Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZOTKRIVENA NASILNA KRIMINALNA GRUPA

Pratili ljude sa skupocjenim satovima na ruci, napadali ih pa bježali na skuterima

Foto: Screenshot/YouTube
1/4
22.03.2024.
u 09:48

Ovakve krađe ranije su se istraživale na lokalnoj razini, no kako se njihov broj povećavao te kako su postojale sve nasilnije, Europol je primijetio da je riječ o obrascu koji se ponavlja, odnosno da je riječ o na neki način novoj vrsti organiziranog kriminala.

Nasilni su, "djeluju" širom Europe i specijalizirani su za  krađe satova. Posljednjih mjeseci uhićeno ih je 27, a brojku uhićenih neki dan je povećala talijanska policija koja je u Napulju uhitila još osam osoba. Sve njih sumnjiči se da su dio dobro organizirane kriminalne skupine, kako kaže Europol, uličnih razbojnika, koji su postali mete međunarodne policijske operacije, koju je koordinirao Europol. Prema onom što je do sada utvrđeno, kriminalna skupina operirala je diljem Europe, posebno je bila aktivna u Španjolskoj, a krali su najčešće u velikim gradovima i turističkim središtima. Kretali su se, kaže Europol, kao banda koja bi imala od tri do pet članova, a tehnika im nije bila sofisticirana, no bila je učinkovita. Posao je bio podijeljen, pa bi jedan počinitelj bio zadužen za nadziranje žrtava. Posebno su ih zanimale žrtve koje su objedovale u finim restoranima ili su bili smješteni u skupim hotelima. Kada bi uočili da neka od tih žrtva na ruci ima  skupocjeni  ručni sat, pratili bi je kako bi utvrdili kuda se kreće te bi čekali povoljnu prigodu za krađu. Kada bi taj trenutak uočili, kradljivci bi djelovali brzo, po potrebi i nasilno. Napali bi  žrtvu, s ruke joj strgnuli skupocjeni sat te nakon toga pobjegli na skuterima. 

Ovakve krađe ranije su se istraživale na lokalnoj razini, no kako se njihov broj povećavao te kako su postojale sve nasilnije, Europol je primijetio da je riječ o obrascu koji se ponavlja, odnosno da je riječ o na neki način novoj vrsti organiziranog kriminala. Uočen je i eksponencijalni porast cijena luksuznih satova posljednjih godina, odnosno da pojedini  rijetki satovi imaju visoku tržišnu cijenu. Zbog toga su, smatra Europol, takvi satovi postali zanimljivi organiziranom kriminalu, jer se na njihov preprodaji nakon krađe, može dobro  zaraditi. 

VEZANI ČLANCI

Zbog toga je pokrenuta međunarodna akcija u kojoj su sudjelovale policije Austrije, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švicarske, pa je proteklih mjeseci proveden niz pretraga i uhićenja. Zadnja su obavljena u Napulju, gdje je na temelju europskih  uhidbenih naloga uhićeno osam osoba.

VIDEO Trenutak koji je šokirao Zagreb i Hrvatsku: Pogledajte kako se tresao Zagreb u 6:24 ujutro u ožujku 2020.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije