Naslovnica Vijesti Svijet

Preminuo akademik Vladimir Premec

Bio je predsjednik je Društva za filozofiju BiH, te član mnogih društava prijateljstava, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, te član i osnivač PEN Centra Bosne i Hercegovine.
24. ožujka 2018. u 13:37 3 komentara 875 prikaza
Vladimir Premec
Foto: screenshot/youtube

Istaknuti hrvatski i bosanskohercegovački filozof, znanstvenik, prevoditelj, sveučilišni profesor, akademik Vladimir Premec preminuo je u petak u Sarajevu u 79. godini života, priopćila je Akademija nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine.

Milan Vuković Odlazak Sudac Milan Vuković preminuo u 85. godini

Vladimir Premec je rođen 1939. u Koprivnici. Osnovnu školu pohađao je u mjestu Goli i Virju. Maturirao je na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 1958, a u razdoblju od 1958 – 1968. bio je student filozofije, komparativne književnosti i teologije u Zagrebu i Beogradu. Tajnik je Hrvatskog filozofskog društva 1965. Iste godine bio je asistent pripravnik na Saveznom institutu društvenih znanosti – Beograd, ogranak u Zagrebu.

Od 1967. asistent je za povijest filozofije, antičke i srednjevjekovne, na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doktorat nauka iz filozofije stekao je 1968. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Bio je predsjednik je Društva za filozofiju BiH, te član mnogih društava prijateljstava, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, te član i osnivač PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Objavio je brojne knjige, te prevodio brojna znanstvena djela. Za redovnog člana ANU BiH izabran je 2005. godine.

Datum pokopa i komemorativne sjednice ANU Bosne i Hercegovine i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu bit će naknadno objavljeni.

Stephen Hawking U dobi od 76 godina Umro Stephen Hawking Osvojio i Berlinale Preminuo Nazif Mujić čiju je životnu priču ekranizirao Danis Tanović Davor Štambuk Na Jordanovcu Preminuo Davor Štambuk, jedan od najvećih europskih karikaturista
Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

  • ljerka.p2911:

    Pokoj vječni. A vi gospodo akademici, svi do jednog, ako ste ljudi, Hrvati, akademici izvolite se oglasiti! Jer, nemate pravo ne oglasiti se i ne zauzeti stav o pitanju koje ovako i ovoliko dijeli HR društvo nego naprotiv, Hrvati trebaju, ... prikaži još! zahtjevaju i imaju pravo i na Vaš stav o IK, jednako kao i na stav sve inteligencije akademske u Hrvata. Nemate pravo biti Pilati, izvolite, IZJASNITE se, to je najmanje što od vas pokoljenja Hrvata zaslužuju!!!

  • nogogaz:

    Samo naprid! Antifa kultura i filozofija sta naša budućnost!

  • onako_ovlaš:

    Premec se nešto muvao oko gaje petrovića,ranih 60-ih,mislim da je trebao postati asistent za logiku al je nekako izvisio pa otišao u sarajevo;sjećam se da je u svojim neobjavljenm uspomenama pisao o svom studiranju u zagrebu i opisao kako su ... prikaži još! praxis filozofi 1965 dovukli u zagreb delegaciju sovjetskih filozofa na čelu s.f.oduevim i odveli ih u kumrovec da se poklone kući filozofa broza