Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Budiša: Podjelu Pirana Račan nam je tumačio na slovenskoj karti

Naslovnica 2. 7. 2017.
Foto: VL
02.07.2017.
u 00:01

Kada sam 1996. predložio da se makne Tita s najljepšeg zagrebačkog trga, od HDZ-ovaca me podržao samo Ranko Marinković

U jesen 2018. godine bit će točno 50 godina otkad se Dražen Budiša prvi put politički aktivirao. Svoj prvi politički govor, u kojem je branio “Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika”, održao je kao student na Filozofskom fakultetu u jesen 1968. godine. Budiša je u tom govoru, a važno je podsjetiti da je to vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, kritizirao i Tita.

– Kada su upitali rimskog filozofa Seneku zašto kritizira robovlasništvo kad i sam ima robove, odgovorio je da on ne govori o sebi, nego o principima. Tako bi i Tito mogao odgovoriti da ga se upita zašto zagovara komunistički režim, a živi u raskoši – otprilike tim riječima Budiša se obratio kolegama. Nekadašnji šef HSLS-a, jedan od studentskih vođa tijekom hrvatskog proljeća, zbog čega je četiri godine služio zatvor kao politički zatvorenik, danas živi prilično povučeno i bavi se poljoprivredom u selu blizu Jastrebarskog. Rijetko medijski istupa, ali posljednjih su dana aktualne dvije teme – ona koja se tiče preimenovanja Trga maršala Tita u Zagrebu i arbitražna presuda u slučaju graničnog spora sa Slovenijom – koje Dražena Budišu kao nekadašnjeg političkog aktera nikako ne mogu zaobići.     

>> Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Ana Brnabić: Djed Anton spašavao je iz vojarni u Srbiji mladiće s Krka 1991.

>> Životna priča Ivana Heraka: nakon 11 godina borbe po sudovima vraća se u politiku 

>> Tito i Zagreb: čvrste veze Josipa Broza i glavnog grada Hrvatske

>> Miss sporta 2017.: Leonarda je najljepša

Foto: VLm

Komentara 57

DU
Deleted user
21:33 01.07.2017.

O mrtvima sve najbolje. Račan je bio veleizdajnik po više osnova, mali ambiciozni političar koji je radio uvijek protiv hrvatskih interesa, osoba nesposobna za bilo kakav ozbiljan posao, osoba poznata po svom "odlučno možda"... Toliko o njegovim dobrim osobinama. Loše ne želim spominjati s obzirom da čovjek više nije živ.

CA
carlo20
21:12 01.07.2017.

Drug Račan je potpisivao naloge za udbaška ubojstva hrvatskih domoljuba po svijetu. Račan je razoružao Hrvatsku u osvit jugo-srpske agresije na nju. Račan je napustio Sabor zbog neslaganja s Tuđmanovom rezolucijom o razdruživanju od SFRJ. U vrijeme Račan počinje spiralaaa nenormalnog zaduživanja, odnosno života na dug koji je nastavio Sanader, pa Milanović. Prodao je 25% INAe plus upravljačka prava, HT, 45% banaka. Uglavnom, Račan je jedan od najgorih političara u povijesti Hrvatske kojeg obožava 85% novinara u Hrvatskoj.

Avatar megatronman
megatronman
21:38 01.07.2017.

@Carlo20, potpisujem. A varka iliti spin koji je prezentiran javnosti je da je Račan oličenje poštenja i demokracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije