Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŽE CIJENE HRANE

Predstavnici trgovaca: Na sastanku nije bilo riječi o vraćanju cijena na one od 31. 12.

Zagreb: Izjava ministra Filipovića nakon sastanka s predstavnicima trgovačkih lanaca
Davorin Visnjic/PIXSELL
12.09.2023.
u 18:35

Trgovci su danas pružili ruku i svi načelno podržali ovu inicijativu - naglasio je.ministar Filipović

Ministar gospodarstva Davor Filipović dobio je danas načelnu suglasnost deset najvećih trgovačkih lanaca za vraćanje ukupne vrijednosti košarice od 360 osnovnih proizvoda na razinu od prije Nove godine i uvođenja eura. Nije, međutim, utvrđeno kojim će konkretno proizvodima cijena pasti i za koliko. Odluka o tome prepušteni je lancima  kojima je jučer ostavljenom dodatno vrijeme za interne konzultacije, budući da su nemaju isti asortiman, niti istu poziciju ili nabavne uvjete pa bi se više detalja trebalo znati nakon ponovnog sutrašnjeg sastanka u Vladi na kojem će biti i premijer Andrej Plenković.

Jasno je da na cijene hrane i pića u maloprodaji, koje su i najbrže rasle, znatno utječu i proizvođačke cijene, koje su također znatno više nego lani, usprkos zajamčenih cijena struje, no zasad nema naznaka da će se na sličan način razgovarati i s proizvođačima. 

- Trgovci su danas pružili ruku i svi načelno podržali ovu inicijativu - naglasio je.ministar, ne krijući zadovoljstvo što je ovoga puta dobio načelnu podršku i onih koji početkom godine nisu htjeli ni čuti za njegovu platformu na kojoj građani mogu pratiti kretanje cijena osnovnih proizvoda u tri domaća trgovačka lanca.

POVEZANI ČLANCI:

Predstavnici domaćih trgovačkih lanaca i danas su pred novinarima bili znatno razgovorljiviji od stranih pa je tako prvi Fabris Peruško potvrdio da je Konzumu prihvatljivo ono što traži Vlada. Isto je kazala i predstavnica KTC-a Daliborka Kranjčić koja je, međutim, otkrila kako se na sastanku nije spominjalo vraćanje cijena na točno određeni datum, 31. prosinca 2022.

Da nije bilo riječi o iznosima i datumima govori i Martin Evačić iz NTL-a, šef Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. 

- Svatko od trgovaca će sam procijeniti koliko može pridonijeti, koliko proizvoda može smanjiti i to će sigurno napraviti u sljedećim danima i tjednima. Ministarstvo očekuje povratni odgovor od nas u roku par dana - rekao je Evačić, koji je također uvjeren da će svi lanci sudjelovati u Vladinoj akciji, a s koliko artikala i kakvim cijenama, odlučit će sami.

VIDEO Galeb 'počastio' Plenkovića tijekom izjave za medije

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar suludih10
suludih10
19:38 12.09.2023.

tapiros77 - naveo si Kraš i Vindiju, i to s vrlo upitnim argumentima. A moje je pitanje što je s onim proizvodima (glavninom) koji nisu proizvedeni u Hrvatskoj? Ti proizvodi se u Hrvatskoj u odnosu na matičnu zemlju Njemačku prodaju i po 20% višim cijenama. Svježe sam se vratio iz Njemačke i vidio cijene ovdje u Kauflandu.

Avatar Maks:
Maks:
22:30 12.09.2023.

Distributeri i Trgovci djele zaradu. Proizvodjaci imaju najmanje.

TA
tapiros77
23:39 12.09.2023.

Samo bi malo još skrenuo pozornost na Orbico - jednog od najvećih distributera strane robe za naše tržište. Oni su bolesno uspješni i bogati i sjetite se što se dogodilo kad je Konzum upao u krizu? Orbico je prvi sjeo na račun Konzuma i naplatio sva dugovanja, a ostali su išli u dugotrajne pregovore i na kraju su podjelili što je ostalo i svi su bili na gubitku - svi osim Orbica! Pa zašto onda ministar zove na red trgovce, a Orbico i sl. koji reketare te trgovce niti ne spominje???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije