Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prelijepili ploču u Jasenovcu i pripadnicima HOS-a napisali pismo pa završili na policiji

Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog vašeg.
29. prosinca 2016. u 12:26 89 komentara 20450 prikaza
HOS ploča
Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava
Pogledajte galeriju 1/5

Inicijativa mladih za ljudska prava prelijepila je ploču HOS-a u Jasenovcu na kojoj se nalazi sporni pozdrav "Za dom spremni". Navode kako su se na ovaj korak odlučili "u cilju obrane temeljnih vrijednosti RH" te u izostanku "adekvatne reakcije institucija vlasti".

– Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče istu prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile – navode iz Inicijative koja je objavila i pismo koje prenosimo u cijelosti.

– Poštovani članovi HOS-a Jasenovac i UDHOS-a Grada Zagreba, koristimo ovu priliku kako bismo s vama porazgovarati o temeljnim vrijednostima naše zajedničke države.

Naime, Republika Hrvatska je svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jamči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima. Naša je Republika utemeljenjem prema ovim vrijednostima jasno određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja.

Istim tim Ustavom, naša Republika crpi svoju državnost i iz ideje (koju pritom sam Ustav naziva činjenicom) kako je u ratu za neovisnost 1990-ih izborena samostalna, neovisna, suverena i demokratska država.

Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju.

Sramotno je i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nositelja vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog vašeg.

Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mjesta  simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumjeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njezinim temeljnim načelima.

Inicijativa mladih za ljudska prava – stoji u pismu.

Privedeni na obavijesni razgovor

Predstavnici Inicijative privedeni su na razgovor u policiju gdje su dali izjavu i objasnili svoje postupke. Policija će predmet proslijediti DORH-u na postupanje.

- Lijepo je vidjeti da ova država ima neku policiju i neko državno odvjetništvo, mi smo već pomislili da ne postoje kad se ustaška znakovlja nekažnjeno pojavljuju posvuda - poručilis u iz Inicijative.

>> 'Ako Vlada popusti ljevici, mi ćemo tražiti referendum o ploči'

>> Grb HOS-a sa ‘Za dom spremni’ registriran u državnom uredu

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Deleted user:

  Da su kojim slucajem HOS-ovci prekrili koju nadgrobnu plocu onih koji su ustali i borili se protiv Hrvatske drzave,danas bi o tome pisali sve tiskovine,portali i TV kuce a ovako o vrijedanju poginulim hrvatskim braniteljima u Jasenovcu pise samo VL.O tempora o mores.

 • Avatar Vuk-sljemenski
  Vuk-sljemenski:

  Pa zar nisam i ja prijavivši se '91 u ZNG bio spreman za domovinu snositi sve sto se u ratu može dogoditi? Kojim to logičkim kalamburom rekontekstualizirate 91-95 sa 41-45 i to koristeći samo pozdrav kojim se služila kvislinška formacija? ... prikaži još! Ne smislom ili značenjem! Smije li crnac u JAR pozdraviti s "good morning" ili samo na jeziku kolonizatora? Osim toga dragi klinci bas bih vas volio gledat u blatu pod paljbom stodvadesetica kako serete u gaće od straha i koliko bi vas se diglo na naredbu?

 • DOBARDAN:

  Šta su oni prelijepili i zatamnili. Imena hrabrih branitelja svoje domovine protiv zla koje dolazi s istoka. Jako ružno i bezobrazno. Hrabra liberalna hrvatska ljevica zatire sve što ima ikakve veze sa Hrvatskom i hrvatstvom.