Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Konkurentnost Hrvatske mora nam biti prioritet'

Predsjednik Uprave Podravke kaže da se na kandidaturu za šefa HUP-a odlučio na inicijativu velikih poduzetnika i gospodarstvenika:
28. kolovoza 2020. u 20:26 9 komentara 817 prikaza
Koprivinca: Održana konferencija "Hrvatska kakvu trebamo"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca imala je snažnu ulogu ne samo u razvoju hrvatskog gospodarstva nego općenito u stvaranju poduzetničke klime i društvenih odnosa. Njezina uloga u budućnosti mora biti i veća jer bez snažnih poduzetnika i gospodarstva nema ni bogatog društva u kojem će radnici imati veće plaće – kaže Marin Pucar, novoizabrani predsjednik Hrvatske udruga poslodavaca (HUP), koju je 1993. osnovala skupina uglednih gospodarstvenika koji su shvatili da su udruženi jači.

Zagreb: Od danas je obavezno nošenje maski u trgovinama Prepolovljeni poslovi za studente Mladi ljudi opasno uzdrmani: Smanjena potražnja za radnicima zbog koronavirusa

HUP mora vratiti kredibilitet

Pucar na čelo te dobrovoljne i neprofitne udruge dolazi u izazovno vrijeme jer su u posljednjih šest mjeseci nastale podjele, a kulminacija je bila afera s bivšim zamjenikom direktora Bernardom Jakelićem koji se našao pod optužbama za seksualno uznemiravanje. Pucar, od veljače 2017. predsjednik uprave Podravke, za mjesto šefa HUP-a kandidirao se, otkriva, na inicijativu velikih poduzetnika i gospodarstvenika.

– Nisam mogao odbiti ljude, velike i uspješne tvrtke, koji su stali iza mene. Prepoznali su povjerenje i odnos koji gradimo u poslovnom svijetu dugi niz godina – napominje.

Nakon svega što se događalo posljednjih mjeseci, HUP, ističe, mora vratiti kredibilitet i autoritet, a to podrazumijeva i promjene u unutarnjoj organizaciji.

– Želim da bude uključeno puno više poduzetnika kroz industrijske sektore. Svaki industrijski sektor mora artikulirati svoje interese i ciljeve, a onda u okviru HUP-a zajedno možemo napraviti kompilaciju na razini cjelokupnog gospodarstva. Treba osnažiti izvršni odbor u kojem je sad šest ljudi. U posljednjih nekoliko dana javio mi se niz firmi koje žele biti puno aktivnije u radu HUP-a, što me jako veseli. HUP mora biti mjesto okupljanja, a nikako mjesto na kojem će se dijeliti ili promatrati parcijalni interesi, bilo pojedinačni i osobni ili na razini poduzeća. U svakom slučaju, HUP-u predstoji još jedna izazovna tranzicija i očekujem da ćemo je uspješno prebroditi bez obzira na različitost pogleda na funkcioniranje. Ključno u toj cijeloj priči je da poslovna zajednica samo jedinstvena može doprinijeti razvoju hrvatskog gospodarstva i društva – kaže.

Marin Pucar ODLUKA JE PALA Marin Pucar iz Podravke izabran je za predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca

Afera je, smatra, neminovno narušila kredibilitet HUP-a i tako nešto se, ističe, više ne smije ponoviti, ni unutar HUP-a, a ni unutar bilo koje druge institucije. Nakon afere počele su i podjele, što, napominje, nije dobro. Ima, kaže, sreću što u tim podjelama nije sudjelovao.

– I zato bih pozvao sve koji žele djelovati unutar HUP-a da su im vrata otvorena. Ovo je mjesto gdje želimo čuti različite prijedloge i ideje za bolje društvo. Glavna točka rada HUP-a i partnera u Gospodarsko-socijalnom vijeću, dakle Vlade i sindikata, mora biti stvaranje konkurentnosti nacionalne ekonomije. To je prioritet za koji ću se zalagati. Želio bih da konkurentnost Hrvatske svake godine bude sve veća i da budemo u rangu najboljih europskih zemalja – kaže Pucar.

