Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HUP o padu BDP-a: Gospodarstvo ne može izdržati novi 'lockdown'

Uz očuvanje radnih mjesta, u HUP-u smatraju da će najvažnije biti osigurati sredstva i likvidnost za one koji su krizom najviše pogođeni te pružiti novčanu naknadu za sve gubitke u poslovanju onima kojima je obustavljeno poslovanje iz epidemioloških razloga (kao što su npr. sada teretane i sportski tj. fitness centri).
28. kolovoza 2020. u 14:42 1 komentara 818 prikaza
Zagreb: Građani u šetnji centrom grada
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pad BDP-a za 15,1 posto pokazao je da gospodarstvo ne može izdržati još jedan 'lockdown', ističu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) te dodaju da će, uz očuvanje radnih mjesta, najvažnije biti osigurati sredstva i likvidnost za one koji su krizom najviše pogođeni.

Zagreb: Ministar Marić komentirao procjene pada BDP od 10.8% drugi kvartal Rekordan pad: BDP pao visokih 15,1 posto!

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad od polovine 2014. godine.

To je i najveći pad od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 posto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne financijske krize.

 Danas objavljeni podaci o drastičnom padu BDP-a ukazuju na dubinu krize, a pritom je važno imati na umu da bi bez Vladinih potpora za očuvanje radnih mjesta i drugih mjera pomoći države gospodarstvu, taj pad bio i znatno izraženiji, navodi HUP u svom priopćenju objavljenom u petak.

 Dodaje kako ohrabruje činjenica da su određeni segmenti gospodarstva, poput građevine i sektora informacija i komunikacija i u ovom turbulentnom razdoblju zabilježili rast aktivnosti. 
Pad aktivnosti, međutim, zabilježile su trgovina i  ugostiteljstvo, kao i prerađivačka i ostale industrije koje značajno sudjeluju u strukturi hrvatskoj BDP-a. 

Zagreb: Ministar Marić sudjelovao u videokonferenciji s ministrima financija država članica EU Zdravko Marić: 'BDP ovako nije pao ni u zadnjoj ekonomskoj krizi, očekujemo pad i u idućem tromjesečju'

 Nije ohrabrujuće ni to, ističu, da je trgovina nastavila padati i u srpnju nakon što je u prvih šest mjeseci promet od trgovine na malo realno pao za više od 6 posto.

Po današnjim podacima DZS-a, naime, promet u maloprodaji pao je u srpnju za 6,7 posto na godišnjoj razini, nastavivši padati pet mjesec zaredom, a u prvih sedam mjeseci pad u maloprodaji dosegnuo je 6,6 posto.

 Kako ističu iz HUP-a, pozitivno je što su rezultati turističkog sektora u srpnju i kolovozu bolji nego što je to ranije bilo očekivano. Iako će vjerojatno pad u turizmu biti manji od prvotnih očekivanja, posljedice pandemijske krize nisu ni izbliza riješene, dapače, produbljivat će se. Vidljiviji rast gospodarstva teško je za očekivati i u nastavku ove godine kao i u prvoj polovini 2021., ocjenjuju u HUP-u.
 
 "Neophodno je da Vlada nastavi s mjerama pomoći gospodarstvu, kako bi se sačuvala radna mjesta, osigurala likvidnost u gospodarstvu te potaknula potrošnja i investicije. Smatramo da bi mjere trebalo donijeti što prije kako bi poslodavci na vrijeme donijeli nove odluke i znali na što mogu računati. Očekujemo da nove mjere budu jasno predstavljene te da prioritet kao i do sada bude očuvanje radnih mjesta. Današnji podaci pokazali su da  gospodarstvo ne može izdržati još jedan lockdown”", izjavio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Ilustracija ŠTO NAS ČEKA DALJE? Analitičari o rekordnom padu: Dotaknuli smo dno, ali najgore je prošlo

 Uz očuvanje radnih mjesta, u HUP-u smatraju da će najvažnije biti osigurati sredstva i likvidnost za one koji su krizom najviše pogođeni te pružiti novčanu naknadu za sve gubitke u poslovanju onima kojima je obustavljeno poslovanje iz epidemioloških razloga (kao što su npr. sada teretane i sportski tj. fitness centri).

 U HUP-u inzistiraju i da se država odredi prema tzv. višoj sili, koja zasad nije proglašena nego se govori o izvanrednim okolnostima. Ako je posrijedi viša sila, onda bi se odnosne odredbe Zakona o obveznim odnosima trebale suspendirati, a u izvanrednoj situaciji stvari se uređuju sukladno procjenama stanja, napominju. 

 Kažu i da bi mjerodavna državna vlast trebala jasno komunicirati i obećati poslodavcima da bez izrazitog pogoršanja pandemijske krize neće biti nikakve obustave rada, ali također i propisati jasne epidemiološke mjere s kojima bi poslodavci bili sigurni da uz njih mogu nastaviti s radom.  Apeliranje neće polučiti željeni uspjeh bez donošenja obvezujućih mjera od strane Vlade ili nadležnih ministarstava. 

Osijek: Vesna Vučemilović održala je konferenciju za medije o najezdi komaraca TRAŽI REFORME Vučemilović o rekordnom padu: Vlada je potrošila 21 milijardu, a učinak je porazan

 "Poslodavcima je prihvatljivije prilagoditi se strožim epidemiološkim mjerama nego ići u potpuno zatvaranje poslovanja. Bez rada ili sa stalnim smanjivanjem radne aktivnosti gubimo više nego trenutno možemo podnijeti. S obzirom da je dobar dio gospodarskih aktivnosti gotovo dvije trećine vremena tijekom drugog tromjesečja bio ili potpuno obustavljen ili uvelike ograničen drastičan pad BDP-a je očekivan, a to si više ne možemo priuštiti", zaključuje se u priopćenju HUP-a.

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Avatar pantagana
    pantagana:

    Gospodarstvo ne može izdržati novi 'lockdown'...... a sto mu je to lockdown, na kojem je to jeziku, jel to neki purgerski dijalekt.