Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljenici

Povratnika u prvi stup bit će manje nego dosad

Umirovljenici
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
03.10.2018.
u 21:40

Ljudi koji su dobrovoljno ušli u 2. stup moraju provjeriti koja im je mirovina povoljnija.

Priznavanjem prava na isplatu 27% dodatka na mirovinu mijenjaju se uvjeti umirovljenja i za rođene od 1952 do 1961. godine. Oko 120 tisuća zaposlenih iz te generacije dobrovoljno je pristupilo drugom stupu, a dosad ih je oko 16 tisuća otišlo u mirovinu. Samo njih 300 bolje plaćenih zadržalo je mirovinu 2. stupa, ostali su se vratili u prvi stup gdje su dobili 27% dodatka.

Prema riječima ministra Marka Pavića, od siječnja 2019. taj će se dodatak isplaćivati svim osiguranicima drugog stupa, pa i ljudima koji su dobrovoljno ušli u 2. stup. I oni moraju pažljivo provjeriti koja će im mirovinska varijanta biti povoljnija.

Koliki će kome biti dodatak

Raiffeisen mirovinsko društvo (RMOD), jedino koje se zasad bavi isplatom mirovina iz 2. i 3. stupa, pripremilo je simulacije iz kojih se vidi da će se budući umirovljenici rođeni između 1952. i 1961. godine rjeđe vraćati u 1. stup, pogotovo ako su im plaće bile oko i iznad prosječnih u državi. Osiguranicima drugog stupa dodatak na dio mirovine iz prvog stupa ovisit će o razdoblju u kojemu su zaposleni.

Pogledajte video - Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Na mirovinski staž ostvaren do 2002. godine dodatak će biti 27%, a na staž ostvaren nakon 2002. godine – 20,25%. RMOD je pripremio četiri primjera budućih mirovina za osobe koje zarađuju između jedne i tri prosječne plaće u državi. Prvi je primjer prosječno plaćeni muškarac (sad oko 6200 kuna) s 40 godina staža i 65 godina života te je dosad u drugom stupu uštedio 135 tisuća kuna. Njemu se od 2019. više ne isplati prelazak u prvi stup jer će mu kombinirana mirovina iz dva stupa biti veća 59 kuna mjesečno, odnosno 700 kuna godišnje.

U slučaju da je bolje zarađivao u drugoj polovici radnog vijeka razlika bi bila i veća. Inače, prosječno plaćeni radnik za 40 godina staža može računati na 3332 kune mirovine (prvi stup) ili 3391 kunu (kombinirana isplata)! Muškarac koji je zarađivao dvije i pol prosječne plaće s 42 godine staža i 65 godina života može očekivati 8748 kuna mirovine samo iz prvog stupa i 8938 iz kombiniranog modela. Žena koja početkom 2019. ode u mirovinu nakon 39 godina staža i 62 godine života (a zarađivala je 1,7 prosječnih plaća, sad oko 10 tisuća kuna) iz kombinirane štednje može očekivati samo 7 kuna više nego da se vrati u prvi stup – 5530 kuna.

Za niže plaće bolji prvi stup

Kod žena je razlika od stotinjak kuna u korist 2. stupa tek na zaradi od tri prosječne plaće. Projekcije Ministarstva rada pokazuju da će ljudima čije su plaće niže od prosječnih povratak u prvi stup biti povoljniji. Prije nego što predaju zahtjev za stjecanje prava na mirovinu i bilo što potpišu, budući umirovljenici osiguranici 2. stupa trebaju pribaviti informativni izračun mirovine za obje varijante pa se tek onda odlučiti koja im je mirovina povoljnija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije