Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak znanstvenog savjeta

Capak o proširenju COVID potvrda: Nemamo plan, ali vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati

Krunoslav Capak
Foto: Screenshot
19.10.2021.
u 12:01

U Hrvatskoj raste broj novih slučajeva zaraze, ali i broj preminulih pacijenata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sastankom Znanstvenog savjeta u Banskim dvorima. Sastanak se održao videovezom. Nakon sastanka izjave su dali  ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

U zadnja 24 sata umrla je 21 osoba. "Od 21 preminule osobe, četvero je bilo cijepljeno. Među četvero cijepljenih dominiraju starije osobe s komorbiditetom", kazao je Beroš. 

"Na sastanku Znanstvenog savjeta uvijek nešto novog čujemo. Iznesu nam najnovije znanstvene i stručne spoznaje", kazao je Beroš. "U Savjetu su stručnjaci različitog kalibra", dodao je. "Danas smo najviše razgovarali o trećoj dozi. Suglasni su s onim što je HZJZ iznio. To je da se ona primjenjuje kod imunokompromitiranih i kod osoba u zdravstvenom sustavu", kazao je Beroš.

"Imamo razne teorije o cijepljenju u medijima. Svi su suglasni da je cjepivo jedini izlaz iz krize, ali naglašavaju da moramo poštovati mjere", rekao je Beroš.

"Necijepljeni su taj rezervoar gdje se virus širi i gdje može doći do širenja virusa", kazao je Beroš o zaključcima sastanka.

“Svi smo se složili da je cijepljenjem potrebno zaštiti naše najstarije sugrađane. Više od 72 posto naših sugrađana starijih od 65 godina je cijepljeno. Molim sve starije od 65 godina da se cijepe", kazao je Beroš. 

Capak o širenju primjene COVID potvrda

"Ja sam vrlo jasno rekao da nismo razgovarali, da nema plana. No, ako pogledate druge zemlje, vidjet ćete da oni vrlo široko koriste COVID potvrdu, što je pritisak na necijepljene. Mi nemamo plan, ali vrlo je izvjesno da će se o tome uskoro razgovarati, doći će vrijeme kad će se razgovarati o eventualnom proširenju", kazao je Krunoslav Capak. 

Što se tiče šire uporabe COVID potvrda, Capak je ponovio da ne može govoriti o terminu kada će o tome razgovarati. 

Nema novih mjera

"Mi smatramo da je i ovaj balansirani pristup najbolji pristup. U ovom trenutku treba reći da smo u prethodna tri tjedna imali stagnaciju porasta tako da je još prerano govoriti imamo li mi rast. Kroz neko vrijeme razmotrit ćemo to i vidjeti jesu li potrebne nove mjere", kazao je. 

Nakon primanja treće doze potvrda će vrijediti godinu dana, dodao je Capak. 

Podsjetimo, u Hrvatskoj raste broj novih slučajeva zaraze, ali i broj preminulih pacijenata. Stručnjaci upozoravaju građane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera jer je virus i dalje prisutan te da izbjegavaju veća okupljanja. 

 

Komentara 100

DU
Deleted user
14:32 19.10.2021.

imam ja prijedlog za antivaksercine. sta vi ne utemeljite neku sektu po uzoru na mormone. oni krste cak i preminule....

DU
Deleted user
13:12 19.10.2021.

U RH je sve teze naci covjeka koji ne laze kad se radi o pandemiji. Jednom netko rece,izmisli veliku laz i ponavljaj ju masama. S vremenom ta laz postane za njih istina. Jedna cinjenica je neoboriva, ako se ljudi ne cijepe,imaju veliku sansu da ce umrijeti od posljedica Covid-19,ako se cijepe sanse da bolest prebole je veca. Druga cinjenica je da ce situacija sa ovim postotkom cijepljenih u RH ostati nestabilna,pandemija ce i dalje divljati,bice jos gore.Treca cinjenica je da i stozer i protivnici cijepljenja trebaju figurativno receno,smanjiti ton kad govore narodu,odnosno govoriti istinu,samo istinu baziranu na cinjenicama a ne pretpostavkama. Tu skripi,ovom narodu se servira previse lazi od direktno odgovornih,a to je vlada i sekta antivaksera.

Avatar matezanki13
matezanki13
12:59 19.10.2021.

Podrška stožeru i ostalima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije