Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak u sabor

Potvrdi li DORH da je čist, Linić će biti najjači

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.05.2014.
u 17:16

Baš me zanima hoće li i 26. svibnja biti žestok kao što je dosad znao biti, kaže Ivan Šuker (HDZ)

Dok su s jedne strane Markova trga ministri i premijer Milanović dolazili na sjednicu Vlade, njihov dojučerašnji kolega, smijenjeni ministar financija Slavko Linić otišao je na drugu stranu – u Hrvatski sabor. Opušten i nasmijan, vratio se u saborske klupe u kojima se, rekao je novinarima, uvijek osjeća dobro.

J. Kosor: Bit će marljiv

– Tu je puno lakše nego na ministarskom mjestu – rekao nam je Linić i otišao se pozdravljati s kolegama. Lijepo su ga dočekali i stranački kolege, ali i oporba koja mu je poželjela dobrodošlicu i puno uspjeha.

– Sigurna sam da će biti marljiv i vrijedan zastupnik, kakav je bio i prije i kakvog ga pamtim. Bio je zastupnik i kad sam ja bila predsjednica Vlade i znao je biti žestok i vrlo okrutan i prema meni i prema Vladi pa me zanima hoće li jednakom snagom i žestinom u toj maniri nastaviti i sada ili će samo odrađivati svoj posao – komentirala je Jadranka Kosor Linićev povratak u saborske klupe.

Ponovnim duelima s Linićem veseli se i Ivan Šuker (HDZ) koji nije znao hoće li bivši ministar financija biti žestok kako je znao dosad biti.

– Vidjet ćemo 26. svibnja što će biti ujutro – komentirao je Šuker očito govoreći o Linićevoj najavi na dan svoje smjene da će o odnosu s premijerom Zoranom Milanovićem progovoriti tek nakon europskih izbora.

Upravo taj odnos tema je mnogih političkih šaputanja, kako unutar SDP-a i njegovih koalicijskih partnera, tako i među oporbom koja spremno skuplja bodove na unutarstranačkim sukobima svojih političkih oponenata.

Linić uspravne glave čeka da se Državno odvjetništvo Republike Hrvatske očituje o slučaju Spačva koji ga je stajao ministarskog mjesta, a upravo to samopouzdanje kojim je zračio dok se branio od napada zbog te afere mnogima je dokaz da će DORH potvrditi da je Linić “čist”. A budući da je već sada postao točka oko koje se okupljaju nezadovoljnici u SDP-u, nakon uvjerenja da je čist, postat će najjača unutarstranačka oporbena točka premijeru.

Ključ u otpisu dugova

Mnogi su zamjerili Milanoviću što se tako lako odrekao jakog ministra koji je imao snagu boriti se protiv lobija koji su mu svakodnevno kucali na vrata i pokušavali rušiti zakone koje je najavljivao. Kod nekih zakona imali su i uspjeha, ali put do toga vodio je preko premijera. Isto tako u stranci strahuju hoće li tu snagu imati i njegov nasljednik Boris Lalovac. Premijer Zoran Milanović vidi ga kao svog čovjeka, međutim dvije i pol godine svakodnevne suradnje zbližilo je ta dva donedavno najbliža suradnika pa se očekuje da će Lalovac nastaviti Linićevu politiku. Jedan od zakona koje je Linić počeo pripremati, a Lalovac bi ga trebao donijeti jest onaj o otpisu dugova građanima.

U posljednjem gostovanju u emisiji Romana Bolkovića premijer je već termin “otpis” dugova zamijenio “reprogramom”, što je ljudima bliskim Liniću već dokaz da je premijer podlegao pritiscima lobija iz bankarskih i telekomunikacijskih krugova kojih bi se taj zakon najviše ticao. Sljedeći je potez na novom ministru čiji će konačan prijedlog tog zakona pokazati i njegov autoritet, odnosno snagu da u preostalom dijelu mandata donosi zakone bez utjecaja lobija ili ostalih kolega ministara.

Komentara 11

TA
tamanitelj
17:22 16.05.2014.

kako god bilo dobro za HDZ , netko će u SDP u gadno nahebati

Avatar žič
žič
17:28 16.05.2014.

26.05 bu poslije 25.05,nebu linić rekel ništa spektakularno protiv milanovića jer bi,,imperija,,mogle uzvratiti udarac a to vodi u R........

ZA
Zagorakis
17:40 16.05.2014.

Ako će on biti proglašen nevin.Pod hitno preispitati kompletni DORH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije