Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preliminarni podaci o odvajanju otpada: Prvi Prelog sa 66 posto, Zagreb na 17, a Split na manje od četiri

Prošle godine je u sklopu javne usluge diljem Hrvatske skupljeno 1.363.614 tona otpada, a prosječna stopa je 19,71 posto. Podaci za 2018. govorili su o 10,76 posto, što znači da je stopa u godinu dana porasla za devet posto.
12. srpnja 2020. u 18:55 2 komentara 2532 prikaza
Odvajanje otpada Poskupljuje odvoz smeća
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prelog je prvi sa 66,69 posto, drugo mjesto drži općina Belica sa 66,16, a treće Strahoninec, također u Međimurskoj županiji, sa 61,31 posto. Zapravo, na listi 20 najuspješnijih jedinica lokalne uprave i samouprave prema rezultatima u odvajanju komunalnog otpada, čak jedanaest ih je iz Međimurske županije!

Glomazni otpad Bez naknade Čistoća: Ovaj tjedan dolaze novi obrasci za odvoz glomaznog otpada

Sedam ih je iz Primorsko-goranske i po jedna iz Varaždinske i Koprivničko-križevačke. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je ovih dana preliminarne podatke u odvajanju otpada za Hrvatsku za 2019. godinu.

Od gradova, općina i komunalnih poduzeća zatraženo je da do 20. srpnja provjere te podatke i dostave primjedbe ako ih imaju, nakon čega će se, najvjerojatnije u kolovozu, objaviti konačni podaci o odvojenom sakupljanju komunalnog otpada u sklopu javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom za 2019.

Ti će se podaci onda koristiti i za potrebe izračuna poticajne naknade propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom.

Pratimo li ishode? Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja

- Grupacija Pre-koma zadržala je lidersku poziciju u Hrvatskoj s deset mjesta u najboljih 12 jedinica lokalne uprave i samouprave. Temeljem tih rezultata i u Međimurskoj i u Varaždinskoj županiji držimo liderske pozicije – ističe Siniša Radiković, direktor komunalne tvrtke Pre-kom, koja gospodari otpadom u gradovima i općinama na sjeverozapadu.

Pre-kom je i ove godine nastavio s ulaganjima. EU projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad prošao im je administrativnu provjeru i provjeru prihvatljivosti prijavitelja. Vrijednost projekta je 4,2 milijuna kuna, s time da je polovica iznosa bespovratno. Vlasnici tog poduzeća, 12 gradova i općina, u razdoblju od 2019. do 2021. provest će EU projekte vezane uz gospodarenje otpadom u vrijednosti od 15 milijuna kuna, a 64 posto od tog iznosa je bespovratno. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancirat će nabavu dva nova komunalna vozila.

U svibnju je potpisan ugovor o opremanju i modernizaciji kompostane u Prelogu, projekta vrijednog 4,4 milijuna kuna. Nabavit će, uz ostalo, drobilicu biorazgradivog otpada i granja, sijačicu komposta, malu punionica vreća kompostom, teleskopski i obični utovarivač.

Sela u podnožju Trgovske gore JOSIP BOHUTINSKI Moramo preuzeti odgovornost za svoj dio otpada

- U sklopu projekta napravit ćemo i automatizirani sustav vlaženja komposta, a oko kompostane posadit će se lipe - najavio je Radiković. Prema privremenim podacima, stopa odvajanja otpada u Zagrebu je 17,18 posto, Splitu svega 3,74 posto, Osijeku 28,67, Rijeci 16,32, Karlovcu 7,90, Slavonskom Brodu 29,23, Dubrovniku 15,34, Koprivnici 50,96, Čakovcu 47, Varaždinu 40,55, Vinkovcima 7,60, Krapini 16,56...

Prošle godine je u sklopu javne usluge diljem Hrvatske skupljeno 1.363.614 tona otpada, a prosječna stopa je 19,71 posto. Podaci za 2018. govorili su o 10,76 posto, što znači da je stopa u godinu dana porasla za devet posto. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dubrovnik: Veliki broj turista unutar povijesne jezgre grada
OPISALA IH PO NACIONALNOSTIMA
'Amerikanci non-stop laprdaju, a Bosanci su najmiliji', pročitajte urnebesni tekst Dalmatinke o turistima
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fajlpz:

    Sramota,šta ćemo ostaviti dijeci.

  • maximinimax:

    Međimurska, Varaždinska i Istarska županija po mnogo čemu najbolje. Je li slučajno što tu ne vladaju zna se koji?