Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prilagođavanje potpora onima u EU: Kako ostati seljak?

Ove godine zagorskim seljacima odobrena 72 zahtjeva za potpore – dodijeljeno im 117.567 kuna
23. studenoga 2011. u 10:01 0 komentara 1 prikaza
Poticaji
Foto: Mladen Mandić

Godina koja je na izmaku, 2011. godina, prijelomna je godina za poljoprivredne proizvođače kako u Hrvatskoj tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji zbog prilagođavanja poljoprivrednih potpora onima koje su na snazi u Europskoj uniji. Kako nam je rekao pročelnik za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije Luka Čuljak, uskoro će se potpuno promijeniti modeli potpore u poljoprivrednoj proizvodnji. Neki od njih su u pripremi, a neki već na snazi.

Mjere ruralnog razvoja

– Donošenjem strategije razvoja Krapinsko-zagorske županije između 2011. i 2013. godine, potpore će se poljoprivredi davati putem mjera ruralnog razvoja. Krapinsko-zagorska županija osigurala je novac za subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje do studenog 2011. godine zbog odredbi Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju koje su bile na snazi u vrijeme donošenja proračuna te planiranja novca za subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje.
Ove godine raspisan je javni natječaj za dodjelu subvencija u poljoprivredi i lovstvu. Ukupno su na raspisani natječaj pristigla 74 zahtjeva, od čega su odobrena 72 u ukupnom iznosu od 117.567 kuna, a samo su dva zahtjeva su odbačena. Tih 117 tisuća kuna predstavlja samo jedan manji dio od ukupno tri milijuna kuna godišnje koje za poljoprivrednu proizvodnju osiguravamo iz proračuna. Najviše novca, 32 tisuće kuna za pet zahtjeva, dodijeljeno je u biljnoj proizvodnji za kupnju voćnih sadnica za jagodasto i bobičasto voće, a za opremu za navodnjavanje i zagrijavanje u plastenicima te analizu zemljišta i kalcifikaciju tla odobreno je osam zahtjeva, odnosno ukupno 24 tisuće kuna. U ekološkoj proizvodnji podnosili su se zahtjevi za subvencioniranje nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj proizvodnji i izgradnji gnojišta prema ekološkim standardima i izdavanju potrebnih certifikata.

Mali dio potpora

Za devet zahtjeva sve te troškove u stopostotnom iznosu plaća županija, kao i za okrupnjivanje zemljišnog posjeda sve do upisa u gruntovnicu. U stočarstvu 13.500 kuna dali smo za gradnju dezinfekcijskih barijera i prirodni pripust krmača – rekao nam je pročelnik Luka Čuljak te dodao da, kad je riječ o biljnoj proizvodnji, svakako je važno istaknuti da se zbog ograničenih odredbi Zakona o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju nisu mogli podnositi zahtjevi za sve voćne vrste jer je bilo nemoguće izvršiti zimsku sadnju voćaka te da za isplatu novca korisnici neće morati čekati do 1. ožujka 2012. godine, kako je bilo propisano u natječaju, već će se novac radi dobro planiranog izvršenja proračuna isplatiti do kraja ove kalendarske godine. Na kraju je Čuljak dodao da se ovdje radi samo o malom dijelu potpora koje daje županija. Dio potpora daje se veterinarima za umjetno osjemenjivanje, tu su i potpore za žensku telad, za prvotelke, za kontrolu mlijeka, za nabavu koza, ovaca, ohmica i drugog.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.