Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dodik: Bilateralni odnosi Hrvatske i BiH su dobri, ali ima prostora za poboljšanje, posebno u dvije stvari

Novi hrvatski veleposlaniku BiH Ivan Sabolić je kazao kako su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta za Hrvatsku dobrosusjedski odnosi s Bosnom i Hercegovinom.
16. srpnja 2019. u 15:25 0 komentara 497 prikaza
Predsjedavajuci Predsjednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Novoimenovani veleposlanik Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić predao je u utorak u Sarajevu vjerodajnice predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku čime je taj karijerni diplomat i službeno stupio na novu dužnost.

Dragan Čović i Milorad Dodik Savez hrvata i srba u BiH Milorad Dodik i Dragan Čović stvaraju koaliciju

Kako je nakon ceremonije priopćeno iz Predsjedništva BiH Dodik je hrvatskom veleposlaniku tom prigodom prenio ocjenu kako su bilateralni odnosi dvije države dobri ali da ima prostora za njihovo dalje poboljšanje na temelju međusobnog uvažavanja i na dobrobit građana obje zemlje.

Suglasili su se da je potrebno naći rješenja za otvorena pitanja prije svega oko granica i imovinsko-pravnih odnosa. 

Miro Kovač Miro Kovač Milorad Dodik može razgovarati o BiH i Hrvatskoj, ali ne i o Srbiji i Hrvatskoj

Veleposlanik Sabolić je kazao kako su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta za Hrvatsku dobrosusjedski odnosi s Bosnom i Hercegovinom. Istaknuo je da Hrvatska podupire stabilnu Bosnu i Hercegovinu, njezin teritorijalni integritet i suverenitet te joj osobito pruža potporu na njezinom europskome putu. Hrvatska se uz to zalaže za puno poštivanje i ostvarivanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, a posebice je zainteresirana za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda, kazao je novi hrvatski veleposlanik u BiH.

Milorad Dodik 200 km na sat Milorad Dodik u Hrvatskoj platio kaznu zbog brze vožnje

Sabolić je na ovoj dužnosti zamijenio Ivana Del Vechia koji je u Sarajevu proveo gotovo šest godina. Kraj njegova mandata obilježio je skandal zbog odlaska u Banju Luku 9. siječnja kada su vlasti Republike Srpske tamo obilježavale neustavni entitetski praznik.

Hrvatska je vlada naknadno pojasnila kako je Del Vechio tamo putovao bez suglasnosti iz Zagreba.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.