Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOS ZA DJECU

Pregled zubi dokazuje da je dijete zlostavljano

zubi
Ivica Galović/PIXSELL
12.10.2013.
u 12:37

Petogodišnjak je vikao i plakao, nije htio otvoriti usta... Imao je karijes na gotovo svih 20 mliječnih zubi

Petogodišnjem dječaku je skoro svih dvadeset mliječnih zubi bilo zahvaćeno karijesom, a roditelji su ga zubarici doveli jer je na jednom od njih došlo do upale, što je izazvalo bolove. Vikao je i plakao, nije htio otvoriti usta, te mu stomatologinja nije mogla sanirati zubiće. Bila je očajna, bespomoćna i ljuta na njegove roditelje, jer očito nisu nimalo pažnje pridavali oralnoj higijeni i zdravlju djetetove usne šupljine, i nisu ga ni vodili nikad prije zubaru. Takav slučaj navodi na pitanje kako to roditelji brinu o svom djetetu, odnosno na sumnju u zanemarivanje djeteta, što je jedan od oblika zlostavljanja. O ulozi doktora dentalne medicine u prepoznavanju zlostavljanog djeteta bit će riječi na današnjem simpoziju pod nazivom Multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane djece, koji organizira Stomatološki fakultet u Zagrebu.

- Dentalno zanemarivanje najčešća je podvrsta medicinskog, a zanemarivanje je jedan od četiri vrste zlostavljanja djeteta. Količina karijesa u djetetovoj čeljusti i roditeljsko zanemarivanje uputa stomatologa o njezi usne šupljine može na zanemarivanje ukazati - govori prof. prim. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić sa Stomatološkog fakulteta, gdje je u posljednjih pet godina, u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece Grada Zagreba, uvela edukaciju studenata o spoznaji o dentalnom zanemarivanju kojeg su, posumnjaju li u svom budućem radu u njega, dužni prijaviti.

- Kod malih pacijenata gledamo dentalni traumatizam i ako je ono što govore roditelji u diskrepanciji s onim što govore djeca i situacijom u njihovoj usnoj šupljini, dužni smo to prijaviti - kaže prof. Čuković-Bagić, dodajući da se nerijetko tim putem mogu otkriti i drugi oblici zlostavljanja. Anketa koju su proveli među stomatolozima pokazala je da se alarmantni slučajevi primjećuju, osim rane zapuštenosti dogode se i slučajevi napuknuća čeljusti koja ukazuju na teško fizičko zlostavljanje, no ne prijavljuju se u istoj mjeri jer još ne postoji svijest o toj obavezi. U Europi i SAD-u nema udžbenika stomatologije koji o tome ne govori, a sada se ta praksa uvodi i kod nas. Potrebna je tim više jer nema jedinstvenog nacionalnog preventivnog programa dentalne zaštite, a indeks oralnog zdravlja daleko je ispod inozemnog prosjeka.

Stomatolozi roditeljima savjetuju da izbjegavaju praksu noćnog davanja bočica s mlijekom i čajevima, da četkanje zubića ne prepuste samo djeci, a da ih na prvi pregled dovedu već najkasnije do prvog rođendana, po nicanju prvih zubi.

>> Prijetio supruzi, zatočio je i silovao te zlostavljao dvoje djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije