Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavnici Udruge dobavljača Agrokora na sastanku s Plenkovićem

Mi samo očekujemo da se poštuje nagodba, tek je kazala Vidaković.
30. kolovoza 2019. u 13:40 3 komentara 652 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, u petak su stigli u Banske dvore na sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, otkrivši kako je tema sastanka nepoštivanje nagodbe.

LOŠA KOMUNIKACIJA Trese li Fortenovu kriza ili se nije borilo za prava dobavljača?

Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća (PVV) Agrokora i udruge dobavljača, kazala je novinarima da su jučer zatražili sastanak s premijerom Plenkovićem, a kako mu je tema nepoštivanje nagodbe.

Na pitanje novinara što očekuje od sastanka, Vidaković je kazala da će nešto više moći reći poslije sastanka.

"Mi samo očekujemo da se poštuje nagodba", tek je kazala Vidaković, koja je u Banske dvore došla zajedno s predsjednikom Udruge dobavljača i predsjednikom Uprave Podravke Marinom Pucarom te predsjednikom Uprave Vindije Dragutinom Drkom.

Kako su pisali mediji sredinom tjedna, dobavljači su na sastanku s glavnim izvršnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem stoji da će ove godine dobiti oko pet milijuna eura zaostalog duga.

MASTODONT IZ RUSIJE Polyus Gold, div u proizvodnji zlata, želi ulagati u Fortenovu?

Obzirom da je u nagodbom vjerovnika Agrokora dogovoreno da će dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine, dobavljači novi prijedlog vide kao izigravanje nagodbe.

"Ovo je čisto kršenje nagodbe i diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje najvišeg menadžmenta Fortenove da će dug biti isplaćen", izjavio je Marin Pucar za Večernji list.

Nagodbom je utvrđeno da je isplata nužna ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura. S obzirom na lanjske rezultate dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura. I Sberbanka ima poseban dogovor, ali isplate im ovise o poslovanju Fortenove, koja treba postići EBITDA od najmanje 245 milijuna eura.

Fabris Peruško ISPLATA DUGA Pucar: Fortenova krši nagodbu, dobavljači najavljuju rušenje refinanciranja

Novi kreditori, HPS Investments i VTB bank sada ograničavaju ukupne isplate na 15 milijuna eura objema stranama u iduće tri godine.

Dobavljači, pak, upozoravaju da sukladno rezultatima Konzuma, trebaju dobiti između 20 i 30 milijuna eura u ovoj godini, a ne ponuđenih 5 milijuna eura.

Kako je pisao Večernji, dobavljači tako najavljuju rušenje refinanciranja, akciju oko koje su se jednoglasno složili, a isto tako napominju i da su spremni obratiti se sudu u cilju ispunjavanja nagodbe jer su za nju pod tim uvjetima i glasali.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • antonelić:

  obećanje ludom radovanje ! ...

 • antonelić:

  prije svih na naplatu dolazi grupa borg i lješinarski fondovi ... oni imaju pravo prvenstva ( tzv. pravo prve bračne noći ) ! ? ...

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Kaj je nas tzv. obične ljude briga za Agrokor. NJjme nek' se bakću oni koji od toga imaju ovakve ili onakve koristi. A da ne bi sve bilo jadno, tužno, besperspektivno i depresivno, za sada živio estradno-poduzetnički gospo'n Škoro dr. ... prikaži još! Mirek, a poslije ćemo vidjeti kako dalje. Mašala.