Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković je vezu s Pokazom samo trebao prijaviti

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv premijera u jednom slučaju
23. studenoga 2018. u 20:09 102 komentara 7750 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja Igora Pokaza, kojemu je vjenčani kum, za veleposlanika u Londonu. Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima izrijekom zabranjuje da dužnost koja im je povjerena koriste za probitak osoba s kojima su interesno povezani, a u donošenju odluka koje se tiču tih osoba morali bi se izuzeti. Takvo što jednostavno je izvesti kada je riječ o dužnosnicima nižeg ranga, no ovdje je riječ o imenovanju veleposlanika, što po Ustavu mora potpisati upravo premijer pa je Povjerenstvo odlučilo da će o tome je li se Plenković u ovom slučaju mogao izuzeti zatražiti mišljenje ustavnopravnih stručnjaka. 

Andrej Plenković i Zdravko Marić Na pola mandata Vlada propustila veliku priliku u godini bez izbora, hoće li Marić napustiti ministarsku poziciju?

Pooštreni uvjeti

Neovisno o tome je li se mogao izuzeti od imenovanja kuma, Povjerenstvo je odlučilo propitati je li premijer pri tom imenovanju povrijedio dužnost koja mu je povjerena. Tumače da je Plenković trebao upozoriti i javnost i tijela koja su uključena u proceduru imenovanja veleposlanika, od Ministarstva vanjskih poslova do predsjednice RH. Također, drže da se prije samog potpisivanja Pokazova imenovanja trebao obratiti Povjerenstvu, koje bi ga onda uputilo kako postupiti.

Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo, suglasan je s mišljenjem Povjerenstva da se Plenković u ovoj situaciji nije mogao izuzeti jer je riječ u ustavnom prerogativu premijera. Tumači, međutim, da bi Povjerenstvo, da ga je Plenković unaprijed upitao što učiniti, odgovorilo da on ne može potpisati imenovanje svojeg kuma jer, kaže, zakon to onemogućuje kad je riječ o povezanim osobama. 

Vlada raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu SJEDNICA VLADE Plenković: Nema resora koji se ne bavi potporom Vukovaru

– Premijer ih upravo zato i nije pitao za mišljenje – uvjeren je Palić, no takvo tumačenje u intervjuu za Večernji TV demantirala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

– Ne, mi nemamo takve ovlasti – odgovorila je Novaković na pitanje bi li se moglo dogoditi da Povjerenstvo premijeru zabrani imenovanje povezane osobe iako se iz tog imenovanja ne može izuzeti. Dakle, premijer se ne može izuzeti, a Povjerenstvo mu ne bi zabranilo da ga je deklarirao. Novaković, međutim, odbija tumačenje da je pokretanje postupka cjepidlačenje

Josipa Rimac Josipa Rimac: 'Vjerodostojno sam ispunila podatke o imovinskoj kartici'

– Ne, riječ je o preventivi, transparentnosti i percepciji javnosti, pogotovo kada se radi o postupanju dužnosnika na ovakvim visokim funkcijama – kaže Novaković.

Pokretanje postupka odmah je komentirao i sam Plenković, koji misli da je riječ o neargumentiranu i nepotrebnu postupku. Posebno se “obrušio” na podnositelja prijave, Mostova zastupnika Miru Bulja.

Andrej Plenković Odluka danas Je li u sukobu interesa? Plenković prijavljen zbog sestrične, ujaka i kuma

‘Nezaslužena kazna’

– Da sam, primjerice, bio u rodu s gospodinom koji me zbog ovog slučaja prijavio, da sam njega imenovao veleposlanikom u Ujedinjenoj Kraljevini s njegovim sjajnim kvalifikacijama, prihvatio bih da je to eklatantan sukob interesa i apsolutno neprimjereno imenovanje. To bi bilo strašno i katastrofa za državu, diplomaciju i politiku – poručio je premijer.

Na optužbe o neargumentiranosti postupka šefica Povjerenstva uzvraća – svatko ima pravo na svoje mišljenje i ponavlja da je dužnosnicima najbolje da se u svim sličnim situacijama obraćaju Povjerenstvu. Što se tiče premijerove izjave da je Vlada Povjerenstvu poslala traženo očitovanje o ovom slučaju, Novaković kaže da ne zna što se dogodilo, ali da očitovanje do njih nije stiglo

>> Pogledajte okršaj Kreše Beljaka i Andreja Plenkovića u Saboru


 

Ćorić pod udarom zbog premijerova ujaka

Uz imenovanje kuma na veleposlaničko mjesto, Povjerenstvo je jučer razmatralo i imenovanje Plenkovićeve sestrične Nere Miličić na čelo Ureda Hrvatske turističke zajednice u Münchenu.

Za isto imenovanje prijavljen je i ministar turizma Gari Cappelli, no prijave su odbačene jer je Povjerenstvo utvrdilo da Vlada nije imala nikakva posla s ovim imenovanjem, a Cappelli je o njemu glasao s još 19 članova Turističkog vijeća HTZ-a. Mnogo je lošije prošao ministar okoliša Tomislav Ćorić koji je Plenkovićeva ujaka Marka Raosa imenovao u Upravno vijeće PP-a Biokovo.

Iako nije utvrđeno da je premijer imao ikakav utjecaj na to imenovanje, protiv Ćorića je pokrenut postupak jer nigdje nije obrazložio zbog čega je u Vijeće uvrstio baš Raosa. Odgovor na to pitanje Povjerenstvo je i službeno tražilo od Ćorićeva Ministarstva, no nije ga dobilo. Na sjednici je rečeno da je moguće zamisliti da je Ćorić to učinio računajući na zahvalnost svojeg šefa Plenkovića, no u postupku se to neće dokazivati, nego će mu se propitivati samo povreda dužnosti. 

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  povjerenstvo koje je birao plenki odlučuje o tome da li je on nekog zaposli preko veze...

 • Panonski:

  HDZ-ovo povjerenstvo naravno odlučilo da nije kriv

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Vidi njega! I on ima kuma! Ha ha ha!