Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bernardić dobio povjerenje, odluka o izbacivanju Opačić i Mrsića odgođena

Davor Bernardić, nakon što su članovi Predsjedništva SDP-a stali uz njega, gotovo pa sigurno može računati da će se isto ponoviti i na sjednici Glavnog odbora
26. rujna 2017. u 23:05 55 komentara 3949 prikaza
Zagreb: Članovi SDP-a dolaze na sjednicu Predsjedništva stranke
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Davor Bernardić došao je večeras na sjednicu Predsjedništva SDP-a, zatražio povjerenje članova vodstva i dobio ga. I to od svih članova osim Peđe Grbina i Bojana Glavaševića koji su se izuzeli od glasanja.

Milanka Opačić, Mirando Mrsić ODLUKA DANAS Zagrebački SDP odlučio: Isključite Milanku Opačić i Miranda Mrsića iz stranke

Osobno je predložio glasanje o povjerenju samom sebi kao što će, kako je sam kazao, tražiti povjerenje i od članova Glavnog odbora koji će se održati u subotu. Odluka o izbacivanju Miranda Mrsića i Milanke Opačić za koje je Bernardić kazao da su nanijeli veliku štetu stranci odgođena je za iduću sjednicu Predsjedništva. Drugim riječima, Davor Bernardić, nakon što su članovi Predsjedništva SDP-a stali uz njega, gotovo pa sigurno može računati da će se isto ponoviti i na sjednici Glavnog odbora kada će se odlučivati hoće li se na stranačkoj konvenciji u prosincu na dnevnom redu naći i prijedlog o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku. Epilog je to današnjeg burnog dana na Iblerovom trgu u kojem su za sjednicu Predsjedništva stigla dva prijedloga. Jedan od Predsjedništva zagrebačkog SDP-a koji je godinama vodio aktualni šef stranke Davor Bernardić i koje i dalje kontrolira, a to je da se na sjednici isključe iz stranke saborski zastupnici Milanka Opačić i Mirando Mrsić.

Zagreb: Članovi SDP-a dolaze na sjednicu Predsjedništva stranke
1 / 8
Zagreb: Članovi SDP-a dolaze na sjednicu Predsjedništva stranke

Postali konkretni

Paralelno su na Predsjedništvo stigli i zaključci jedne od najjačih županijskih organizacija SDP-a krapinsko-zagorskog kojeg vodi član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, a u kojem se traži odgoda glasanja o izbacivanju zastupnika za nakon sjednice Glavnog odbora u subotu na kojoj pak traže da se tajnim glasovanjem odluči da li na stranačkoj konvenciji koja bi se trebala održati u prosincu treba uvrstiti, kao točku dnevnog reda, “izglasavanje nepovjerenja Davoru Bernardiću”. I iako je većina sugovornika ovaj potez Krapinsko-zagorskog SDP-a prije same sjednice Predsjedništva tumačila kao prvi konkretni potez ka rušenju Davora Bernardića dogodilo se upravo suprotno i izgleda da bi Bernardić u subotu mogao dobiti i drugu bitku. I hoće ukoliko se odbaci, odnosno ne izglasa prijedlog da se o povjerenju Bernardiću raspravlja na konvenciji.

Svi osim Peđe i Bojana

Davor Bernardić rekao je da mu je Predsjedništvo stranke dalo povjerenje, osim Bojana Glavaševića i potpredsjednika stranke Peđe Grbina koji se izuzeo od glasovanja.

- Hvala Predsjedništvu stranke koje mi je dalo povjerenje, osim Peđe, koji se izuzeo od glasanja, i Bojana - rekao je Bernardić novinarima u pauzi sjednice. Bernardić je istaknuo i da će tražiti povjerenje od članova stranačkoga Glavnog odbora, koji bi sjednicu trebao imati u subotu"

- Osobno sam to tražio na Predsjedništvu stranke i stavio na dnevni red te sam za to dobio i njihovo povjerenje - rekao je.

Negativno je odgovorio na novinarsko pitanje jesu li donijeli odluku o izbacivanju iz stranke Miranda Mrsića i Milanke Opačić, kako je to zatražio zagrebački SDP.

- Predsjedništvo SDP-a nije o tome raspravljalo. Predsjedništvo će nastaviti zasjedanje jer je puno stvari na dnevnom redu, a jedna od njih koja zanima hrvatsku javnost je Agrokor - kazao je Bernardić.

Kolinda Grabar-Kitarović CROBAROMETAR Predsjednica ima najpozitivniji rejting među hrvatskim političarima

Pozvao je HDZ i predsjednika te stranke i premijera Andreja Plenkovića da što prije na dnevni red i glasovanje stave istražno povjerenstvo o Agrokoru pa će, kako je rekao, "tada Ivica Todorić i Plenković zajedno moći svjedočiti o noćnim sastancima u Vladi te u toj skupoj 'brakorazvodnoj parnici' između Agrokora i HDZ-a koja svaki dan nečinjenja i skrivanja informacija sve više košta hrvatske građane".

Na novinarsko pitanje o odluci SDP-a Krapinsko-zagorske županije, koji je uz ostalo zatražio da se na stranačkoj konvenciji u prosincu tajnim glasovanjem odluči i o točki dnevnog reda o povjerenju Bernardiću, odgovorio je da će na Glavnom odboru dati i tražiti povjerenje i za tu točku dnevnog reda. Rekao je i da će na temelju odluke SDP-a te županije i Siniše Hajdaša Dončića raspravljati i u nastavku sjednice Predsjedništva.

Bernardić je ustvrdio da će se sve unutarstranačke stvari rješavati unutar stranke sukladno Statutu SDP-a i Poslovniku Glavnog odbora. Nije decidirano odgovorio na novinarsko pitanje kako će glasovati o zahtjevu zagrebačkoga SDP-a da se iz stranke isključe Mrsić i Opačić.

- Dopustite da o unutarstranačkim pitanjima raspravljamo unutar stranke, a ne zabavljamo javnost - rekao je. Istaknuo je i da je njegov zadatak vratiti jedinstvo i prosperitet SDP-u, jer je , uvjeren je, jedino jak SDP je alternativa za Hrvatsku koja zemlji opet može vratiti nadu.

- Ja nisam sudac, ja sam trener. Moj zadatak je uigrati najbolje momčad, uvesti reda i pobijediti na izborima kako bi Hrvatska dobila šansu da ljudi iz nje više ne iseljavaju - istaknuo je.

Vezano uz zahtjeve za izbacivanjem iz stranke Opačić i Mrsića rekao je da je stranci nanesena velika šteta, ali je zatražio i da članovi Predsjedništva SDP-a, na zahtjev i Krapinsko-zagorskog SDP-a, rasprave i o toj odgovornosti.

Milanka Opačić KAOS U SDP-U Od svih kritičara najlošije bi mogla proći M. Opačić

Predsjedništvo SDP- a još raspravlja o sankcioniranju nekih kolega

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je na Predsjedništvu stranke zatražio da se, uz Milanku Opačić i Miranda Mrsića, odlučuje i o njegovoj odgovornosti. Peđa Grbin izašao je sa sjednice i objasnio novinarima da je tako postupio "jer nitko ne može odlučivati o vlastitoj stvari", pa je "napustio sjednicu dok se ne donese ta odluka". 

- Na Predsjedništvu se još raspravlja treba li sankcionirati neke kolege iz stranke. Predloženo je sankcioniranje za Opačić i Mrsića. Kada sam shvatio da ih se planira isključiti, ako ne već danas, a onda u subotu ili koji dan nakon toga, zatražio sam, budući da smatram da u mojim izjavama nema bitnih razlika u odnosu na njihove, da stranka odlučuje i o mojoj odgovornosti - rekao je Grbin novinarima nakon što je izašao sa sjednice Predsjedništva jer, kako je objasnio, "nitko ne može odlučivati o vlastitoj stvari". Zato je, dodao je, napustio sjednicu dok se ne donese spomenuta odluka.

- Ovisno o tome (o odluci Predsjedništva) ovisit će hoću li sutra biti ili neću biti član stranke - poručio je.

Podsjetio je da je Predsjedništvo SDP-a raspravljalo o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, te da su se on i Bojan Glavašević izuzeli od glasovanje što je, objasnio je, učinio jer Predsjedništvo SDP-a nema statutarne temelje za odlučivanje o povjerenju predsjedniku stranke već je ta odluka na stranačkoj konvenciji ili Glavnom odboru koji može dvotrećinskom većinom odlučiti o raspisivanju izbora.

Peđa Grbin PEĐA GRBIN Burno u SDP-u: 'Spreman sam snositi posljedice pa i napustiti stranku'

- Predsjednik SDP-a dobio je jednoglasnu potporu onih koji su glasali. Stoga sam povukao svoj prijedlog za sazivanje konvencije jer je očito da barem na Predsjedništvu, a za Glavni odbor ćemo vidjeti u subotu, nema sluha za te prijedloge - izjavio je.

Grbin je rekao i da je tužan što na Predsjedništvu ni jednom riječju nisu raspravljali o tome je li Bernardić dobro ili loše vodio SDP u zadnjih devet mjeseci, a Bernardić  se, istaknuo je, nije niti jednom riječju osvrnuo na možebitnu odgovornost za pad rejtinga stranke i pad njegova osobnog rejtinga. Jedino se, dodao je Grbin, raspravljalo o odgovornosti nekih drugih, uključujući i njega (Grbina), za pad ugleda stranke. Grbin je upozorio i "da budućnost stranke neće biti dobra ako se SDP nastavi ponašati po sadašnjem obrascu, odnosno zabijati glavu u pijesak pred stvarnim problemima u funkcioniranju i činjenici da nemaju konkretan odgovor na probleme s kojima se Hrvatska suočava".

Najavio je i da će u subotu na Glavnom odboru SDP-a pokušati ukazati članovima na te probleme u stranci. "Dok god budem mogao borit ću se da SDP postane bolji", ustvrdio je.

Andrej Plenković CROBAROMETAR HDZ-u nalošiji rejting u 12 mjeseci

Osudili javno blaćenje

Članovi Glavnog odbora izabrani na zadnjoj izbornoj konvenciji, njih otprilike dvije trećine, od samog su početka podržavali Bernardića. Neki izvori tvrde da se situacija u međuvremenu ipak promijenila i da bi, dođe li do tajnog glasanja, situacija mogla biti podijeljena. No sada je to ipak teško očekivati iako bi glasanje trebalo biti tajno. Sigurno je i da Bernardićevi kritičari nisu sjedili i mirovali sve ovo. Tiha diplomacija je na djelu već dulje vremena i teren se cijelo vrijeme priprema. No isto radi i Bernardić kojemu odani šefovi županijskih i gradskih organizacija te tajnici istih već danima zivkaju članove Glavnog odbora i provjeravaju kako dišu i hoće li uopće doći na zakazanu sjednicu u subotu.

Ne treba smetnuti s uma ni pismo koje su članovima poslali uspješni SDP-ovi gradonačelnici, njih petero, a koji su osudili javno blaćenje stranke, ali isto tako kazali da su protiv izbacivanja i da nisu zadovoljni načinom na koji se vodi stranka, kao i da nisu dobili željene i potrebne promjene nakon zadnje izborne konvencije. Zato je pitanje što će biti s Bernardićevim kritičarima, hoće li ih se na kraju doista izbaciti iz stranke, hoće li ih se eliminirati jednog po jednog ili će na kraju otići sami.

Davor Bernardić Petra Maretić Žonja Bernardić može biti 'pukovnik ili pokojnik', SDP samo gubitnik Milanka Opačić, Mirando Mrsić Krapinsko-zagorski SDP: Jedna od najjačih SDP-ovih županijskih organizacija donijela 3 zaključka Milanka Opačić Jesu li bivši? Opačić: 'Neka me izbace ako će stranci biti bolje'
VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar AG_Matoševac
  AG_Matoševac:

  Nekad su bili moćni, ubijali stotine tisuća ljudi, imali zatvore i logore, drmali državom. Sad se raspadaju.

 • bizonko1:

  Da se mene pita, ja bih prvo izbacio Gordana Č. Marasa zvanog "Žarulja". Lik ne služi ničemu osim što troši zrak, vodu, hranu, ispušta CO2, otpadne vode i proizvodi otpad, a korisni rad mu je nula.

 • udarna rupa:

  Tko će onda ostati u tom savezu propalih komunista? Zar samo Stazić?