Očuvanje radnih mjesta

Pred partnerima u GSV-u je i rasprava o Zakonu o radu, vezano uz rad od kuće. Morat će raspraviti je li nužno mijenjati ZOR ili se rad od kuće može regulirati i na neki drugi način.

– Konkurentnost hrvatskog gospodarstva i najbolje europske i svjetske prakse moraju biti prioritet u radu hrvatskog društva i gospodarstva. Ono što su primijenile zemlje u EU i svijetu, trebamo primijeniti u Hrvatskoj. Ne smijemo se zakopati u rovove i da ne želimo mijenjati zakone. Svaki poduzetnik i gospodarstvenik danas je svjestan koliko mu znači dobar radnik, i uvijek će takve radnike nagraditi. Idemo vidjeti što su danas ograničenja u stvaranju konkurentnosti svakog poduzetnika i nacionalne ekonomije, pa idemo svi zajedno te stvari promijeniti da nam sutra bude bolje – zaključuje Pucar.

konobar Potpore koristilo 40% poduzeća U travnju tvrtke se zadužile za rekordnih deset milijardi kuna

Neki ekonomski analitičari za drugi kvartal 2020. u Hrvatskoj najavljuju pad BDP-a od 10 do 12 posto.

– U svakom slučaju, neće više biti moguće napraviti lockdown kao u ožujku. To nijedna država i ekonomija ne mogu izdržati. Pozitivno je što smo svi iznad očekivanja odradili turističku sezonu. Mogla je biti i bolja da nije bilo ovih ekscesa u zadnje vrijeme. U kriznim situacijama nema dugoročnog planiranja, osuđeni ste sukladno prilikama koje se mijenjaju iz dana u dan prilagođavati poslovanje – ističe i zaključuje da je ključno očuvanje radnih mjesta i spas tvrtki.

Rade na tome da svu sirovinsku bazu dobivaju u Hrvatskoj

Pandemija je promijenila svijest o važnosti proizvodnje domaće hrane, i to je, smatra Marin Pucar, pozitivno u cijeloj ovoj priči oko pandemije koronavirusa.

– No povećanje proizvodnje je proces koji ne traje jednu ili nekoliko godina. Svi zajedno moramo izraditi jasnu strategiju, definirati u kojim smo grupama robe nedostatni i probati onda te kulture početi proizvoditi ovdje u Hrvatskoj – smatra Pucar.

Puno prilika smo u Hrvatskoj, nažalost, dosad propustili, posebno u prehrambenoj industriji, jer nije napravljen dugoročni razvojni plan na nacionalnoj razini, i sad se plaća ceh tome. Podravka posljednjih nekoliko godina radi na tome da kompletna sirovinska baza bude iz Hrvatske, pogotovo u proizvodnji i preradi voća i povrća, što postižu stimuliranjem kooperanata koje potiču da se bave poljoprivredom i proširuju kapacitete. Očekuje da će tu suradnju još i povećati. U planu je i jačanje dijela koji se odnosi na sušeno povrće, u suradnji s resornim Ministarstvom i fondovima Europske unije.

La chaîne CBS va diffuser l’entretien intitulé "Meghan & Harry" entre le prince Harry, Meghan Markle et la présentatrice américaine Oprah Winfrey, qui sera diffusé le 7 mars. Un échange qui promet son lot de révélations explosive.
ŽRTVA ILI NE?
Meghan je lagala tijekom intervjua kod Oprah, razotkrila je najbolja prijateljica
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Mimosvijet:

    Kad bi Hrvatska bila konkurentna ti ne bi bio predsjednik Uprave Podravke niti predsjednik HUP-a. Zato ako nemaš što pametno reći onda bi bolje bilo šutjeti umjesto prosipati isprazne floskule.

  • tetak:

    HUP mora vratiti kredibilitet sa kreddezeovcom na čelu

  • MSP2:

    Pucar je manager , a ne poduzetnik. On je posloprimac , a ne poslodavac. Riječ gospodarstvenik ne znači ništa pa se ona i koristi za ljude koji su ništa.