Naslovnica Vijesti Svijet

Preminuo akademik Vladimir Premec

Bio je predsjednik je Društva za filozofiju BiH, te član mnogih društava prijateljstava, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, te član i osnivač PEN Centra Bosne i Hercegovine.
24. ožujka 2018. u 13:37 3 komentara 896 prikaza
Vladimir Premec
Foto: screenshot/youtube

Istaknuti hrvatski i bosanskohercegovački filozof, znanstvenik, prevoditelj, sveučilišni profesor, akademik Vladimir Premec preminuo je u petak u Sarajevu u 79. godini života, priopćila je Akademija nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine.

Milan Vuković Odlazak Sudac Milan Vuković preminuo u 85. godini

Vladimir Premec je rođen 1939. u Koprivnici. Osnovnu školu pohađao je u mjestu Goli i Virju. Maturirao je na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 1958, a u razdoblju od 1958 – 1968. bio je student filozofije, komparativne književnosti i teologije u Zagrebu i Beogradu. Tajnik je Hrvatskog filozofskog društva 1965. Iste godine bio je asistent pripravnik na Saveznom institutu društvenih znanosti – Beograd, ogranak u Zagrebu.

Od 1967. asistent je za povijest filozofije, antičke i srednjevjekovne, na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Doktorat nauka iz filozofije stekao je 1968. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Bio je predsjednik je Društva za filozofiju BiH, te član mnogih društava prijateljstava, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, te član i osnivač PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Objavio je brojne knjige, te prevodio brojna znanstvena djela. Za redovnog člana ANU BiH izabran je 2005. godine.

Datum pokopa i komemorativne sjednice ANU Bosne i Hercegovine i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu bit će naknadno objavljeni.

Stephen Hawking U dobi od 76 godina Umro Stephen Hawking Osvojio i Berlinale Preminuo Nazif Mujić čiju je životnu priču ekranizirao Danis Tanović Davor Štambuk Na Jordanovcu Preminuo Davor Štambuk, jedan od najvećih europskih karikaturista
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • ljerka.p2911:

    Pokoj vječni. A vi gospodo akademici, svi do jednog, ako ste ljudi, Hrvati, akademici izvolite se oglasiti! Jer, nemate pravo ne oglasiti se i ne zauzeti stav o pitanju koje ovako i ovoliko dijeli HR društvo nego naprotiv, Hrvati trebaju, ... prikaži još! zahtjevaju i imaju pravo i na Vaš stav o IK, jednako kao i na stav sve inteligencije akademske u Hrvata. Nemate pravo biti Pilati, izvolite, IZJASNITE se, to je najmanje što od vas pokoljenja Hrvata zaslužuju!!!

  • nogogaz:

    Samo naprid! Antifa kultura i filozofija sta naša budućnost!

  • onako_ovlaš:

    Premec se nešto muvao oko gaje petrovića,ranih 60-ih,mislim da je trebao postati asistent za logiku al je nekako izvisio pa otišao u sarajevo;sjećam se da je u svojim neobjavljenm uspomenama pisao o svom studiranju u zagrebu i opisao kako su ... prikaži još! praxis filozofi 1965 dovukli u zagreb delegaciju sovjetskih filozofa na čelu s.f.oduevim i odveli ih u kumrovec da se poklone kući filozofa broza