Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Preminuo naš kolega Željko Šojer

Željko Šojer
03.05.2021.
u 15:44

Željko će posebno ostati zapamćen kao pokretač prvoga redovitog informatičkog priloga u nekim domaćim dnevnim novinama. Sredinom 1990-ih, kao već iskusan novinski profesionalac, u Večernjem listu pokrenuo je prilog „Računala“ predvodeći tim mladih suradnika

U nedjelju 2. svibnja 2021. napustio nas je u 64. godini života naš kolega Željko Šojer, dugogodišnji novinar i urednik koji se bavio ponajviše informatičkim i poslovnim temama. S diplomom Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je završio hrvatski jezik i književnost, novinarsku je karijeru počeo u Večernjem listu kao redaktor, a nastavio kao novinar i urednik. Željko će posebno ostati zapamćen kao pokretač prvoga redovitog informatičkog priloga u nekim domaćim dnevnim novinama. Sredinom 1990-ih, kao već iskusan novinski profesionalac, u Večernjem listu pokrenuo je prilog „Računala“ predvodeći tim mladih suradnika.

Bilo je to vrijeme kada informatičke teme nisu bile uobičajene u domaćim velikim medijima te se o njima pisalo samo u specijaliziranim časopisima. Upravo su „Računala“ prvi put iz tjedna u tjedan donosila te teme najširem krugu čitatelja, te imala golem utjecaj u popularizaciji IT-a u Hrvatskoj. „Računala“ su se sadržajno širila, a nakon preimenovanja u „Link“ prilog je u svojim najboljim danima imao i po 16 stranica tjedno vrhunskog štiva o novim tehnologijama.

Nakon odlaska iz Večernjaka, Željko je radio u Poslovnom dnevniku, a potom je bio jedan od pokretača poslovnih dnevnih novina Business.hr. Ostavio je velik trag u domaćem IT novinarstvu, a kolege će ga pamtiti po njegovoj za novinarstvo netipičnoj smirenosti, blagoj naravi, te vrhunskom poznavanju tema kojima se bavio.

Iza sebe je ostavio kćeri Tenu i Lanu. Ispraćaj će biti u petak 7. svibnja u 12 sati u zagrebačkom krematoriju na Mirogoju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije