Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prijedlog HUP-a: U slučaju potresa, poplave epidemije radnik treba ići na čekanje

Ministar rada Josip Aladrović najavio je da će formirati posebnu radnu skupinu koja bi trebala osmisliti i dogovoriti moguće rješenje. Takav poziv još nije stigao.
05. rujna 2020. u 20:49 5 komentara 5955 prikaza
Građevinari su ovog ljeta dobili pravo da dodatno uvezu 2000 stranaca jer na burzi nema ljudi koji im trebaju
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Kada je Hrvatska udruga poslodavaca zatražila hitnu sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća kako bi potaknula raspravu o izmjeni Zakona o radu, predstavnik HUP-a Ivan Mišetić, ujedno i predsjedajući tog tijela, detektirao je tri elementa koja hitno treba mijenjati. HUP traži od države da se Zakonom o radu uvede institut čekanja na rad, koji bi se primjenjivao u situacijama kada poslodavac ne može radniku osigurati posao zbog protuepidemijskih mjera.

Poslodavci smatraju da osnovica za izračun naknade koja bi se primala tijekom „čekanja na rad" treba biti istovjetna naknadi za nezaposlene i isplaćivati se iz državnog proračuna. Radnik bi i dalje bio formalno u radnom odnosu, ali primao bi naknadu kao da je nezaposlen. Poslodavci smatraju da za razdoblje dok čeka povratak na posao radniku ne bi trebali plaćati doprinose. Nevezano za koronu i karantenu, HUP predlaže da kod svih izvanrednih okolnosti, kao što su potres, poplava, epidemija/pandemija, određene upravne mjere i slično, radnik može biti upućen na čekanje. Tada bi se radniku isplaćivala umanjena plaća, ali ne manja od polovice njegove osnovne plaće, odnosno minimalca. Kad je u pitanju rad na daljinu, odnosno rad od kuće, poslodavci traže da se takav rad pojednostavi i ne uvjetuje „provođenjem skupih i složenih postupaka za koje u uvjetima digitalne tehnologije više ne postoje nikakva opravdanja".

Koprivinca: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" Marin Pucar 'Konkurentnost Hrvatske mora nam biti prioritet'

Sindikalistica Ana Pezelj odgovara da sindikati od 2002. godine pokušavaju s poslodavcima sklopiti kolektivni ugovor ili sporazum o radu od kuće i radu na daljinu, ali s njihove strane nije bilo interesa za to iako je sličan sporazum zaključen na europskoj razini. - Davno smo to mogli riješiti da je u HUP-u bilo interesa, ali njima je lakše pritiskati Vladu da radne odnose regulira zakonom nego sjesti sa sindikatima za stol i dogovoriti se - odgovara Ana Pezelj.

Ministar rada Josip Aladrović najavio je da će formirati posebnu radnu skupinu koja bi trebala osmisliti i dogovoriti moguće rješenje. Takav poziv još nije stigao.

- Potrebno je omogućiti malo više fleksibilnosti poslodavcima i radnicima da mogu regulirati rad od kuće - kazao je Aladrović uz opasku da se mora definirati i mogućnost dodatnog rada za one koji žele dodatno zaraditi, povrh stalnog posla. - Moramo definirati sve dijelove Zakona o radu da budu u zaštitu radnika, ali i bolje efikasnosti poduzetnika - poručuje Aladrović, jer otpuštanje radnika ne ovisi samo o Zakonu o radu nego i o ekonomiji.

Zagreb: Građani u šetnji centrom grada KORONAKRIZA HUP o padu BDP-a: Gospodarstvo ne može izdržati novi 'lockdown'

- Mi o namjerama Vlade doznajemo samo iz medija. Još nismo dobili nikakav konkretan prijedlog, ali iz iskustva znamo da svako otvaranje Zakona o radu daje mogućnost drugih intervencija. Zato smo oprezni, imamo i mi svoje prijedloge i oštro ćemo se za njih zauzimati - kaže Pezelj.

Ističe da nema nikakve potrebe da se rad od kuće regulira Zakonom o radu.

- Mi smo spremni to pitanje regulirati kolektivnim ugovorima i sporazumima - ističe Pezelj. U svakom slučaju, otvori li Vlada raspravu o promjeni Zakona o radu, čeka nas još burnija jesen.

 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • nikola.krajacic:

    Da i onda kada radniku na čekanju daš otkaz, na birou mu naknadu računaju prema 50% plaće. Razlog je da su davanja državi 50% a ne full plaća. Govna.

  • vinkam:

    Interesantno! Ne može radniku osigurati posao, a sebi može osigurati prihode ....... kako, otkuda?????????

  • Mimosvijet:

    Ukoliko žele pokrenuti novi val iseljavanja i depopulacije to je potez u pravom smjeru.