Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO U MOSTAR

Plenković: Bilo bi jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu

Andrej Plenković, Dragan Čović
Slavko Midžor/Pixsell
04.12.2017.
u 20:26

Ponovio je da će Hrvatska tražiti “neku vrstu involviranja” ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini gdje je, zajedno s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, položio vijenac ispred središnjeg spomen-obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

Precizna izjava

Mjesto je to gdje su prije nekoliko dana zapaljene tisuće svijeća u spomen na generala HVO-a Slobodana Praljka koji je preminuo u haaškoj sudnici nakon što je popio cijankalij po izricanja osuđujuće presude za šestoricu dužnosnika Herceg Bosne za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima.

Plenković dolazi u misiju, kako je objašnjeno, smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haaškoga suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima. Plenković je danas razgovarao s domaćinom Čovićem, a u utorak je na rasporedu sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Premijer Plenković je uoči puta u BiH izjavio ipak kako Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj “šestorki”, ali je nezadovoljna nekim njezinim dijelovima, posebice onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

“Vidjeli ste preciznu izjavu Vlade nakon presude i volio bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno, nego da se čita upravo onako kako je izgovorena. Bilo bi jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu”, kazao je Plenković.

“Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude”, kazao je Plenković, pogotovo “kada kao država pokušate triput biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena”, objasnio je premijer. Pri tome je naveo da će u Mostaru “razgovarati s predstavnicima HNS-a, razmotriti situaciju, naravno, uvijek uz puni pijetet, punu sućut prema žrtvama i zločina koji su se dogodili vezano uz tu presudu, ali i svih ostalih zločina u BiH”.

Rasprava pred UN-om

Ponovio je da će Hrvatska tražiti “neku vrstu involviranja” ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti. Najavio je Plenković i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranja cjelokupnog rada Haaškoga suda i kazao da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i “iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haaškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu”.

Predsjednik Čović istaknuo je kako su već sada primjetni pritisci i napadi na bh. Hrvate.

 

Komentara 102

DU
Deleted user
20:46 04.12.2017.

Plenkovicu,s ovakvim izjavama nisi ni trebao dolaziti u Mostar! Idi ti brate mili svojoj kuci,a nas pusti da sami rijesimo svoje probleme. Imaju Hrvati Herceg-Bosne i pameti i volje da se bore i izbore za svoja prava.Za nas ce Slobodan Praljak vjecito ostati castan covjek,hrvatski vitez. Dok budes isao put Zagreba razmisli malo o ulozi Hrvatske u obespravljivanju Hrvata u BIH briselska ulizico. Mozes poceti promisljanje s bosanskom Posavinom,preko Daytonskog sporazuma, do Samouprave. Trebam li podsjecati kako je Zubak u nase ime kategoricki odbio potpisati Daytonsku nakazu? Sutili ste 160 puta kad se mjenjao Dayton,zasto bi sad nesto rekli? Na zalost od vas osobno nismo nista bolje ni ocekivali.

NV
NV
21:07 04.12.2017.

1 dan: Ne priznajem presudu.2dan: Priznajem presudu djelimično. 3 dan: Priznajem presudu u cjelosti!!!

RZ
Rocky.Zg
20:54 04.12.2017.

Prije 2 dana je rekao da je presuda neprihvatljiva. Pa je dobio packu iz Brisela. I onda je okrenuo ploču. Beskičmenjak, anemični dezerter.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije