Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prijestolnica kulture: 'Rijeka može računati na 10-tak mil eura iz Državnog proračuna'

Nakon sastanaka, zatvorenih za javnost, župan Komadina izjavio je novinarima da su razgovarali o energetici, konkretnije o LNG terminalu, izgradnji termoelektrane u Urinju i razgradnji postrojenja Dine kod Omišlja
06. prosinca 2017. u 11:41 2 komentara 181 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministrom turizma Garijem Cappellijem uoči Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, u srijedu je u Opatiji održao radni sastanak s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom te gradonačelnicima Opatije i Rijeke, Ivom Dujmićem i Vojkom Obersnelom.

Andrej Plenković IVA BOBAN VALEČIĆ Lakše braniti prava kada ti za to ne trebaju saborske ruke

Nakon sastanaka, zatvorenih za javnost, župan Komadina izjavio je novinarima da su razgovarali o energetici, konkretnije o LNG terminalu, izgradnji termoelektrane u Urinju i razgradnji postrojenja Dine kod Omišlja.

Govorilo se i o mogućnostima bržeg razvoja riječkog prometnog pravca temeljem novog master plana razvoja prometa, koji bi trebao otkloniti cestovne nedostatke te dileme oko moderne, visokoučinkovite i brze željezničke pruge od Rijeke prema Zagrebu dodao je.

Andrej Plenković
1 / 8
Plenković s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata Grada Dubrovnika

Župan Komadina podsjetio je kako su stručnjaci već prije osam, devet godina utvrdili da je najbolje rješenje ravničarska pruga. Sada je temeljno pitanje financiranja i zato treba utvrditi koliki dio raspoloživog novca iz EU fondova se može rasporediti za promet, jer samo za potrebe izgradnje prometne infrastrukture može se  upotrijebiti ukupan raspoloživ iznos, rekao je. U svakom slučaju treba ići dalje hrabro i beskompromisno, istaknuo je Komadina.

Opatijski gradonačelnik Dujmić rekao je kako je premijera Plenkovića izvijestio o onome što Opatija treba, a očekuje godinama, poput postavljanja semafora na raskrižju iznad naselja Tošina.  Ne tražimo novac nego efikasnost svih uključenih u postupke koji se sporo odvijaju, kazao je.

Premijeru je iznio i problem situacije u kojima, kako je rekao, jedinice lokalne samouprave ostaju preko noći bez vlasništva kada se država knjiži na sva zemljišta površine veće od 1000 četvornih metara, gdje je u zemljišnim knjigama upisana šuma. U starim knjigama iz Austro-Ugarske svugdje piše šuma pa se pitamo može li danas u središtu Opatije biti šuma, naglasio je Dujmić. Sve se to može riješiti dogovorom, a da se ne pokreću sudski postupci koji koštaju obje strane, naveo je.

hrelja Slučaj Royal mirovinskog osiguranja Nijedna tvrtka ne želi u rizik s dokupom mirovine

Gradonačelnik Rijeke Obersnel je izvijestio da je premijera Plenkovića upoznao s napretkom projekta Europske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci.

Premijer je potvrdio još jednom da Rijeka može računati na planiranih 10-tak milijuna eura iz Državnog proračuna za ovaj projekt do 2020. godine, te najavio da već sljedeće godine iz Ministarstva turizma i drugih ministarstava stiže 15-tak milijuna kuna, dodao je. 

Obersnel je naveo da je još jednom podsjetio na važnost i hitnost izgradnje ceste D-403, od budućeg kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali do riječke obilaznice, i to zbog uznapredovalih radova na lučkom terminalu kao i vjerojatno brzo raspisivanje natječaja za koncesionara.

Dobili smo uvjerenje da će se ova cesta izgraditi i da će se već sredinom iduće godine raspisati natječaj za izvođače radova, rekao je riječki gradonačelnik Obersnel.

Božo Petrov ČELNIK MOSTA Petrov dramatično poručio HDZ-u: Jeste li svjesni što se danas događa u BiH? Plenković i Cerar SPOR S HRVATSKOM Diplomatska ofenziva Slovenije: Cerar nudi rješenje za granicu Andrej Plenković, Dragan Čović STIGAO U MOSTAR Plenković: Bilo bi jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu
Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Jania:

    Joj, baciti toliko milijuna eura da ih zapiša "kulturni" Frljić i njegova falanga. A bit će i galebovog izmeta....

  • CROLINDA:

    Rijeka je prijestolnica crvene nekulture