Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENSKI RATNI BROD

‘Triglav’ nije plovio u Savudrijskoj vali

Dusko Marusic/PIXSELL
04.07.2017.
u 13:58

Do sada nije bilo nikakve potrebe za intervenciju hrvatskih ophodnih brodova

Slovenski ratni brod “Triglav” nije plovio Savudrijskom valom, kako je bilo objavljeno u Hrvatskoj. Ophodni brod slovenske ratne mornarice jest plovio, “ali je bio u svojim teritorijalnim vodama”, potvrđuju izvori iz hrvatskog Ministarstva obrane. U MORH-u pomno prate razvoj događaja i potvrđuju da do sada nije bilo potrebe za intervenciju hrvatskih ophodnih brodova, a ni potrebe za pokazivanje jačih plovila, tipa raketnih topovnjača. Kraj obale Savudrije na sam dan kada je donesena sporna presuda u Haagu plovio je OB-04, ophodni brod HRM-a “Hrvatska Kostajnica”. Hrvatski ratni brodovi jesu u blizini, no riječ je o “redovitim aktivnostima”. Za sada nema dokaza da bi Sloveniji ili Hrvatskoj bilo posebno stalo da se u pograničnom području izazivaju incidenti. Dva, kako kažu Slovenci, ili tri incidenta u spornom zaljevu između Pirana i Savudrije, kako kažu Hrvati, nisu dovoljna da bi se stanje dramatiziralo. Obje strane trude se, međutim, zabilježiti i elektronički pohraniti sve takve situacije. Dramatika je veća, što je također prirodno, u medijima koji svakodnevno prate priču, pa je tako odmah i bilo objavljeno da je viđen “Triglav”.

Notom na notu

U slovenskim medijima navode i da su Hrvati pojačali policijske postrojbe i patrole na mjestima na moru i kopnu koja su predmet graničnog spora. To je točna informacija, ali pojačana aktivnost naše policije primjerena je situaciji. Što se diplomatskog taktiziranja Hrvatske i Slovenije tiče, ono se za sada može nazvati “notom na notu”, kao nova runda spora oko granice. Hrvatska je najavila – a do zaključenja ovog izdanja nije poslala – diplomatsku notu Ljubljani. Njome će, kako su rekli u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, upozoriti slovensku stranu na neprihvatljivost povrede hrvatskog državnog područja na moru te pozvati slovensku stranu da se suzdrži od takvog postupanja. Istodobno, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da su “Hrvati očito nervozni” te najavio kako i oni šalju notu Zagrebu jer je, prema interpretaciji slovenske strane, u subotu došlo do graničnog incidenta jer su hrvatski ribari uplovili i lovili ribu do polovice zaljeva, na području za koje Ljubljana tvrdi da je pod njezinim nadzorom. No, razmjenu nota, kao i dizanje tenzija, hrvatski premijer Andrej Plenković podveo je pod uobičajene događaje. – Kad dođe do određenih povreda u Piranskom zaljevu odnosno Savudrijskoj vali, ili na bilo koji drugi način, već je tradicionalna metodologija proteklih godina da Hrvatska dostavi prosvjednu notu Sloveniji, ponekad Slovenija dostavi prosvjednu notu Hrvatskoj – kazao je te poručio kako je glavna poruka da kroz dijalog moramo nastaviti rješavati otvoreno granično pitanje sa Slovenijom. Plenković se, inače, sastaje sa svojim slovenskim kolegom Mirom Cerarom 12. srpnja.
Broj incidenata na moru, kažu naši izvori, nije povećan nakon same objave odluke suda, već je na razini posljednjih nekoliko mjeseci, kad su tenzije ipak malo porasle. Slanje diplomatskih nota uobičajena je procedura – nakon intervencije, MUP o incidentu obavještava MVEP. Kad se skupi nekoliko incidenata, MVEP šalje diplomatsku notu Sloveniji. Svrha je note da službeno ostane zabilježeno da se država s nečim ne slaže – nereagiranje na, primjerice, ulaz slovenskih brodova u hrvatsko more značio bi da Hrvatska to prešutno prihvaća.

Sila apsolutno neprihvatljiva

Note zbog zaljeva razmijenjene su u travnju, kad je bila najavljena nota iz Ljubljane, koja ipak nije stigla u Zagreb. Taktizira li se i sada s tajmingom slanja diplomatskih nota, jedinog sredstva pritiska? Bez obzira na sve, teško je u ovoj situaciji očekivati da bi se bilo koja strana prva upustila u upotrebu sile jer je takav korak apsolutno neprihvatljiv i protivan međunarodnom pravu te bi posljedice za tu državu bile drastične.

Europska komisija dosad se nije oglašavala o arbitražnoj odluci. Danas bi, prema najavama, o arbitraži i situaciji između Slovenije i Hrvatske u Strasbourgu trebao raspravljati kolegij povjerenika Europske komisije.     

Komentara 17

HR
hrza
14:10 04.07.2017.

Ako janezi dignu svoju ratnu mornaricu, crno nam se pise. To je jedna od vodecih pomorskih sila u EU.

DU
Deleted user
14:23 04.07.2017.

Hrvatski sabor treba Sloveniji objaviti rat i onda će se u istome trenutku, isti taj dan, svi problemi riješiti bez ispaljenoga metka.

LO
Long
22:01 04.07.2017.

Prvi put kad udje Triglav u Hrvatske vode bez najave, treba ga potopit. I rijesen problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije