Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PNUSKOK

Predsoblje Remetinca - Soba koju mrze mafijaši i posrnuli menadžeri

uskok
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
06.03.2010.
u 11:14

– Zbog trenutačne situacije, svi su policajci, pa i strateško krilo, operativci te su na prvoj crti bojišnice – ukratko objašnjava kojim tempom rade ovi policajci Božo Barbarić, načelnik PNUSKOK-a.

Otkako je cijelu državu munjevitom brzinom obišla sada već antologijska rečenica “Nema više nedodirljivih!”, oči nacije uperene su u njih. Očekuje se da u što kraćem roku “počiste” sve prljavo rublje koje se godinama nagomilava. Na njihovu je udaru zbog toga u posljednje vrijeme ponajviše nekadašnja gospodarska, politička i društvena elita koju je glad za bogaćenjem odvela na drugu stranu zakona. Ogrezli su u bespućima gospodarskog kriminala i korupcije pa ih treba, naravno, uz pripadajuće dokaze, sigurno smjestiti iza brave u nekom od zatvora.

Na “vrućem” stolcu

Zadatak nije lak, ali je izazovan za ukupno tristotinjak policajaca Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) raspoređenih u četiri odjela – Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

Ne mogu se požaliti da nemaju posla, štoviše, moglo bi se sa sigurnošću reći da su njihova radna mjesta neupitna, čak i u vrijeme krize, kada su redovi pred zavodima za zapošljavanje sve duži. Iz dana u dan svjedočimo otkrivanju afera koje su godinama iz nekog razloga bile gurane pod tepih pa ne čudi da ovi operativci već nekoliko mjeseci rade punom parom.

Što su, primjerice, prolazili uhićeni Podravkini menadžeri ili bankari HPB-a uvjerili smo se tijekom obilaska zagrebačkog odjela PNUSKOK-a. Dok su policajci zaduženi za odrađivanje strateškog dijela posla, što podrazumijeva redovito praćenje stanja i pojava kriminala te izučavanje najpogodnijih metoda i načina za njegovo suzbijanje, smješteni u uredima pri Ravnateljstvu policije u Kustošiji, njihovi kolege rešetaju pitanjima sve ove uhvaćene s prstima u pekmezu u sobama za ispitivanje na Oranicama. Nalaze se u zgradi u krugu Prekršajnog suda, tek kat iznad Jedinice za zadržavanje i prepratu.

– Zbog trenutačne situacije, svi su policajci, pa i strateško krilo, operativci te su na prvoj crti bojišnice – ukratko objašnjava kojim tempom rade ovi policajci Božo Barbarić, načelnik PNUSKOK-a. Dok prolazimo hodnikom odjela, pred očima nam svijetli natpis da je u jednoj od prostorija u tijeku ispitivanje pa moramo biti tihi. Ubrzo doznajemo kako to izgleda kada se netko od osumnjičenika suoči s istražiteljima i njihovim pitanjima. U povećoj sobi, kroz čije se prozore ne vidi van jer su im stakla zamućena, nalazi se stol pokraj kojega su kamera i ekran. Ispitivanje se cijelo vrijeme snima te poslije pohranjuje na disk bez ikakvih mogućih intervencija. Na zidu koji ovu prostoriju dijeli od susjedne, kontrolne sobe, zatamnjeno je staklo. Iz te se prostorije može pratiti kako je onima koji trenutačno pred istražiteljima i po nekoliko sati “griju” stolac.

– Na zid nasuprot osumnjičeniku treba još doći plazma na kojoj će se u određenim trenucima prikazivati materijalni dokazi prikupljeni protiv njega. U kontrolnoj nam sobi treba još psiholog koji će istražitelju pomagati oko postavljanja pitanja – objašnjava nam načelnik policijskog USKOK-a. No, da bi se nekoga posjelo na stolac nasuprot istražitelju, treba odraditi zapravo najvažniji dio posla – prikupiti relevantne dokaze – što katkad i nije jednostavno.

– U samom sjedištu postoji bitan odjel, a to je kriminalistička obavještajna analitika. To su policajci koji sve podatke što ih je operativa prikupila, među kojima su nerijetko i informacije iz novinskih tekstova, analiziraju uz pomoć informatičkih alata. Sastavlja se izvješće i predaje vođi skupine te ga se upućuje u daljnji rad – nastavlja Barbarić opisivati što sve stoji iza rada PNUSKOK-a. U praksi bi to, slikovito rečeno, pojednostavljeno, izgledalo ovako: stiže informacija da se, primjerice, u tvrtki Hrana d. d. nešto neobično događa. Taj se podatak provjerava te u tu svrhu istražitelji ciljano razgovaraju s ljudima od kojih bi mogli imati koristi. Nakon toga svi se ti podaci upućuju analitici koja ih obrađuje s pomoću informatičkih alata.

Tako se, među ostalim, može zaključiti da se X i Y sastaju nekoliko puta tjedno, ali s druge strane telefonski su im kontakti rijetki. Možda se nešto dogovaraju? Sljedeći je korak nadzor tih osoba, ali i njihovih telefonskih komunikacija. Nerijetko se u ovoj fazi istrage u igru ubacuju prikriveni istražitelji, o čijim aktivnostima javnost ne bi trebala biti informirana. Postoji li mogućnost da netko namjerno “upadne” u tijek neke od istraga te tako pomrsi račune policiji, pitamo.

– Postoji. Ali činimo sve da do toga ne dođe – jasan je Barbarić. Policajci kojima je nadređen, kaže, ne razlikuju se previše od kolega s kojima su donedavno radili.

Prošli sigurnosnu provjeru

Dok je “obična” policija, raspoređena u postajama i upravama, zadužena za suzbijanje kriminaliteta na lokalnim i regionalnim razinama, ovima je, zbog njihovih prijašnjih rezultata rada, specijalnost borba protiv najtežih i najsloženijih oblika kriminaliteta, ali na razini cijele države te čak surađuju i s kolegama u inozemstvu. Zbog trenutačne količine posla, mjesto rada nije im određeno isključivo mjestom stanovanja.

– Ako postoji, primjerice, problem u Osijeku, a nedostaje ljudi, povući ćemo, na primjer, nekoga iz Zagreba i poslati ga onamo kako bi se riješio slučaj – nastavlja načelnik PNUSKOK-a te objašnjava da se timovi istražitelja koji rade na konkretnim slučajevima formiraju ovisno o potrebama. Jasno je, kaže, da se ako je riječ o gospodarskom kriminalu ili korupciji u istražiteljske timove najviše angažiraju stručnjaci koji dobro barataju znanjima iz ekonomije. Poput uskočkih sudaca, i oni su prije nego što su zaposleni morali biti podvrgnuti sigurnosnoj provjeri. No i u ovim složenim obradama iskorištava se pomoć kolega iz policijskih postaja ili uprava. Požuruju li ih ikada šefovi u pogledu rokova, završetka istraga, otkrivanja nekih novih detalja... zanima nas.

– Oni imaju na to pravo i normalno je da nas pitaju, ali nekakvih pritisaka na naš rad nema – odgovara Barbarić. Zadovoljan je, kaže, uvjetima u kojima se svakodnevno radi jer se ulaže dosta novca u specifičnu opremu za nadzor osoba. O njezinim detaljima i načinu upotrebe – ni riječi, jer ima još priličan broj “kandidata” koji tek trebaju zauzeti stolac i progovoriti pred nekim od istražitelja.

Komentara 11

OB
-obrisani-
11:17 06.03.2010.

HOTEL REMETINAC

DU
Deleted user
11:23 06.03.2010.

Obožavam ovakve telenovelizirane prikaze naše policije ili pak Drž. odvjetništva. Od toga su bolje jedino one pokazne vježbe specijalne policije u parkovima, kad je kakav drž. dernek, pa onda jedni druge fingirano prebijaju i hapse. U krutoj zbilji, imamo jednu od najviše nesposobnih policija u svijetu gdje građani bukvalno moraju klečati da netko od policije naiđe u njihov kvart. Sjetite se - akcija pozornik u vašem kvartu je propala zbog strahovitog ismijavanja tih policajaca kad bi pristigli u pol. postaju pri kraju radnog dana. Nekoć ključna mjesta policijskog nadzora, poput željezničkog ili autobusnog kolodvora su danas prepuštena na milost i nemilost - sjetite se nedavnih scena kad romski prosci pljuju po građanima u redu koji čekaju za kupiti busnu kartu. Za sve to policija uopće ne haje, a produciraju se kojekakvim visoko-tehnološkim ispitnim centrima i blabla...

TC
tigar-cro
18:57 07.03.2010.

E, moj novinaru....bajke sam, odavno....prerastao.....;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije