Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

U osječkom azilu u tri dana primili su 21 štene, u zagrebačkom ih je 107

Udruge članice Mreže za zaštitu životinja traže da sve lokalne zajednice donesu odluku o obaveznoj trajnoj sterilizaciji, stoji u apelu koji su uputile članice Mreže za zaštitu životinja
13. kolovoza 2018. u 21:39 0 komentara 1021 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

Udruga za zaštitu životinja, koje obavljaju krvav posao koji je u nadležnosti gradova i općina, upozoravaju da je krajnji trenutak da gradovi i općine počnu rješavati uzrok problema sve većeg broja napuštenih pasa, a to su „vlasnički”, odnosno skrbnički psi.

Članice Mreže za zaštitu životinja, u kojoj su 43 udruge, ujedinjene su u pozivu lokalnim zajednicama i medijima da za mišljenje o problemu napuštenih pasa i mačaka ne pitaju uzgajivače pasa, već udruge koje svakodnevno na svojim leđima nose teret zbrinjavanja odbačenih štenaca i mačića – neprekidnog niza bolesnih, izgladnjelih, izmrcvarenih, živih zakopanih životinja koje nalaze na ulicama, po kanalima, u šumama ili su ozlijeđene ili mrtve nakon što ih netko baci preko ograda azila.

- 'U skloništu se trenutačno skrbe o 107 štenaca, karantena je puna, a dojave o novopronađenim psima stižu svakih nekoliko sati' (Zagreb, gradsko sklonište u Dumovcu); 'U posljednja tri dana primili smo 21 štene… I ne, ne zato što imamo fetiš na slatke male štence, nego zato što ljudi koji žive oko nas očito imaju fetiš na bezobrazluk, samodopadnost i glupost' (Osijek); 'Ja samo mogu reći da je stanje alarmantno. Ovoliko izbačenih pasa je jednostavno nemoguće zbrinuti. U posljednja tri dana kod nas u Zadru je 26 štenaca pronađeno, azil je odavno prepun i nikoga nije briga' (Zadar) - samo su neki od apela udruga koje posljednjim snagama spašavaju napuštene životonje.  

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

- Iscrpljene udruge site su slušanja dezinformacija koje u medijima plasiraju pojedini uzgajivači, koji ne plaćaju porez i protive se zakonskoj mogućnosti da općine i gradovi propišu obaveznu trajnu sterilizaciju, uz evidentiranje onih koji ne žele sterilizirati svoje životinje. U Hrvatskoj ne postoje psi i mačke lutalice. Napuštene životinje ne padaju s neba, ne donosi ih roda, ne rastu na drveću i ne izniču iz zemlje, već su donedavno bile nečiji kućni ljubimci. Svi koji se protive propisivanju obavezne trajne sterilizacije pljuju po hrvatskom zakonodavstvu, rade štetu životinjama i udrugama koje im žele pomoći te rade protiv boljitka i napretka Hrvatske! - kaže Stela Cota, voditeljica Mreže za zaštitu životinja.

Ivana Crnoja iz osječke Udruge Pobjede kaže da su 43 udruge Mreže jedini autoritet koji može i treba progovarati o načinima rješavanja problema pasa u Hrvatskoj jer upravo članovi tih udruga „svakodnevno spašavaju, dadiljaju, liječe, tješe tisuće životinja koje se na Njuškalu pojavljuju pod naslovima ‘Udomi’.

- I što nekome nije jasno kada kažemo ‘Udomi, ne kupuj!’ Što nekome nije jasno kada kažemo da kastracija spašava živote! Vama koji gledate i slušate i kužite ponavljamo: kastracija je trenutačno najbolje rješenje. Mi, unatoč dugogodišnjim promišljanjima, ništa bolje nismo smislili, nisu ni drugi. Naravno, bitna je edukacija, ali dok mi propovijedamo, drugi umiru. Ne, nemamo toliko vremena da ovisimo isključivo o čekanju da se drugi opamete - zaključuje Crnoja. 

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

Autori stranice Psi laju, a karavane prolaze oštro i argumentirano kritiziraju javne istupe pojedinih uzgajivača navodeći da nastoje svojim nazadnim i nestručnim komentarima i prijedlozima Hrvatsku vratiti na razinu rješavanja problema napuštenih životinja kako to čine Turska ili Rumunjska, a radi se o masovnim ubijanjima. Podsjećaju na stručno mišljenje Odjela veterinara male prakse Hrvatske veterinarske komore koji se poziva na smjernice EU-a prema kojima je kastracija još uvijek jedina djelotvorna mjera za smanjenje broja napuštenih pasa.

Udruge članice Mreže za zaštitu životinju poručuju da su izmučene skupljanjem ucrvanih, pretučenih, ugušenih, utopljenih, bolesnih, ranjenih i krvavih pasa i mačaka koje su napustili njihovi donedavni skrbnici. Traže da sve lokalne zajednice slijede primjer njih 70-ak koje su već donijele odluku o obaveznoj trajnoj sterilizaciji, čime postižu smanjenje broja napuštenih životinja i financijske uštede. Također, traže pomoć medija u promicanju udomljavanja napuštenih životinja umjesto njihove kupnje.

prijatelji životinja Za napuštanje životinje kazna 30.000 kuna, a za držanje psa bez mikročipa 6.000 psi Velika akcija u Međimurju U naseljima Roma kastracija 3000 pasa
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.