Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica potpisala postupak pomilovanja Huanita Luksetića

Huanitu Luksetiću, koji boluje od multiple skleroze, krajem siječnja potvrđena je prvostupanjska presuda kojom je osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje marihuane radi prodaje, iako je u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja koje ublažava simptome te teške bolesti.
22. veljače 2019. u 13:27 17 komentara 990 prikaza
Huanito Luksetić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u petak da je potpisala postupak pomilovanja za Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze, a osuđenog za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje.

"Jutros sam potpisala pomilovanje Huanita Luksetića i poslali smo svu dokumentaciju u Ministarstvu pravosuđa koje treba izvijestiti gospodina Luksetića odnosno njegova pravnog zastupnika o tom pomilovanju", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u intervjuu Hrvatskom radiju u emisiji  „S predsjednicom izvan protokola".

Huanito Luksetić U PROCEDURI Pomilovanje H. Luksetića spasit će teško bolesne od zatvora

"Moram vam reći da se, iskreno, kao čovjek, osjećam jako dobro da ovaj, neću reći privilegij, ali svakako ovlast predsjednice Republike mogu iskoristiti u trenucima kada je u pitanju život i kad je u pitanju zdravstveno stanje koje je od primarne važnosti u cijelom slučaju", dodala je.

Luksetiću, koji boluje od multiple skleroze, krajem siječnja potvrđena je prvostupanjska presuda kojom je osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje marihuane radi prodaje, iako je u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja, koje ublažava simptome te teške bolesti.

Huanito Luksetić | Autor : Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Odluka se šalje u Ministarstvo pravosuđa jer je ono temeljem Zakona o pomilovanju dužno obavijestiti podnositelje molbe o odluci predsjednice. Nakon toga odluka se objavljuje u Narodnim novinama.

Huanitov odvjetnik, Vladimir Gredelj, za 24 sata potvrdio je da je potpisana odluka o pomilovanju te da sada slijede tehnički detalji. 

– Jako sam sretan i zadovoljan i kao profesionalac i kao prijatelj jer smo takav odnos stvorili. Dijelim Huanitovu sreću i sreću obitelji jer to što su oni prošli bilo je strašno. Nažalost, i dalje postoji stigma oko marihuane i teško možete prizvati ljude da vide i druge aspekte. Naravno da je marihuana u mnogim slučajevima štetna, ali treba osvijestiti javnost da u mnogim slučajevima može spasiti život, poput Huanitova – kazao je Gredelj.

Međutim, za aktivaciju zahtjeva za pomilovanje potrebno je da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor kako bi iz njega bio pušten, što on odbija.

Kolinda Grabar Kitarović Mate Mijić Predsjednica šaptom pala, asimilirala je Plenkovićeva Stabilnost

– Huanito ima stav, nikako nije raspoložen kročiti u ustanovu zatvora koju zahtjeva forma procedure. Protivi se samoj pomisli da  mora ući u tu ustanovu jer smatra da je ovo što je dosad prošao bilo već previše i da bi društvo trebalo imati više razumijevanja pogotovo jer je jako bolestan i slab – rekao je Gredelj

>>Zapali za Huanita

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • HDZSDP:

  Ova farsa je veći minus za naše "pravosuđe" nego nekakav "plus" za predsjednicu.

 • Jerry:

  Eee kraljice Juanitov glas imaš. Hoče li biti dovoljno za još jedan mandat šminkanja?

 • Avatar Robinzon
  Robinzon:

  A jesmo državaaaaa!!!! Najprije u zatvor, a razlog je idiotski.Da bi bio pušten, mora najprije biti zatvoren.