Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Prigovor savjesti na sudjelovanje u vojnoj pričuvi je moguć'

Osobe koje ulože prigovor savjesti i dalje imaju obavezu služenja u sastavu civilne zaštite te se u vojnoj evidenciji vode kao civilni pričuvnici.
28. srpnja 2017. u 13:41 9 komentara 957 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Centar za mirovne studije i inicijativa "Ne vojnom roku" danas su pozvali građane koji ne žele sudjelovati u radu oružanih snaga da prilikom poziva na ažuriranje podataka iz vojne evidencije pismeno iskažu prigovor savjesti na obvezu služenja u pričuvnom sastavu, te dodali da se prigovor savjesti može uložiti i nakon uručenja poziva za vojnu vježbu.

Željko Jovanović Jovanović kritizira: 'Zašto obrana dobiva 3,5 puta veće povećanje proračuna od obrazovanja?'

"Nažalost, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nije reguliralo proceduru ulaganja prigovora savjesti na služenje u pričuvnom vojnom sastavu pa CMS i inicijativa 'Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje' apeliraju da to žurno učini", poručuju u priopćenju.

Podsjećaju da Zakon o civilnoj službi propisuje da zahtjev za civilnu službu, zbog prigovora savjesti, može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Na njihovim internetskim stranicama dostupan je primjer pisane izjave.

Osobe koje ulože prigovor savjesti i dalje imaju obavezu služenja u sastavu civilne zaštite te se u vojnoj evidenciji vode kao civilni pričuvnici. CMS i inicijativa "Ne vojnom roku" smatraju da treba reaktivirati Povjerenstvo za civilnu službu, koje bi sukladno zakonu, odlučivalo i o zahtjevima obveznika pričuvnog sastava za prigovor savjesti.

CMS i inicijativa upozorili su na "negativan trend militarizacije hrvatskog društva, što je vidljivo i iz najave Vlade o nepotrebnom povećanju proračuna MORH-a u naredne tri godine. Kao da su već pali u zaborav požari koji su poharali Hrvatsku i iz kojih je bilo više nego očito da se je raspao sustav civilne zaštite". 

Vladi su poručili da je umjesto jačanja oružanih snaga, u ovom trenutku važnije uspostaviti moderan sustav civilne zaštite i aktivirati građane u tom sustavu.

Donald Trump 9 minuta neizvjesnosti Pentagon zabrinut: Hoće li Trump objaviti rat Sjevernoj Koreji? Plenkovićeve glavne poruke na HDZ-ovim skupovima odnose se na Agrokor u kojima on uporno ponavlja kako je Vlada spriječila kolaps Struja još neće poskupjeti Vlada ostala pri rastu BDP-a od 3,2 posto klinika za dječje bolesti split 'Hvala svima' Počelo liječenje prvog djeteta oboljelog od visokorizičnog neuroblastoma
Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • bokida 2:

  Kakvi centri i ljudske gluposti. Pohapsit ih sve zbog ugrožavanja sigurnosti države Hrvatske.

 • Avatar dotur vice
  dotur vice:

  Ovi "Pomoz Bog Junaci" u Hrvatskoj su "Ne vojnom roku" !!! U titinoj jugi bi isto ovako paradirali sa "Da vojnom roku". Sve za tita i otadžbinu. Pročitana knjiga....

 • Binga01:

  Protivnika utrke puževa bilo je više na prosvjedu a niste ga popratili svojom ekipom novinara i fotoreportera.