Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Matić: Zadovoljeni su samo oni iz šatora. Branitelji su izigrani

Odustalo se od ustavnog zakona, a, kako vidim, odustaje se i od prava pripadnika HVO-a, procijenio je SDP-ov saborski zastupnik
24. lipnja 2017. u 16:35 45 komentara 5620 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Očekivano, bivši SDP-ov ministar branitelj Predrag Fred Matić iznio je niz kritika na nacrt prijedloga Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji je predstavio Tomo Medved.

Predrag Matić PREDRAG MATIĆ: SDP-ovac o 'Za dom spremni': 'Moj glas za skidanje ploče neće dobiti'

– Nakon godinu i pol dana Godot se ipak pojavio u obliku izmjena i dopuna zakona, pa donio potpuno isti zakon kao što je i bio. Treba znati da je 250 ljudi u hotelu Laguna godinu i pol dana jelo, pilo i smišljalo ovo – prve su impresije Freda Matića.

Maltretiranje Josipa Leke

– Odustalo se od ustavnog zakona, a, kako vidim, odustaje se i od prava pripadnika HVO-a. Sjetite se što su sve tražili, silovali su cijelu državu, Zagrepčane pogotovo. Silovali su saborske zastupnike i dobrog čovjeka Josipa Leku, sjetite se samo što su mu radili. Silovali su i sve branitelje, ali od svega toga na kraju nema ništa. Ovo je običan pamflet. Mislim da govorim u ime najvećeg broja branitelja, sjetimo se da nema 10 milijuna kuna za djecu koja umiru od teških bolesti...

Fred Matić obrušio se i na priznanje statusa pripadnicima Narodne zaštite koji “ni 25 godina nakon početka Domovinskog rata ne znaju je li ih bilo 5 ili 70 tisuća”.

– Svaki je čovjek 90-ih dao svoj doprinos u obrani Hrvatske i ja stvarno ne vidim načina kako će se to regulirati. Vjerujte, lakše će dokazati oni koji nisu bili nego oni koji su u ratu bili – upozorava Fred Matić, dodajući da će ukidanje rokova za priznanje statusa na temelju bolesti otvoriti i novu Pandorinu kutiju s navodno oboljelima od PTSP-a.

Također, već tijekom letimičnog pregleda jučerašnje prezentacije u Ministarstvu branitelja uočio je mogućnost dodjele poljoprivrednih zemljišta pa izrazio bojazan kako bi takav čin, usmjeren na kupovanje županijskih vijećnika, olako mogao prerasti u plodno tlo za korupciju. Bivši ministar ne vjeruje da će se ovaj zakon izglasati do kraja ove godine, a kako je kazao, još će razmisliti o tome hoće li ga podržati u Saboru.

– Uvijek sam za to da hrvatski branitelji ostvare svoja prava i da im bude priznato sve ono što su dali u Domovinskom ratu za Republiku Hrvatsku, ali nikako nauštrb drugih građana ove zemlje jer mi se nismo borili za sebe i svoje osobne probitke, nego za Hrvatsku i sve njezine građane. Bar se ja nisam za to borio – kaže Predrag Matić.

– Jedino što se napravilo je patetika i podilaženje, ono što nisam podnosio u vrijeme svog mandata. Opskrbnina se sada zove nekim drugim nazivom, a iznosi će ponovo biti isti ili mogu biti samo još umanjeni – očekuje bivši ministar, pa dodaje da od svega viđenog nakon objave nacrta prijedloga pozdravlja odredbe koje se dotiču zapošljavanja branitelja, pritom misleći na zakonsku mogućnost da se branitelj s mirovinom zaposli na pola radnog vremena.

HDZ-ov patent

– Branitelji su još jednom izigrani, a zadovoljeni su oni koji su bili u šatoru i to djelomično. Produžuje se pravo za stjecanje statusa branitelja, pa se uskoro može očekivati Plenkovića i Medveda da uruče cvijeće i bombonijeru milijuntom branitelju. Uz to teče i paralelan proces: zatvaranje i sakrivanje Registra branitelja. To je HDZ-ov recept, to nitko nije tako dobro patentirao – kazao je Matić, pa zaključio riječima da se još jednom pokazalo kako je prosvjed u šatoru bio politički motiviran.

Predrag Matić 'Branitelji izigrani' Matić napao zakon: Jedina korist je sprečavanje genocida nad janjetinom Andrej Plenković Plenković o ploči 'To je tema o kojoj moramo detaljno razgovarati sa svim partnerima u Vladi' Andrej Plenković Prijetnja Vojni invalid završio na policiji zbog komentara o Plenkoviću
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar ilija.pravednik
  ilija.pravednik:

  marš lopove!

 • mihaljevac:

  Matiću, uzmi ti ili netko od dvoje svite službeni kamion po najvećoj zimi i s njime odi po robu u Srbiju...Navečer odsjedni u nekakvom motelu ili jeftinom hotelu i moli Boga da ti ujutro ekipa probuši samo jednu gumu na ... prikaži još! kamionu, a ne slučajno više njih...Upravo zato jer su se po noći na recepciji zabavljali na internetu sa tvojim Registrom i tvojim podacima gdje si i što radio u ratu...

 • cigrovski.darko:

  Neznam kakav će ovaj zakon biti, ali zakon koji su Matić i kukuruku Vlada donjeli o razdvajanju mirovina braniteljima, ali ne i aboliranim pripadnicima eprijateljske vojske i 1., 2,. ili 3., udovicama partizana imao bi slijedeći učinak. Ako je sada ... prikaži još! primjerice svim navadenim kategorijama mirovina 3000 kn, a braniteljska je razdvojena na 1000 i 2000 kn i ako za 10 godina porast mirovina bude 100% branitelj bi imao 4000kn, a abolirani u udovica 6000 kuna i Matić to nije vidio ili nije želio vidjeti.