Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajednička izjava

Premijeri Beneluksa Hrvatskoj i Sloveniji: Poštujte arbitražnu odluku

Piranski zaljev
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
04.07.2017.
u 15:30

"Premijeri Beneluksa ističu važnost vladavine zakona kao temelja na kojima je izgrađena Europska unije", navodi se u izjavi

Premijeri Belgije, Nizozemske i Luksemburga pozvali su danas Hrvatsku i Sloveniju da poštuju arbitražnu odluku o granicama između dviju zemalja, objavljeno je na internetskim stranicama luksemburške vlade. 

"Premijeri Beneluksa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnu duhu", stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika vlada. U zajedničkoj izjavi također se podsjeća da su se Hrvatska i Slovenija 4. studenoga 2009. dogovorile prepustiti odluku o svom graničnom sporu Stalnom arbitražnom sudu.

"Premijeri Beneluksa ističu važnost vladavine zakona kao temelja na kojima je izgrađena Europska unije", navodi se u izjavi. "Odluke međunarodnih sudova i tribunala važne su za djelovanje međunarodnog prava. Kao takve integralni su dio našeg sustava utemeljenog na međunarodnim propisima", ističe se.

Europska komisija održat će danas popodne redoviti sastanak na kojemu će raspravljati, među ostalim, o odluci Arbitražnog suda za razgraničenje Hrvatske i Slovenije. I dok Slovenija poziva Hrvatsku na provedbu arbitražne presude, službeni Zagreb objavio je da ne namjerava provesti presudu budući da je arbitražni proces kontaminiran, te da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru.

Komentara 48

DU
Deleted user
15:41 04.07.2017.

Predlažem da se zemlje Beneluxa odreknu teritorija kako bi se namirili Slo apetiti.

DU
Deleted user
15:40 04.07.2017.

Svaki student PF uči i da je procedura pravo odnosno da nije moguće "stranputicom" doći do presude, a gledajte što su učinili iz smjera SLO : Quote/Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik.

TI
Tigrus
15:53 04.07.2017.

Nije problem u poštivanju međunarodnog prava, nego o evidentnom varanju jedne od strana. To vise nije pravo i pravda, to je prevara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije