Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za mirovne studije:

'Prigovor savjesti na sudjelovanje u vojnoj pričuvi je moguć'

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
28.07.2017.
u 13:41

Osobe koje ulože prigovor savjesti i dalje imaju obavezu služenja u sastavu civilne zaštite te se u vojnoj evidenciji vode kao civilni pričuvnici.

Centar za mirovne studije i inicijativa "Ne vojnom roku" danas su pozvali građane koji ne žele sudjelovati u radu oružanih snaga da prilikom poziva na ažuriranje podataka iz vojne evidencije pismeno iskažu prigovor savjesti na obvezu služenja u pričuvnom sastavu, te dodali da se prigovor savjesti može uložiti i nakon uručenja poziva za vojnu vježbu.

"Nažalost, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nije reguliralo proceduru ulaganja prigovora savjesti na služenje u pričuvnom vojnom sastavu pa CMS i inicijativa 'Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje' apeliraju da to žurno učini", poručuju u priopćenju.

Podsjećaju da Zakon o civilnoj službi propisuje da zahtjev za civilnu službu, zbog prigovora savjesti, može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Na njihovim internetskim stranicama dostupan je primjer pisane izjave.

Osobe koje ulože prigovor savjesti i dalje imaju obavezu služenja u sastavu civilne zaštite te se u vojnoj evidenciji vode kao civilni pričuvnici. CMS i inicijativa "Ne vojnom roku" smatraju da treba reaktivirati Povjerenstvo za civilnu službu, koje bi sukladno zakonu, odlučivalo i o zahtjevima obveznika pričuvnog sastava za prigovor savjesti.

CMS i inicijativa upozorili su na "negativan trend militarizacije hrvatskog društva, što je vidljivo i iz najave Vlade o nepotrebnom povećanju proračuna MORH-a u naredne tri godine. Kao da su već pali u zaborav požari koji su poharali Hrvatsku i iz kojih je bilo više nego očito da se je raspao sustav civilne zaštite". 

Vladi su poručili da je umjesto jačanja oružanih snaga, u ovom trenutku važnije uspostaviti moderan sustav civilne zaštite i aktivirati građane u tom sustavu.

Komentara 9

B2
bokida 2
14:05 28.07.2017.

Kakvi centri i ljudske gluposti. Pohapsit ih sve zbog ugrožavanja sigurnosti države Hrvatske.

Avatar dotur vice
dotur vice
13:48 28.07.2017.

Ovi "Pomoz Bog Junaci" u Hrvatskoj su "Ne vojnom roku" !!! U titinoj jugi bi isto ovako paradirali sa "Da vojnom roku". Sve za tita i otadžbinu. Pročitana knjiga....

BI
Binga01
13:56 28.07.2017.

Protivnika utrke puževa bilo je više na prosvjedu a niste ga popratili svojom ekipom novinara i fotoreportera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije