Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica

Milanović: Idemo do kraja mandata, nismo bjegunci!

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
14.05.2014.
u 10:52

Hrvatski sabor na 13. sjednici, koja počinje glasanjem o povjerenju novom ministru financija Borisu Lalovcu. Njegov prethodnik Slavko Linić u saborske klupe se vraća sutra, 15. 5.

Hrvatski sabor danas se, prvi put nakon Uskrsa, ponovno okuplja na 13. sjednici aktualnoga saziva.

Pred zastupnicima je 50 točaka, a jedna od važnijih na dnevnom redu svakako je i glasanje o povjerenju novom ministru financija Borisu Lalovcu.

HDSSB-ov Josip Salapić od premijera Zorana Milanovića tražio je da objasni "istina koju trebate reći i što je istina o Planu 21, kako će nam biti sutra? Salapić kaže da ga zanima istina o budućnosti Hrvatske.

- Od mene i ministra morate i ćete čuti istinu. Kad sam govorio da se nećemo osvrtati iza sebe, uglavnom nismo. Radimo svoj posao, nije lako, katkad se poskliznemo, ali idemo do kraja, do kraja mandata za koji su nam građani dali povjerenje, nismo bjegunci.

Salapić je pozvao Vladu da se raspišu prijevremeni izbori, jer je to, kaže, napravio i pokojni premijer Račan, da se zajedno nađe spas za Hrvatsku.

- Bez zle namjere, jer vi niste samo premijer SDP-a već i svih građana Hrvatske, i nas u oporbi također.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– U Vukovaru se zbog optužbi za korupciju člana SDP-a i bivšega gradonačelnika provode izvanredni izbori. Zašto Vukovar ima 27.683 stanovnika više, prema policiji 42.231 osoba ima prijavljeno prebivalište, a prema službenom popisu oko 32.000 birača ima pravo glasa. Svi znamo da većina njih zapravo živi u Srbiji i da autobusima dolaze otamo organizirano na glasanje. Nikakvi izbori u Vukovaru zbog toga viška od 27 tisuća birača ne mogu biti ni zakoniti ni pošteni. Kad ćete srediti te biračke popise? pitao je ministra uprave Arsena Bauka potpredsjednik HDZ-a Željko Reiner.

Ministar je istaknuo da se izbori raspisuju ne zbog optužbe Sabi, već zbog nedonošenja gradskog proračuna.

– U Vukovaru ima 27.795 birača, 4500 manje nego kad je HDZ bio na vlasti. Popis birača u Vukovaru i ostaloj Hrvatskoj je doista sređeniji i istinitiji od onih za vrijeme HDZ-a. No, ove razlike treba utvrditi i ispitati – istaknuo je Bauk.

Frane Matušić iz HDZ-a pitao je ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić zbog čega je izostala reakcija Vlade na drsku i neutemeljenu izjavu cnogorskog dužnosnika da pola Prevlake treba pripasti Crnoj Gori i da ona nije pripadala ni Hrvatskoj ni Crnoj Gori.

- Riječ je o državnom dužnosniku koji se bavi državnom imovinom, a ne onoj crnogorskoj bandi koja je ratovala u Dubrovniku. Prevlaka je hrvatska od 15. stoljeća - upozorio je Matušić.

Ministrica Pusić je odgovorila da se "radi na rješavanju problema razgraničenja sa Crnom Gorom i dolaska do bilateralnog ili rješenja arbitražom. Štetno je u tim uvjetima nadmetati se bombastičnim izjavama, koja samo štete a ne doprinose stvarnom rješenju problema."

Na aktualnom satu zastupnik HDZ-a Goran Marić ministra Branka Grčića podsjetio je na njegovo davno obećanje.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najavljivali ste 2012., kad ste dolazili na vlast, da će biti gospodarski rast u 2012., u 2013. rast od 2,5 posto, a u 2014. rast i bum iznad 4 posto i ekonomski procvat, a kao jamstvo tim obećanjima stavili ste svoju političku funkciju na raspolaganje, rekli da ćete dati ostavku. Kad ćete dati ostavku?

– Drago mi je da je kolega postavio takvo pitanje, odista je ključni problem države u šest godina duboka recesija. Ova vlada, kad je došla, postavila je jasan program sa tri ključne stvari: dovesti u red javne financije i riješiti golemi nered i dubioze, pokretanje reformi ozbiljnih, i uvođenje reda u svim sferama. Te reforme nisu gotove, imamo i potporu EK-a, a treće veliko područje su investicije i gospodarski rast. Ova godina nosi nove vjetrove i pokazatelje, rast industrijske proizvodnje i izvoza, čekat ćemo da vidimo kako će se gospodarski trendovi dalje razvijati – obrazlagao je Grčić, ali nije dao odgovor na pitanje o svojoj ostavci.

Marić je takve odgovore nazvao ispraznima i opet Grčića upozorio da mora znati za važnost svake javno izgovorene riječi. Kazao je da loši gospodarski rezultati nameću ostavku kao moralan čin.

– Vi umjesto ostavke nudite proročanstvo, govorite ujutro zašto se nešto nije dogodilo jučer, vi ste kao prorok koji proriče unatrag. Zato je jedino rješenje da date ostavku – donesite konačno pravu mjeru ekonomskog oporavka.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na sigurnosno-obavještajni sustav.

– U sigurnosnim službama nije zaposlen nitko u 2,5 godine, što zbog nereda i "rođaštva", što je bilo podrivanje nacionalne sigurnosti, što zbog toga što su sve sigurnosne procedure poništene namjerno. Danas u te službe ne može biti primljen nitko tko ne zadovoljava rigorozne i egzaktne uvjete. Prije samo nekoliko godina sve se moglo "ispeglati" i dogovoriti, ali to je prevarantska politika, koje više u Hrvatskoj nema, a naročito je nema ondje gdje je to najosjetljivije, u čuvanju sigurnosti hrvatskih građana. Razlika je ogromna, sve se promijenilo nabolje – tvrdi premijer.

Bit će riječi i o Zakonu o regulaciji tržišta željezničkih usluga, Zakonu o elektroničkim komunikacijama, konačnom prijedlogu Obiteljskog zakona, Zakona o udrugama... Žučna rasprava zasigurno se očekuje i pri predlaganju Zakona o područjima i sjedištima sudova te Zakonu o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, koji idu u prvo čitanje.

Prema tim prijedlozima, u svakoj će od 20 županija biti po jedan općinski i županijski sud i državno odvjetništvo što znači da je neminovno ukidanje općinskih sudova u manjim gradovima.

Bivši ministar financija Slavko Linić aktivirao je svoj saborski mandat nakon što ga je premijer smijenio, a isto je napravila i bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odobrilo Linićev zahtjev za prestanak mirovanja zastupničke dužnosti, i to s 15. svibnja, a s tim datumom saborske klupe napušta njegova zamjena Josip Benčić. Dan poslije prestaje i mirovanje mandata Nade Čavlović Smiljanec, a iz Sabora odlazi njezina zamjena Marijana Živko.

MIP je jednoglasno odbio zahtjev za davanje odobrenja za nastavak kaznenog postupka protiv Ade Damjanac. Privatnu tužbu zbog kaznenog djela uvrede, sramoćenja i klevete podnio je Ivan Garešić iz Fažane, međutim, MIP je zahtjev odbio jer tako i inače postupa u slučaju privatnih tužbi.

Komentara 72

AN
anonymous4cro
10:00 14.05.2014.

Najavljivali ste 2012. kad ste dolazili na vlast da će biti gospodarski rast u 2012., u 2013. rast od 2,5 posto, a u 2014. rast i bum iznad 4 posto i ekonomski procvat, a dali ste kao jamstvo tim obećanjima svoju političku funkciju na raspolaganje i da ćete dati ostavku. Kad ćete dati ostavku? _________________________ Kada narod iziđe na ulice.

Avatar MK
MK
09:53 14.05.2014.

...potvrda Lalovca je potvrda ove uzasne Kukuriku-Vlade! ...koji neovisan Sabor bi ovakvu katastrofalnu vladu u Saboru uopce mogao podrzati? ...Danas cemo vidjeti ali Kukuriku-zastupnici sluze "narodu" koji je njih izabrao - ili sluze Zoran Milanovicu!

DD
ddh
09:56 14.05.2014.

Koje li ironije o naslovu. "Sabor danas o povjerenju Lalovcu i t.d." Clankopisci pokusavaju gradjanima objasniti, da Sabor o necemu raspravlja ili odlucuje. Nevjerojatna je kolicina pokvarenosti i politicke podobnosti diktaturi jednog Milanovica, pisati ili ljude uvjeravati, da Sabor oo necemu odlucuje. Ne drugovi. Odlucio je Milanovic, a saborska vecina dizaca ruku ce to potvrditi, pa je tu svaka diskosija samo alibi za izigravanje i igranje demokracije. Jer da Milanovic odluci raskinuti sa EU i izaci iz NATO- a i da se Hrvatska pripoji Srbiji, ta saborska vecina bi to bez pogovora potvrdila. Te ljevicarske figure u Saboru nemaju niti karaktera niti vlastitog misljenja. Za njih je zakon ono sto im veliki vodja naredi i oni to slusaju i po tome postupaju. A oporba nema tako i tako nikakvih prava, osim da figurativno sluzi diktaturi kao paravan dmokracije. Jesu li toga gradjani Hrvatske uopce svjesni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije