Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loši savjetnici?

Pozornicima povišica, ali ne ovako

policija
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
24.05.2016.
u 22:18

Sindikalci tvrde da se, umjesto pametno, plaće režu linearno, a ministar Orepić da to nije točno i da je cilj ravnomjerna raspodjela.

Zbog novog načina obračuna plaća u policiji po kojem će 5911 dobiti veću, a 6147 policajaca manju plaću, Sindikat policije Hrvatske anketira članstvo i pita ih jesu li za potpisivanje peticije, bijeli štrajk, štrajk ili prosvjed. Odaziv je, tvrde, dobar, a prema trenutačnim rezultatima dvije su najzastupljenije opcije peticija i prosvjed. Prva isplata smanjenih, odnosno uvećanih plaća bit će za dva tjedna, kada će policajcima na račun prispjeti primanja za svibanj.

Rezanje u “zemlji znanja”

I dok ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić objašnjava da je riječ o ravnomjernoj raspodjeli i preispituje utemeljenost dodataka na plaće kako bi se ta sredstva preusmjerila za “obične” policajce koji su zbog niskih primanja “na dnu društvene ljestvice”, sindikalisti upozoravaju da se u kresanje krenulo bez ikakve analize pa se umjesto pametno reže linearno. Zbog uredbe plaće će, uvjeravaju, biti smanjene i policajcima koji su nekoliko mjeseci tragali za nestalom Antonijom Bilić, lovili Dragana Paravinju, isušivali jezero...

Prema izračunu sindikata, policajci koji rade u odjelu za droge imat će oko 180, načelnici sektora 374, a zaduženi za razotkrivanje ilegalaca oko 200 kuna manje. Ovim će se uštedama smanjiti ukupna masa novca za policijske plaće jer će za preostalih sedam isplata do kraja godine za najmanje plaćene policajce trebati 9,250.713 kuna više, dok će smanjenje plaća za isto razdoblje donijeti uštedu od 12,260.895 kuna. U našoj “zemlji znanja” manja će primanja po toj uredbi imati najobrazovaniji jer ona pogađa ponajprije one s visokom i višom stručnom spremom. Dovoljan je to razlog za nezadovoljstvo rukovodećeg kadra iz čijih se redova može čuti da im nije jasno ni što će im donijeti najavljena reorganizacija MUP-a, odnosno gdje će sutra raditi. Šef Sindikata policije Dubravko Jagić kaže da se dobra ideja, a to je nakana povećanja plaća temeljnim policajcima, prometnula u nešto sasvim drugo jer u proračunu nije bilo sredstava za povećanje, a očito nije bilo spremnosti da se reže na troškovima za, primjerice, automobile.

Pismo ministru

“Smatramo kako bi svi trebali biti svjesni da nije jednako smanjiti plaću za četiri posto policijskom službeniku za obradu kriminaliteta i neoperativnom kadru”, upozorili su u dopisu ministra Orepića čelnici Sindikata policije, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.     

>> 100 poteza kojima 
bi se olakšao život hrvatskim građanima

>> Za 6000 policajaca plaće veće oko 200 kuna

Komentara 3

JU
jurayy
08:20 25.05.2016.

Šta če nam policija kad nemamo sudstvo......

OK
okus
09:36 25.05.2016.

Uz ovakav sveopci porast kriminala treba povecati broj policijskih djelatnika, policijskih postaja i dobro ih platiti. U ovoj banani od države je sve obratno. Raste kriminal, dotičnima se se daje vjetar u leđa, presutno se podržava kriminal donosenjem zakona koji im pogoduju. Ministar Orepic nije na pravom mjestu. Trebao bi odstupiti i treba na njegovo mjesto postaviti sposobnog covjeka.

TH
than
01:17 25.05.2016.

Nema brige. Sve je manje stanovnika, tako da je manja potreba i za policijom.... Jos da ih barem sretnem uz cestu, ali eto svakondevno 3 policijska automobila 'cuvaju' benzinsku pokraj mene. Mogli bi navratititi oko rotora (koji je blizu( kada je najveca guzva i organizirati promet, ali niti to im se ne da... Sto se mente tice treba jos smanjiti place, jer ih mi placamo, a niti ove ne zavrijedjuju.... Jedino sto znaju je cekati i naplacivati prekrsaje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije