Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pride: Gay vjenčanja od rujna
. U ime obitelji: Rušit ćemo zakon

Zakon je u Saboru prošao relativno glatko jer je 89 zastupnika glasalo za, dok ih je protiv bilo 16
17. srpnja 2014. u 08:55 29 komentara 1380 prikaza
Zagreb Pride
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski je sabor u utorak donio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece. Zakon je prošao relativno glatko u Saboru jer je 89 zastupnika glasalo za, dok ih je protiv bilo 16.

Nepovjerenje u državu

Očekivane su i reakcije nakon donošenja zakona. Dok su gay aktivisti oduševljeni što se mogu vjenčati, konzervativne udruge vrlo su kritične. Krešimir Planinić iz udruge u "Ime obitelji" ističe da je duboko razočaran odlukom Sabora zato što predstavlja apsolutno izigravanje volje birača iskazane na prvom ustavotvornom narodnom referendumu na kojemu su se građani izjasnili da se brak definira kao zajednica muškarca i žene. Ovakva odluka zastupnika stvara veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava. Udruga "U ime obitelji" optužila je vladajuću Kukuriku koaliciju da stavlja vlastite interese i volju ispred jasno izražene narodne volje.

– Nametanje ovog zakona protivno je poštenju, temeljnim načelima demokracije i hrvatskom Ustavu. Nanosi štetu djeci, pokušava relativizirati društveni značaj zajednice muškarca i žene te obitelji, a sve u cilju daljnjeg nasilnog nametanja ideologije hrvatskom društvu – tvrdi Planinić dodajući da će ovaj nestručni i ideološki obojen zakon doživjeti fijasko.

Prema sudu udruge "U ime obitelji" donošenjem ovog spornog zakona uvode se instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom. Udruga će se zalagati da nakon sljedećih parlamentarnih izbora novi saziv Sabora ispravi ovaj i niz drugih nestručnih i loših zakonskih rješenja ministra Bauka i aktualne Vlade. Sasvim je drugačije raspoloženje među gay aktivistima koji su pljeskom sa saborske galerije pozdravili novi Zakon o životnom partnerstvu. Donošenje Zakona ocjenjuju kao veliki korak naprijed za ljudska prava u RH i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba.

arsen bauk a poboljšali ga HDZ prvo suzdržan pa protiv Zakona o životnom partnerstvu plakati SUMMA SUMMARUM HDZ obranio tradicijske vrijednosti, pa podržao registriranje gej zajednica

– Ovo dugo čekano zakonsko priznanje naših obitelji jasno poručuje da su sve obitelji jednake, da sve obitelji zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu – neotuđivo – kaže Marko Jurčić iz udruge Zagreb Pride pozivajući LGBT osobe da koriste svoja zakonska prava. Dodaje i da će i upravo zato istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom i na simboličan način obje obiteljske zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako.

Štiti ih Ustav

– Obiteljski život istospolnih parova, odsad životnih partnera i partnerica, u Hrvatskoj štite Ustav, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud – kaže Jurčić. Prva vjenčanja istospolnih parova možemo očekivati već za nešto više od mjesec dana. Naime, Vladinim amandmanom stupanje na snagu Zakona o životnom partnerstvu pomaknuto je na 1. rujna, kako bi se počeo primjenjivati s novim Obiteljskim zakonom. 

>> I homoseksualcima se priznaje 'izvanbračna zajednica'

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • bakulušić:

  Kad je već vrag odnio šalu onda bi bilo dobro da na "vjenčanjima" budu oni koji su sav taj cirkus srčano zagovarali. Recimo da na prvim vjenčanjima "kumovi" budu sadašnji Predsjednik države i sadašnji Predsjednik vlade a da parove "vjenča" ... prikaži još! sadašnji Predsjednik Sabora. Neka ta sramota bude zabilježena u povijesti i neka Hrvati znaju za koga će glasovati na slijedećim izborima. Inače sve ovo nema smisla ako glavni protagonisti nisu uključeni. Onda će sve izgledati kao obično vjenčanje a to zaista nije.

 • dalibor.hren:

  1. Zbog čega se ne poštuju rezultati referenduma i volja većine građana? 2. Gdje su bili ostali saborski zastupnici?

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Vrijeme je za prijevremene izbore , ova vlast je preskupa i jedino zna prevariti. Ovo je samo jos jedan Lex i nista drugo . Trebamo jednog Orbana ili Le Pen kao odgovor jer drugcije ne razumiju . I naravno , ... prikaži još! trebamo lustraciju o cemu Karamarko polako treba da se izjasni .