Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poznati demograf: Ovo što se danas događa u Slavoniji totalni je šok

Demograf Stjepan Šterc dodaje kako će se ključne odluke početi donositi tek kad se do kraja ugrozi mirovinski, pa i zdravstveni sustav, a one će morati biti vezane za klasične poticajne modele u koje treba uključiti i porezni sustav
18. svibnja 2019. u 08:19 94 komentara 30118 prikaza
Forum demokracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Kako vratiti život u osiromašeno slavonsko selo? Pitanje je to na koje već dulje vrijeme pokušavaju odgovoriti članovi udruge "Put, istina i život" iz Ruševa, zapuštenog i zaboravljenog mjesta na obroncima Dilj-gore u Požeško-slavonskoj županiji. Neposredno nakon Drugog svjetskog rata u Ruševu je živjelo 800 stanovnika. Danas ih je ondje jedva dvjestotinjak, većinom starije životne dobi.

Stjepan Šterc NACIONALNA STRATEGIJA Šterc o demografskoj strategiji: To su iluzije, ta ekipa nema bunta

Više od polovice kuća je napušteno. Područnu školu pohađaju samo četiri učenika, ove godine nije upisan niti jedan prvašić. Imaju tek dva veća OPG-a, uz nekoliko zaposlenih u čaglinskoj Šumariji. U petak je u tom selu održan prvi Forum demokracije "Ostati i opstati u Ruševu i okolici", na kojemu su političari, predstavnici vlasti, stručnjaci različitih profila i obični građani razgovarali što im je činiti za dobrobit lokalnih ljudi koji žive u mnogim ovakvim selim širom Hrvatske.

- Bojim se da će ova situacija još nekoliko godina ići u negativnom smjeru, dok konačno ne shvatimo da je ljudska populacija najvažniji dio društva i da bez razvijanja stanovništva nećemo moći razvijati ni gospodarstvo - kaže demograf Stjepan Šterc.

On dodaje kako će se ključne odluke početi donositi tek kad se do kraja ugrozi mirovinski, pa i zdravstveni sustav, a one će morati biti vezane za klasične poticajne modele u koje treba uključiti i porezni sustav. Šterc smatra da smo otišli predaleko da bi se sve moglo riješiti klasičnim demografskim mjerama. Po njemu, ne mogu svi prostori u državi imati jednaku poreznu stopu.

- Kada se vozim odavde, ne mogu vjerovati kakvu mi imamo zemlju i što je tu sve oko nas. To koliko se Slavonija prazni više nije slučajno. Slavonija je uvijek imala imigraciju stanovništva iz drugih dijelova Hrvatske, ovo sad je totalni šok – istaknuo je Šterc.
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izrazio je uvjerenje da će projekti i programi koji su pokrenuti na području Slavonije dati novi zamah u razvoju gospodarstva, ali i napomenuo:

- Mi često puta očekujemo od nekoga drugog, iz Njemačke ili Amerike, da će doći ovdje, donijeti novac i riješiti naše probleme. Ne! Mi moramo shvatiti da čovjek mora sam htjeti. Moramo popuniti sve svinjce i štale i ne smijemo se prehranjivati u trgovačkim lancima, nego obrnuto. Kao u Domovinskom ratu – da nismo imali pune ambare, tavane i podrume, ne bi mogli prehraniti milijun prognanika i izbjeglica.

Split: Građani u prosvjednoj šetnji Marjanom SVI ISELJENI SE NE ODJAVLJUJU Demografi: Pali smo ispod 4 milijuna stanovnika

Zamjenik župana Željko Jakopović poslao je poruku svim hrvatskim kandidatima za europske zastupnike da posebnu pozornost posvete tzv. politici regija.

- Slavonija i Baranja spada u dva posto najnerazvijenijih regija unutar Europske unije. Stoga bi politika borbe za regije trebala imati prioritet, ako se uistinu želi pomoći Slavoniji i ovakvim prostorima diljem EU. Uz zastupnike iz takvih država moguće je stvoriti kritičnu masu koja će tražiti izravne potpore za ta područja – rekao je Jakopović.
Većina sudionika forum je doživjela kao znak ohrabrenja i poticaj u traženju rješenja i jamstava za ostanak i povratak onih koji su otišli.

- Ne smijemo gubiti nadu. To je ono zadnje što nam se treba dogoditi, iako živimo u vremenu u kojem nas se potiče upravo na to - poručio je Ivan Brkanović, dopredsjednik udruge Put, istina i život.

Video: Sto mjera za demografsku obnovu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • imperatoriso:

    SDP-ova Rijeka sa 190 tisuća stanovnika 1991. spala na 110 tisuća stanovnika 2018.! Pa to je šokantan podatak! Rijeka koji ima savršen geografski položaj i sve predispozicije da bude najbogatiji grad u Hrvatskoj, demografski i gospodarski propada pod SDP lopinama. ... prikaži još!a. Puna vam usta Slavonije, a Rijeka se pretvara u selendru.

  • bazinga:

    Gospodin demograf ,veliki stručnjak, šta je učinio da promjeni situaciju jedini posao mu je čekat veliku plaću u nekom tamo ministarstvu i prodavati pamet

  • Dolinski:

    150000kn za treće dijete (ne četvrto da nebi postalo profesija, ne i 2 jer 2 obično svi koji rađaju ionako imaju), to bi možda pomoglo. I naravno rezanje birokracije tako da se običnom čovjeku dopusti da gradi i stvara bez ... prikaži još! administrativnih prepreka