Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki Hrvati:

'Pozivamo Dylana da sjedne s nama i bolje se upozna s poviješću'

bob dylan
Foto: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
06.12.2013.
u 13:31

Predstavnici najutjecajnije lobističke udruge američkih Hrvata NFCA u priopćenju koje su poslali svim medijima i političarima u Washingtonu navode da su “jako razočarani Dylanovom usporedbom s nacistima i Ku Klux Klanom”

“Šokanta je izjava glazbenika Boba Dylana u kojoj je rekao da Židovi mogu nanjušiti nacista ili Srbi nekog Hrvata. On je svojom glazbom oduševljavao i mnoge Hrvate koji su kupovali njegove ploče, smatrali ga promicateljem ljubavi među ljudima, a pokazao se neobrazovanim i nepristojnim jer su njegove riječi uvredljive i neprimjerene globalno poznatom umjetniku.

Uvjerena sam da će sud u Francuskoj takvo ponašanje osuditi i zatražiti od Dylana u najmanju ruku javnu ispriku Hrvatima u Hrvatskoj, ali i širom svijeta.”

Tim je riječima ugledna australska Hrvatica Ina Vukić komentirala za Večernji list tužbu protiv Dylana koju je pokrenuo Hrvatski svjetski kongres. O tom je slučaju pisala i na svom poznatom blogu “Croatia, the War and the Future” koji se često citira u Londonu i Bruxellesu.

Uspjet ćemo

– Ne smijemo ignorirati takve izjave, dužni smo reagirati zbog budućnosti naše djece, jer ako smo mi rođeni nakon Drugog svjetskog rata stalno bili izloženi stigmama, to ne smiju biti nove generacije Hrvata i stoga će Bob Dylan preko naših brojnih pisama negodovanja shvatiti da nismo mali narod ni oni koje se može uvrijediti bez straha od posljedica. Obrana ugleda Hrvata posao je naše vlade i diplomacije, ali redovito zakažu na tom području i onda njihovu ulogu odrađuje iseljeništvo. To je zato što živimo u zapadnim demokracijama i multikulturalnim zemljama gdje je normalno braniti svoje etničke interese i uspjet ćemo u tome – poručila je Vukić iz Sydneya.

Predstavnici najutjecajnije lobističke udruge američkih Hrvata NFCA u priopćenju koje su poslali svim medijima i političarima u Washingtonu navode da su “jako razočarani Dylanovom usporedbom s nacistima i Ku Klux Klanom”. “Pozivamo Dylana da sjedne s Hrvatima i bolje se upozna s poviješću, da nauči činjenice te zahtijevamo ispriku”, ističu. Američki Hrvati upozoravaju da “širenje takve mržnje ne bi trebalo nagrađivati odličjem niti objavljivati u časopisu Rolling Stone”, poručio je Paul J. Tonsetić-Kunder, predsjednik NFCA.

Pet do dvanaest

Nenad Bach, glazbenik, lobist i humanitarac, jedan od najangažiranijih Hrvata u Americi, za Večernji je komentirao “da i slučaj Dylan potvrđuje da se iseljeništvo i domovinska Hrvatska moraju udružiti u očuvanju nacionalnih interesa svog naroda”. Osuđujući kolegu Dylana za izjave koje nikako ne bi smjele izlaziti iz usta slavnog glazbenika, Bach tvrdi da je “5 do 12” da se promidžbom, objavom knjiga o Hrvatima na engleskom i snažnom diplomacijom upozna svijet s Hrvatima i pokaže im se koliko ima uspješnih i pametnih ljudi u našem narodu.

– Moramo to odraditi snažno i prodorno tako da nijednom svjetskom umjetniku, političaru ili novinaru ne padne na pamet vrijeđati Hrvate jer će im u glavi zazvoniti kako smo bili složni u otporu prema Dylanovoj izjavi i komentarima – rekao je Bach i poručio da će Dylanu, kojeg osobno poznaje, ovih dana poslati i privatno pismo tražeći da se javno ispriča i potvrdi da je pogriješio.

Ključne riječi

Komentara 68

Avatar uussuu
uussuu
14:01 06.12.2013.

Neka Dylan namiriše genocidnu "Republiku srpsku" i najnoviju masovnu grobnicu u Prijedoru!

BB
branimir.bauer.9
14:06 06.12.2013.

Nema problema. Imamo mi gospođu, pardon, drugaricu Pusić i brojne veleposlanike koji će se zauzeti za istinu.

Avatar otree46z7u
otree46z7u
13:54 06.12.2013.

Bob uživa u travi kad odmara od kreka. Takvi su "glazbenici".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije