Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mišel Jakšić

'Nekome je odgovaralo da Zdravko Mamić pobjegne iz zemlje, a taj netko je HDZ'

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić objavio svoju kandidaturu za novi mandat
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
19.04.2021.
u 16:36

Nemam nimalo straha za rezultate SDP-a. SDP je velika stranka, što ćemo pokazati na ovim izborima

Bliži se tematska sjednica saborskog Odbora za pravosuđe kojemu predsjeda SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić. U intervjuu govori što će biti u fokusu sjednice, ali i nadolazećim lokalnim izborima i njegovoj ponovnoj kandidaturi za gradonačelnika Koprivnice.

Može li Odbor napraviti išta konkretno da bi se stanje u pravosuđu poboljšalo?

Na sjednici trebamo otvoreno raspraviti o stanju u pravosuđu, ali, što je još i važnije, pokrenuti proces kojemu je glavni cilj nacionalni konsenzus o promjenama u ovom važnom segmentu državne vlasti. Bilo je tu svega; od pucanja mjera, propadanja istraga, razvlačenja suđenja, bježanja preko granica, povezanosti HDZ-a i pravosuđa pa do sumnji na davanja mita za oslobađajuće presude. Uvjeren sam da u pravosuđu imamo časnih i čestitih ljudi, ali sustav mora biti postavljen tako da oni drugi, a sada biram riječi, budu ne samo s one strane zakona nego i s one strane slobode. Drago mi je da je ova tematska sjednica Odbora sazvana jednoglasno i očekujem zaključke o promjenama koje će biti suštinske, a ne kozmetičke prirode.

Hoće li na sjednicu biti pozvan i šef Vrhovnog suda Đuro Sessa i hoće li biti suočen s teškim optužbama koje mu je uputio Zdravko Mamić?

Pozvan je i sigurno se od vrha hrvatskog sudstva očekuju odgovori na takve teške optužbe. Nažalost, bez obzira na to što će sad neki vikati „živ, živ, nitko nije kriv“, činjenica je da je netko Mamiću omogućio i stvaranje bogatstva, ali i kreativniji pristup hrvatskim zakonima.

Je li Sessa, kako kaže predsjednik države, zaštićen kao „lički medvjed“?

Ne bih sve personificirao kroz Sessu, ali ispada da ako si imalo snalažljiviji sudac, uz malo političke podrške (mada Šeks nije mala stvar), možeš se desetljećima skrivati iza neovisnosti sudstva i pridonositi tome zašto građani i investitori ne vjeruju u naše pravosuđe. Ne čudi ni nedavna borba dijela hrvatskih sudaca da ne prikažu imovinske kartice.

U medijima su se pojavile i teške optužbe na račun bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i tvrdnje da je Zdravko Mamić financirao njezinu kampanju. Hoće li i to biti predmet rasprave na tematskoj sjednici?

Na sjednici neće biti ni bivše predsjednice ni Mamića, ali sigurno je da će se raspravljati o pravosuđu u mandatu tadašnje predsjednice, izmjenama Zakona o sudovima i čudnim dogovorima koji su tada nastali. Sjećate se da je tada predsjednik Vrhovnog suda trebao postao Ivan Turudić od kojeg su odustali pod čudnim okolnostima. Isti taj sudac šalje i danas skrivene poruke samom političkom vrhu. Ako se on kao sudac upustio u takav politički obračun, onda nema razloga da se i o njemu ne govori kao o političaru, a ne kao sucu.

Zoran Mamić opet je otišao u BiH. Kako gledate na činjenicu da se netko s pravomoćnom optužnicom „šeta“ po svijetu kako mu odgovara?

Ne treba sumnjati da bi Mamićevi prijatelji iz pravosuđa lako mogli braniti takve zakone. Nekome je odgovaralo da Zdravko Mamić pobjegne iz zemlje, a taj netko je HDZ. Kao obični građanin, pitam se: je li normalno da Mamić, prema novinskim napisima, organizira rođendansku feštu bivše predsjednice? Je li normalno da se Mamić druži sa sucima koji vode njegov sudski proces? Je li normalno da HDZ ne želi promijeniti zakon gdje bi se takvim prekršiteljima odredile „mjere opreza“? A kad treba ovršiti hrvatske građane, posebice one siromašnije, onda je to isto pravosuđe vrlo efikasno. E, to se mora mijenjati!

Gradonačelnik ste Koprivnice. Slijede lokalni izbori. Zašto mislite da bi građani Koprivnice mogli ponovno dati svoj glas vama?

Iza mene i mog tima ostaje mandat u kojem smo gradili i obnavljali vrtiće, škole, dvorane, ceste, gdje su svi studenti imali stipendije, školarci radne bilježnice i bilježnice, a naši umirovljenici uskrsnice i božićnice. Poduzetničke i demografske mjere donijele su nam ogroman interes u poduzetničkim zonama te interes za građevinske parcele gdje dom stvaraju mlade obitelji. Gospodarstvo našeg grada u pozitivnom je rastu, kako broj radnih mjesta tako i broj obrta i poduzeća. Unatoč pandemiji, imamo uredne financije i u deset smo najboljih hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava. I sve to uspijevamo bez prireza koji nikad nije bio ni uveden.

Što su vam ključna obećanja za drugi mandat?

Nova škola na Podolicama, novi vrtić, uređenje središta Koprivnice, aglomeracija Koprivničkih voda gdje će sva prigradska naselja imati jednake komunalne uvjete, drugi kolosijek pruge, borba za nastavak brze ceste do same Koprivnice. Spremamo i nove projekte/programe za naše školarce, novi koncept tržnice i stvaranje smislene poljoprivredne politike te daljnju razradu društvenog rješavanja stanovanja građana. Naši građani ostaju naša prva i trajna briga.

Kažu skeptici da ste vjerojatno jedini SDP-ov gradonačelnik nekog većeg grada koji će zadržati svoju funkciju. Strahujete li za SDP-ov rezultat?

Nemam nimalo straha za rezultate SDP-a. SDP je velika stranka i uvjeren sam da ćemo na ovim lokalnim izborima imati dobre rezultate i pokazati zašto smo jedna od dvije najjače političke opcije u zemlji. Jednako tako sam uvjeren da će HDZ na ovim izborima proći puno lošije od želja njihova vodstva jer loša politika ove vlasti i nesnalaženje oko cijepljenja, nastavak afera i skandala doći će na naplatu.

Hoćete li tražiti od šefa SDP-a Peđe Grbina da odstupi bude li rezultat lošiji nego prije četiri godine?

Kad je riječ o lokalnim izborima, odgovornosti za rezultate imaju, prije svega, lokalne organizacije, ali i saborski zastupnici iz pojedinih krajeva koji se moraju maksimalno uključiti u izbornu kampanju, premda i ne bili kandidati u izborima. No, uvjeren sam u dobre rezultate SDP-a!

Niste bili oduševljeni načinom izbora Martine Dalić za šeficu u Podravki. Jeste li zadovoljni kako za sada upravlja tvrtkom?

Jasno sam rekao da sam protiv takvog načina izbora Uprave odlukom premijera. U sinergiji s lokalnom zajednicom, ali s globalnom otvorenošću i negledanjem sitnih privatnih interesa, najčešće povezanih s lokalnim političarima iz HDZ-a, Podravka može naprijed. Najavljeni rast plaća radnicima, reorganizacija, najave novih investicija, nešto su što svakako podržavam i što daje pozitivan prvi dojam.

Komentara 9

DU
Deleted user
17:59 19.04.2021.

SDP lagano nestaje iz Hrvatske, čak su i sirovine anarhističke jače od vas. Mišel, uskoro by by. HDZ je smeće, a vi ste još veće, sljedbenici krvavog bravara.

AB
abendblatt
17:44 19.04.2021.

Ovaj Misel je uhljeb Vesne Zeljeznak, kojoj jeje in ispod suknje, laprdalo ljevicarsko., moj glas sigurno nemas.

PR
Prekosutra
18:35 19.04.2021.

Ovaj punom bacvom goriva na razbuktalu vatru. Ipak mi se cini da je naravno i ovaj sljedom Milanoviceve retorike pokusava poletjeti na nedostizne grane!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije