Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijepori oko ploče u Jasenovcu

'Ako Vlada popusti ljevici, mi ćemo tražiti referendum o ploči'

22.12.2016., Sisak - Odrzana je 21. sjednica Zupanijske skupstine Sisacko-moslavacke zupanije.  Aktualni sat obiljezio je sukob Zeljka Solde sa zupanom Ziniciem i dozupanom iz redova srpske nacionalne manjine Borom Rkmanom.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
25.12.2016.
u 22:30

Željko Soldo kaže da je ploča spomen na poginule branitelje HOS-a, a ne veličanje fašizma i NDH

Postavljanje spomen-ploče u sjećanje na 11 pripadnika HOS-a koji su za vrijeme Domovinskog rata poginuli na širem području Jasenovca još uvijek izaziva prijepore u hrvatskoj javnosti. Ljevica ultimativno traži da vlast uzme “šrafciger” i ukloni ploču bez obzira na to što pravni stručnjaci tvrde da nema zakonskog uporišta za takvu akciju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ispričao se svima onima koje vrijeđa “za dom spremni”, ali, barem zasad, ne planira uklanjanje ploče.

Dragovoljac HOS-a Željko Soldo, koji je bio jedan od inicijatora i organizatora postavljanja spomen-ploče u Jasenovcu, smatra da je vrlo nekorektno i prizemno dovoditi u vezu dragovoljce HOS-a i ustaške zapovjednike Rafaela Bobana i Juru Francetića čiji je spomenik u Slunju svojedobno uklonio tadašnji premijer Ivo Sanader.

– U HOS-u nema ništa fašističko. Nemamo nikakve veze s Bobanom i Francetićem. Govorimo o krvavom Domovinskom ratu od 1991. do 1995. kada su se dragovoljci HOS-a nesebično davali na prvim linijama, bili ranjavani, ubijani, a mnogi su i mučeni nakon što su završili u četničkim rukama.

Nas se nikako ne može stavljati u vezu s NDH – ističe Soldo dodajući da su se dragovoljci HOS-a, rame uz rame s ostalim pripadnicima Hrvatske vojske, borili za modernu, pravičnu, demokratsku i socijalno-gospodarski snažnu Hrvatsku.

Posebno je, kaže, ponosan na činjenicu što HOS-ovci nisu počinili nijedan zločin. Nemaju nijednu mrlju na svome ratnom putu. Naglašava da su poštovali ratnički, ljudski i kršćanski kodeks te da nisu pitali je li netko Hrvat ili Srbin.

Zadovoljan je što premijer Andrej Plenković nije podlegao pritiscima, ali nije baš siguran da će zadržati takvo stajalište. Nije mu jasno zašto se premijer ispričavao zbog postavljanja ploče jer smatra da za to nema potrebe. Tvrdi da je naša diplomacija u defenzivi te da previše vodi računa o tome što govori srpska politika.

– Mi smo se borili za hrvatsku državu. Tko će se ispričati brojnim hrvatskim obiteljima koje su stradale od zločinačke crvene zvijezde? Mi se nemamo kome ispričavati – kategoričan je Soldo. Za poginule pripadnike HOS-a kaže da su to bili obični dečki iz pristojnih radničkih obitelji.

Slabo naoružani i bez nekoga velikog vojnog znanja krenuli su sa srcem u obranu zemlje.

– Bili smo svjesni da Hrvatsku čeka težak i krvav rat i da nam nitko neće pokloniti slobodu za koju ćemo se morati krvavo izboriti. Dragovoljci HOS-a došli su u Jasenovac kada je bilo najteže i kada su mnogi pobjegli iz njega – ističe Soldo. Ako vlasti ipak pokušaju ukloniti spomen-ploču, Soldo najavljuje da će branitelji reagirati vrlo dostojanstveno.

– Borit ćemo se za pravnu državu i tražiti da se na referendumu izjasni hrvatski narod. Hrvatska više ne može biti talac prošlosti – zaključuje Soldo. S njim se slaže i Miroslav Dragić Ćiro, pripadnik HOS-a iz Jasenovca, koji se na jasenovačkom bojištu borio sa svojim poginulim suborcima. Nikako ne može prihvatiti da nekome može smetati spomen-ploča na kojoj se zapravo nalaze imena hrvatskih vojnika. 

>> 'Ja sam uvijek spreman i za dom i za domovinu, ali to je i ustaški pozdrav'

Komentara 77

CI
cika123
22:05 25.12.2016.

Dečki iz HOS- a su časno branili svoj dom od agresora, dali svoj život i nemaju nikakve veze sa ustaštvom. Spomen ploča treba ostat tamo gdje je i postavljena. Tako će i bit, kome ploča smeta neka u nju ne gleda. Amen.

CO
cololonijaK
22:17 25.12.2016.

uklananjem HOS-ve spomen ploce znaci nema vise Hrvatske jer nam netreba, pezite sto cinite.

CH
Challenger
22:36 25.12.2016.

Osobno poznam iz 9-te bojne Marka Skeju, pokojnog Zmiju vezistu, Poljaka i još puno dečki iz HOS-a! Svi su ok ljudi! Ni jedan HOS-ovac nije optužen za neki ratni zločin i ne znam kome ti heroji smetaju!!! Ne vjerujem da su oni išta drugo mislili nego da odaju počast dečkima koji su tu poginuli!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije