Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nijedna tvrtka ne želi u rizik s dokupom mirovine

Silvano Hrelja još jednom je s Vladom zaključio odličan sporazum za dio umirovljenika. Njih 3860 koji su imali dokup mirovine
06. prosinca 2017. u 07:00 0 komentara 1081 prikaza
hrelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Nakon što je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom postigao politički dogovor o vraćanju duga umirovljenicima, koji je državu stajao oko 15 milijardi kuna, te uvođenju zaštitnog dodatka za nove umirovljenike, koji godišnje teži oko dvije milijarde kuna, šef umirovljeničke stranke Silvano Hrelja još jednom je s Vladom zaključio odličan sporazum za dio umirovljeničke populacije. Ovoga puta dobitnici su 3860 umirovljenika kojima su njihove tvrtke od 1990. naovamo dokupljivale staž i poslale ih u prijevremenu mirovinu. U međuvremenu je tvrtka kojoj su uplatili novac propala pa su spomenuti umirovljenici ostali bez dijela dokupljene mirovine, svaki u prosjeku bez 400 kuna mjesečno. Hrelja je najnoviji dogovor s premijerom Andrejom Plenkovićem platio svojim glasom za Plenkovićev proračun, dok bi državu preuzimanje Royalovih osiguranika samo u sljedeće tri godine moglo stajati oko 130 milijuna.

Zvonimir Despot Ni sveti Nikola ne nosi poklone poput Plenkovića

Zaostaci do 2020.

Dokup staža i isplata “doživotne otpremnine” i danas je legalan posao u Hrvatskoj, ali nijedna tvrtka ili osiguravajuće mirovinsko društvo nije ponudilo takav oblik zbrinjavanja radnika. Dokup staža nije više atraktivan ni zbog sudbine Royal mirovinskog osiguranja koje je više od dva desetljeća nudilo dokup staža, no došla ih je glave financijska kriza 2008. u kojoj su izgubili silni novac. Koliko točno, nikad nije javno objavljeno, no u vrijeme kad je Royal tražio predstečajnu nagodbu, spominjali su se gubici od 20-ak milijuna kuna. Država će, po zakonu koji su zajedno predložili Stranka umirovljenika i Most, a u četvrtak ga je prihvatila Vlada i doradila svojim amandmanima, preuzeti isplatu “doživotne otpremnine” za svih 3860 Royalovih umirovljenika. Njihove će se mirovine početi isplaćivati 1. travnja 2018. godine, a do kraja 2020. dobit će i zaostatke za prethodnih nekoliko godina. Uglavnom su to bivši radnici državnih i javnih poduzeća: Luke Rijeka, Hrvatske pošte, HEP-a, Ine, Janafa, Jadrolinije, Hrvatskih šuma... ali je bilo i privatnih tvrtki poput Ericssona, Končara, Podravke, Tiska, ministarstava, bolnica, domova zdravlja. Zadnjih 25 godina država je penalizirala raniji petogodišnji odlazak u mirovinu s približno 20 posto manjom mirovinom – pa se i došlo do prosječne svote od 400 kuna.

– Država ne preuzima Royal, nego samo preuzima ljude koji su vjerovali državi i svojim poduzećima – kaže Silvano Hrelja, predsjednik SHU, kojemu se ovih dana spočitava što je iz oporbe pretrčao u vladajuću koaliciju. On pak kaže da takvo rješenje traži i gura godinama, a očito su se sada stekle okolnosti u kojima je njegov glas bio važan premijeru Plenkoviću da se odlučio dublje zahvatiti u državnu blagajnu.

Mrsić upozorava

– Vjerujem da će korisnici biti zadovoljni jer ćemo riješiti problem koji stoji niz godina – kazao je premijer. Hrelja kaže da ovdje nije bitan Royal, već ljudi, no podsjeća da su oni 24 godine uredno isplaćivali mirovine.

U prijedlogu zakona stoji da je da je prilikom zadnje isplate dokupljenih mirovina iz svibnja 2014. godine trebalo osigurati oko 1,5 milijun kuna mjesečno. Dvije trećine korisnika dokupljenih mirovina su muškarci. Računica hrvatske Vlade je drukčija i prema njoj preuzimanje Royalovih osiguranika državu će 2018. stajati 35,3 milijuna kuna te 42,3 milijuna kuna u 2019. i 2020. godini. Naravno, isplate će ići i poslije. Bivši ministar rada Mirando Mrsić podsjeća da je njegova Vlada zatražila od DORH-a da ispita što se dogodilo sa sredstvima koja su uplaćena Royalu, a riječ je o stotinama milijuna kuna.

– Važno je da se vidi zbog čega su obustavljene isplate, jer država preuzima oko 300 milijuna kuna dodatnih obaveza – kaže Mrsić.  

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

hrelja
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Umirovljenici Analiza Gojka Bežovana Drugi je mirovinski stup opasno kockanje, svi su pobjegli osim Hrvatske Milan A. Račić Ministru Paviću smiješno je to što će mirovinski fondovi propasti Rasprava u Otvorenom Šterc: Što ćemo kad Hrvatsku napusti 500 tisuća koji održavaju mirovinski sustav?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.