Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CROBAROMETAR

Predsjednica ima najpozitivniji rejting među hrvatskim političarima

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
26.09.2017.
u 19:36

Predsjednica zasad jedina ima većinom pozitivan dojam među ispitanicima - točnije njih 54 posto, dok negativan dojam ima njih 40 posto

Nakon što su jučer, prema istraživanju Crobarometra, objavljeni rejtinzi političkih stranaka, Dnevnik Nove TV donosi drugi dio mjesečnog istraživanja o dojmu političara i vodećih državnih institucija.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zasad jedina ima većinom pozitivan dojam među ispitanicima - točnije njih 54 posto, dok negativan dojam ima njih 40 posto.

Oko 47 posto birača nije odobravalo rad predsjednice, a njih 45 posto je odobravalo. No, ističe se da njezin rad podupire čak 85 posto birača HDZ-a. 

Bivši predsjednik Ivo Josipović pak u istom razdoblju mandata imao je golemu potporu, a potom je izgubio. Njegovu politiku podupiralo je 65 posto ispitanika, njih 25 posto nije ga podupiralo, dok njih 10 posto nije znalo.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/7

Istodobno o premijeru Andreju Plenkoviću 52 posto ispitanika ima negativan dojam, a pozitivan dojam ima 40 posto ispitanika. I Božo Petrov među biračima uglavnom ostavlja negativan dojam, odnosno kod 58 posto njih, a pozitivan dojam ostavlja kod 32 posto birača. I šef oporbe Davor Bernardić ostavlja negativan dojam kod 58 posto ispitanika, a pozitivan dojam kod njih 25 posto. 

Zanimljivo bivši predsjednik Josipović je u rujnu 2012. kod 76 posto birača imao pozitivan dojam, a kod 18 posto negativan dojam.
Vidimo kako premijer Plenković topi potporu među biračima - u rujnu 2017. ima 52 posto negativnog dojma i 40 posto pozitivnog dojma među biračima. A kako su među biračima u istom razdoblju prošli bivši premijeri?

Ivo Sanader je u rujnu 2008. među biračima imao 51 posto negativnog dojma i 41 posto pozitivnog dojma. Jadranka Kosor u lipnju 2010. uživala je 45 posto negativnog dojma među biračima i 39 posto pozitivnog, Zoran Milanović u studenom 2012. doslovno je podijelio naciju – 47 posto građana imalo je o njemu negativan dojam i jednak broj ispitanika pozitivan dojam. 

I na kraju školskim ocjenama građani su ocijenili tri institucije: Ured predsjednice 2,83, Banske dvore 2,23 i Hrvatski Sabor 1,93.


 

Komentara 78

RI
Ringo
20:34 26.09.2017.

Josipović se želio svidjeti svima , a na kraju se ije svidio nikome. Pouka za buduće kandidate.

ST
stefj
20:24 26.09.2017.

Smiješno je uopće uspoređivati podršku Josipoviću koji je imao sve medije i novinare s Grabar-Kitarović. Novinari su prema njoj izuzetno negativno nastrojeni, jedva čekaju da negdje pogriješi... Još od inaguracije kada se ona hm novinarka naslađivala kada je čistila cipele,, preko raznih Milanovićevih insinuacija o glupoj plavuši sve do današnjih lijevih (to su skoro svi) koji ju patološki mrze... I uz sve to ima pozitivni rejting. Čudo... Što se tiče Plenkovića, ništa se ne čudim, odustao je od svih reformi, a u svakom govoru ne kaže ništa...

BR
brojevi
09:21 27.09.2017.

Poštuju i cijene je u svim državama osim naših crvenih talibana i vječnih mrzitelja uspješnih žena. Vama je bliži vehabijski fundamentalizam nego prozapadnjački liberalizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije