Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje EduCentra

Predavačima na javnim fakultetima zadovoljno 68%, a na privatnim 95% studenata

studenti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.07.2014.
u 10:57

Portal EduCentar na više od 400 studenata istražio je kakav je omjer kvalitete javnih fakulteta i privatnih studija.

Predavačima na javnim fakultetima zadovoljno je 68%, a na privatnim 95% studenata, pokazalo je istraživanje portala EduCentar o omjeru kvalitete javnih fakulteta i privatnih studija koje je provedeno na više od 400 studenata.

Od ukupnog broja ispitanika, 36% ih pohađa javni fakultet, dok je njih 64% na privatnom učilištu, priopćio je EduCentar.

Za javni fakultet većina ispitanika se odlučila zbog financijskih (ne)mogućnosti i zbog bolje reputacije koju javni fakulteti imaju kod poslodavaca dok se većina ispitanika za privatni studij odlučila prvenstveno zbog stajališta da imaju kvalitetnije profesore i da se lakše istaknuti u manjim grupama te da je moguće raditi uz studij.

Ispitanici javnih fakulteta najviše su zadovoljni profesorima (68%), dvosmjernom komunikacijom s profesorima (67%) i kvalitetom teorijske nastave (61%), a ispitanici privatnih učilišta dvosmjernom komunikacijom s profesorima (97%), zatim profesorima u održavanju nastave (95%) i pripremom koje im studij pruža za ulazak na tržište rada (92%).

Kao prednost studiranja na javnom fakultetu ispitanici ističu priznanje diplome kod poslodavaca i prihvatljivu cijenu školovanja, ali i snalažljivost koja se stječe studiranjem na javnom fakultetu, a kao prednost studiranja na privatnim učilištima ispitanici navode dobru komunikaciju s profesorima, primjerene veličine grupa i odlične uvjete za rad ( tehnička oprema i prostor). Kao nedostatke studiranja na javnim fakultetima ispitanici navode preveliki broj studenata u grupama i premali broj profesora, dok kao manu studiranja na privatnim učilištima ispitanici navode previsoku cijenu studiranja, manjak kredibiliteta diplome u očima poslodavaca i preniske kriterije za upis. 

>> Izvanredni studij upisuju oni koji su pali na redovnom

Komentara 9

KA
kafka
12:07 10.07.2014.

Po kojim kriterijima studenti ocjenjuju predavača? Zanimljivo je proučiti s kakvim su predavači studenti zadovoljni. U kojoj mjeri se radi o izvrsnim stručnjacima koji kvalitetno prenose svoje znanje? U kojoj mjeri oni koji podilaze studentima stvarajući dojam uspješnosti (kako se, prema inflaciji petica, vidi da se radi u osnovnoj i srednjoj školi)?

Avatar Nikad robom
Nikad robom
11:36 10.07.2014.

pa naravno da su na privatnim faksovima svi zadovoljni profačima - jer svi plate školarinu i svi prolaze... ali zbog toga i ugled tih faksova je kakav je - to jest nikakav

KA
kafka
12:12 10.07.2014.

Treba imati na umu da pored velikog broja izvrsnih i populacija najslabijih studenata pohađa javna visoka učilišta i učestvuje u anketi. Slabi u pravilu nisu spremni ići na privatna jer to košta. Slabiji su u pravilu nezadovoljniji. . . .. . . Trebalo bi više uvažavati mišljenje izvrsnih studenata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije