Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.12.2017. u 12:12

O ozbiljnosti Vladinih namjera govori činjenica da će se u edukaciju uložiti – 270.000 kuna

Vlada je konačno, s godinom dana zakašnjenja, donijela Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije. Nakon lutanja u raspravama, mijenjanja smjera i podilaženja konzervativnim udrugama i strankama koje čine dio HDZ-ove parlamentarne većine, ali i dobrom dijelu vlastitog članstva, Vlada se konačno odlučila na liberalan pristup i u dokument vratila sve što je iz njega proljetos izbrisala na zahtjev svojeg tadašnjeg potpredsjednika i koordinatora za ljudska prava Davora Ive Stiera.

Svoje mjesto u konačnoj su verziji Nacionalnog plana tako ponovo našla reproduktivna prava žena, prava LGBT i transrodnih osoba, građanski odgoj... Nema sumnje da je novi dokument rezultat novog odnosa snaga u parlamentu i Vladi nakon što je HDZ-ovu većinu napustio Most, stranka koja je umnogome dijelila svjetonazor dojučerašnjeg starijeg partnera. Utjecaj novog, liberalnog partnera zorno se vidi u dijelu plana koji govori o građanskom odgoju kao o međupredmetnoj temi. U dokument su ponovo uneseni i pojmovi poput “roda”, “rodne ideologije” i diskriminacije po rodu, isti oni zbog kojih Crkvi bliske udruge, ali i dio HDZ-a pružaju otpor ratifikaciji Istanbulske konvencije, a zbog čega je premijer Andrej Plenković ratifikaciju s planiranog kraja godine pomaknuo na rok “koji će Vlada ocijeniti primjerenim”, ma kada to bilo.

S Nacionalnim planom mnogo je lakše jer on ne zahtijeva potvrdu saborske većine. Vlada ga donosi samostalno i pritom ne treba moljakati ničiju potvrdu ni blagoslov niti se boriti protiv “jogunastih” pojedinaca u vlastitim redovima, spremnih poljuljati ionako krhku parlamentarnu većinu. HNS zadovoljan, a nezadovoljnicima u HDZ-u i desnijim strankama utjeha bi mogle biti odredbe koje govore o financiranju provedbe Antidiskriminacijskog plana. Tako će se, primjerice, u edukaciju o diskriminaciji i govoru mržnje u iduće tri godine uložiti 270 tisuća kuna, što govori o ozbiljnosti Vladinih namjera. Koalicijski partneri, prema tome, nemaju razloga za strepnju. Ona će ostati samo ranjivim skupinama.    

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotografije godine

Andrej Plenković
1/23

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije