Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj SMS

Predsjednica želi da se raščisti sve vezano za aferu SMS

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
09.05.2019.
u 08:19

Kolinda Grabar-Kitarović želi da se raščisti sve vezano uz aferu i curenje informacija te da se ta priča napokon završi

I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović želi “da se raščisti sve vezano uz aferu SMS i da se napokon više završi ta priča”. Dijeli, dakle, mišljenje onih koji upozoravaju da se ova afera već predugo podgrijava, da opterećuje i političke odnose, ali i već dovodi u nezavidnu situaciju i državne institucije.

Pogotovo kad je objavljena i sumnja da je moguće bilo i prisluškivanja samog ministra policije Davora Božinovića. I to nakon što se u medijima počelo objavljivati da iz policijskih krugova cure tajne informacije iz istraga protiv uključenih u aferu SMS, od Franje Varge do političke mete broj 1 Milijana Brkića.

Kada saziva VNS?

Na pitanje novinara kako to da već nije sazvala sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednica kaže da će o aferi SMS razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem. Ona podsjeća da je u sklopu ove dugotrajne afere već bila optužena da je konspirirala s Vargom zbog navodnog rušenja Plenkovića. Grabar-Kitarović tada je zdušno reagirala jer su to ozbiljne optužbe, no iz javnosti su stizale poruke da se “malo smiri”. Predsjednica objašnjava da je odlučila da ni sada neće skakati na prvu, da se ne pomisli da se prisluškivalo ministra u Vladi, da diplomati ne pomisle da je tako ako to nije istinito. Ako se to pokaže istinitim, onda će sazvati sjednicu VNS-a, doznaje se na Pantovčaku.

Grabar-Kitarović također potvrđuje da od SOA-e nije dobila nikakve prethodne najave, ni brifing o navodnom prisluškivanju i ministra policije pa je za boravka u Splitu bila zatečena takvim novinarskim pitanjima. Kaže da je relevantna adresa za takva pitanja novinara DORH, a da ona poštuje trodiobu vlasti. Pantovčak, pak, potvrđuje da su nakon pitanja novinara o aferi SMS iz Ureda predsjednice odmah kontaktirali SOA-u i zatražili izvješće o aferi SMS. Kako su i ravnatelj SOA-e Daniel Markić, a i predsjednica ovih dana na putovanjima u inozemstvu, njihov “tematski” sastanak vezan uz afere morat će pričekati. To što predsjednica, svjesna svojih ovlasti, traži od SOA-e izvješće o aferi može značiti da želi provjeriti predstavlja li afera opasnost za nacionalnu sigurnost i/ili ugrožava li instituciju predsjednice RH. SOA, naime, ne provodi istrage u sklopu te afere, to je posao policije, no uključuje se ako je ugrožena nacionalna ili, primjerice, sigurnost primarno štićenih osoba. Kada predsjednica kaže da nije dobila brifing SOA-e vezan uz prisluškivanje ministra Božinovića, to može ujedno značiti da ga nije dobila jer je SOA nije imala o čemu brifirati kad je o tome riječ, dakle da takvog prisluškivanja nije bilo.

Tandem Varga – Brkić

Predsjednica nadalje kaže da, koliko ona zna, Varga i Brkić nisu aktivno sudjelovali u njezinoj predizbornoj kampanji. Misli da je moguće da je tada Vargu negdje slučajno srela, ali o tome što se sve njemu stavlja na teret doznala je iz medija. Kaže da su i USKOK i DORH češljali dokumente iz kampanje i sve je bilo čisto. Kako je poznato da je Brkić slovio kao osoba koja je imala važnu ulogu u kampanji, moguće je da je predsjednica mislila, s obzirom na to da ju se pitalo za “tandem” Varga – Brkić, da kod nje nije bilo nikakve “prljave” kampanje, a za što su mediji sumnjičili taj tandem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije