Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobrotvorni koncert

Brojni poznati koncertom podržali obnovu no kill skloništa

Foto: Promo
1/6
01.11.2018.
u 13:43

Održani dobrotvorni koncert samo je dio projekta koju provodi čakovečka udruga Prijatelji životinja i prirode s partnerima kojim se ciljano izgrađuju nova dvorišta za pse i skladište

Luka Nižetić, Sandra Bagarić, Franka Batelić, Ivana Kindl, Nina Kraljić, Zdenka Kovačiček, Bojan Jambrošić, Ivan Jelić i Klapa Stine svečanim su koncertom u velebnoj koncertnoj dvorani Lisinski zajednički podržali obnovu najvećeg hrvatskog no kill skloništa za pse Prijatelji životinja i prirode, Čakovec.

Održani dobrotvorni koncert samo je dio projekta koju provodi čakovečka udruga Prijatelji životinja i prirode s partnerima kojim se ciljano izgrađuju nova dvorišta za pse i skladište, kao i operativni centar za pripremu hrane i kupanje pasa s malom priručnom ambulantom.

Svečani koncert voditeljski je usmjeravala Sonja Šarunić, a uz mnogobrojnu publiku, obnovu i prava životinja svojom nazočnošću podržali su i Matija Posavec, župan Međimurske županije i Robert Matić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i voditelj odjela za zaštitu životinja i veterinarske poslove Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo te Luka Oman, savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja.

U iznimno pozitivnoj i podražavajućoj, glazbom oplemenjenoj atmosferi dodijeljena je Animal hero nagrada za heroja godine koja se dodjeljuje volonteru ili organizaciji volontera u kategoriji zaštite životinja. Nagrade su dodijeljene u više kategorija, a članovi žirija bili su Tatjana Zajec iz Zaklade Regica, Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja, Snježana Črnjević, novinarka, Iris Ban Krošelj iz Animalexa, te Viktor Drago, producent.

Nagrada za heroja za životno djelo dodijeljena je Heleni Fink, suosnivačici udruge Noina Arka iz Zagreba, koja 35 godina nesebično i predano pomaže napuštenim životinjama, ali ne samo njima već i brojnim kolegicama i kolegama koji su uz nju stasali i postali ono što su danas. Iza nje i njezine ekipe je više od 20.000 udomljenih životinja. Helena uskoro slavi svoj 75. rođendan i dalje je aktivna u pomaganju životinjama i ljudima.

Diani Kukuruzović iz Rijeke pripala je nagrada za heroja za poseban doprinos, brigu o starijim i bolesnim životinjama. Diana volontira više od 25 godina uz pomoć svoje obitelji. Pomogla je stotinama pasa i mačaka da pronađu novi dom.

Sandri Sambrailo iz Dubrovnika dodijeljena je nagrada za heroja za rad u ekstremnim uvjetima jer pomaže životinjama na mjestu gdje nema ni struje ni vode. Grad Dubrovnik još uvijek nema sklonište za životinja no Sandra ne odustaje u nastojanju da ga konačno dobiju. Dosad je s ceste spasila preko dvije tisuće životinja.

Nagrada za heroja za udrugu s najvećim zajedničkim doprinosom zaštiti životinja pripala je udruzi Pobjede iz Osijeka koja danas vodi najljepše uređeno sklonište sa 180 životinja. Ističu se po nevjerojatnom volonterskom radu te svojoj borbi za prava životinja.

Mariji Jakopanec iz Zagreba dodijeljena je nagrada za heroja za životinje s posebnim potrebama jer je sa svojim suprugom posvetila život pomaganju životinjama s posebnim potrebama. Trenutno osnivaju prvo hrvatsko utočište za životinje koje su teško udomljive zbog bolesti ili hendikepa u kojem će te životinje moći proživjeti ostatak svog života uz posebnu skrb i njegu.

Nagradu heroja za nova djelovanja u području zaštite životinja žiri je dodijelio Dariji Debeljak iz Slavonskog Broda koja sama odlazi na teren po pozivu, pomaže ranjenima psima, bolesnima, smješta ih kod sebe, liječi, brine o njima do udomljenja i to bez ikakve financijske pomoći jedinica lokalne samouprave.

Dr. Ingeborg Bata iz Zagreba, doktorici veterinarske medicine, pripala je nagrada heroja za brigu i zaštitu divljih životinja jer skrbi o nemalom broju ranjenih, bolesnih i napuštenih divljih životinja, poput, vrana, sova, orlova, šišmiša, kuna, lasica, srna,… Dr. Inga o njima brine s velikom predanošću znajući da ih treba pripremiti na ponovni povratak u prirodu kamo i spadaju.

Nagrada heroj za najbolju kampanju pripala je Mreži za zaštitu životinja i to za kampanju Ili žmiriš ili si za kastraciju koja promovira potrebu preventivnog djelovanja za smanjenje broja napuštenih životinja među kojima je mjera propisivanja trajne sterilizacije pasa i mačaka.

Gradu Čakovcu pripala je posebna nagrada za heroja za najbolji grad/općinu za provođenje Zakona o zaštiti životinja jer su već u veljači 2018. godine donijeli novu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te o postupanju s napuštenim životinjama u kojoj je uvedena trajna sterilizacija kao mjera kontrole razmnožavanja. Čakovec je u zakonskom roku do 30. lipnja 2018. godine izvršio popis svih pasa na području grada i kontrolu mikročipiranja te ima organizirano sklonište s udrugom Prijatelji životinja i prirode.

Nagrada heroja u provedbi najznačajnijeg projekta godine pripala je skloništu za životinje Prijatelji životinja i prirode pod ravnanjem Aleksandre Hampamer jer su 2015. godine pokrenuli projekt Kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja nakon izuzetno teške situacije sa psima u 12 romskih naselja. Više od 2.500 pasa živjelo je u neadekvatnim uvjetima, gladni, bolesni, zanemareni, ranjeni. Nakon dvije i pol godine pripreme, sastanaka, pregovora, izrade akcijskog plana, u lipnju 2018. godine kreće se s projektom uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Međimurske Županije, gradova i općina na čijem su području romska naselja, pripadnika romske nacionalne manjine, saborskog zastupnika Kajtazija te stručnih službi s područja cijele Županije.

Ukupno je dosad obrađeno 1.300 životinja od čega je više od 700 pronašlo svoj novi dom, od čega 450 njih u skloništu. Kroz ovu me intenzivnu godinu vodila misao "U jedinstvu je snaga" koju su mi kolege napisali na samom početku projekta i upravo su ova svečana večer, vaša podrška i nesebičan rad svih uključenih pravi dokazi da jedino zajednički možemo napraviti razliku koja je nužna u području zaštite životinja. – istaknula je Aleksandra Hampamer.

Dobrotvorni koncert obnove Prijatelji životinja i prirode, Čakovec, najvećeg hrvatskog no kill skloništa za pse, održao se pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

>> Pogledajte video o spašenoj svinji Stelli

Komentara 2

MA
Marko1337
16:12 01.11.2018.

Svašta ima u takvim udrugama. Toj udruzi smo dojavili u više navrata da ugiba pas kojeg je udario auto u stražnji dio tijela. Nije se otkrilo čije je to pas, a nitko mu nije mogao olakšati muke, osim što su ga hranili. Tako je jadni pas umirao tjedan dana, a da se nitko od tih himanitaraca nije pojavio. Oni bi samo hranili zdrave životnije i teško ih daju sa raznim nebuloznim uvjetima, jer tako si čuvaju brojčano stanje da mogu izvlačiti novac.

Avatar rubinet
rubinet
18:03 01.11.2018.

No kill..animal hero?? Pa što je ovo? Jesmo li u Hrvatskoj ili u Massachusetts USA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije