Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLAST I IMOVINA Izborno povjerenstvo prikazalo imovinu svih načelnika općina u BiH

Prijavili vile i umjetnine...

13.01.2009.
u 23:00

Tko je u načelničke fotelje zasjeo kao bogataš, a tko siromašan kao crkveni miš, pitanje je koje se postavljalo prije objavljivanja stanja imovinske kartice novih načelnika općina u BiH, kao i predsjednika općinskih vijeća i vijećnika.

Prijavio i traktor
Pregledavanje imovinskih kartica novih načelnika općina u BiH, dostavljenih Središnjem izbornom povjerenstvu, više je nego zanimljivo. No, pregled je srušio i neke tabue - naime, najbogatiji načelnici upravo su iz Republike Srpske i Bosne. Naime, Mićo Mićić iz SDS-a, načelnik Bijeljine, prema pobrojanim nekretninama jedini je milijunaš među novim načelnicima. Njegov kolega, Mladen Kotur iz DNS-a, načelnik Krupe na Uni, posjeduje samo - traktor. U globalu, skoro svi načelnici kreditno su zaduženi, većina ih posjeduje i stan i kuću, a samo nekoliko ih je navelo da posjeduju i umjetnička djela. No, što se tiče hercegovačkih načelnika, suprotno očekivanom, ne mogu se pohvaliti velikim bogatstvom.

Naime, načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević (HDZ BiH) u svojoj izjavi u imovinskoj kartici naveo je mjesečna primanja u iznosu od 2.400 KM, kuću vrijednu 200.000 KM, automobil od 20.000 KM te 30.000 KM u banci. Približno je težak i Viktor Marić, načelnik općine Grude. Naime, njegova primanja u 2007. godini iznosila su 27.840 KM, u CRO BiH posjeduje 27.800 KM vrijednosnih papira, živi u obiteljskoj kući vrijednoj 107.000 KM, a ima oročeno i 27.230 eura. Međutim, oročeni novac nije ga uvrstio na ljestvicu najbogatijih jer ima dugovanja u iznosu od 60.000 KM. Nije bogat ni načelnik Žepča Mato Zovko iz HDZ-a BiH. Njegova imovinska kartica teška je 140.000 KM, koliko vrijede njegove dvije obiteljske kuće, te 3.000 eura ušteđevine.

Nisu svi dostavili
Imovinsku karticu dostavio je i Ivan Vukadin, tomislavgradski načelnik. Ni on se nije uvrstio na listu najbogatijih načelnika u BiH. Naime, u svojoj izjavi o imovinskom stanju naveo je godišnju plaću i paušal iz 2007. godine u iznosu od 20.490 KM te 5.000 KM vrijedne dionice u HT-u u Republici Hrvatskoj. No, načelnik općine Tomislavgrad mora vratiti i kredit od 20.000 KM. No, slika bogatstva i siromaštva bh načelnika još nije konačna jer svi nisu dostavili svoje imovinske kartice. Prema Izbornom zakonu, to moraju učiniti svi koji obnašaju funkcije u vlasti, ili će se suočiti s posljedicama. Objavljaivanje imovinskih kartica političara u RH je izazvalo veliku polemiku javnosti jer pojedinci nisu upisali sve podatke.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije