Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus

Potvrđeno još nekoliko novozaraženih: Riječ je o članovima obitelji oboljelih iz Splita

Knin: Mjerenje temperature na ulazu bolnice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
18.06.2020.
u 23:33

Da su se građani previše opustili, smatra epidemiolog Bernard Kaić. Kaže da se mjere popuštaju i u drugim zemljama Europske unije, no tamo se i dalje strogo poštuju mjere opreza.

U Hrvatskoj je proteklih tjedana bilo tek nekoliko slučajeva, a danas je bilo 11 novozaraženih. I bit će ih još.

- Svih 11 slučajeva su pojedinačni slučajevi povezani s dolascima iz nama susjedne zemlje u kojoj je povećan broj novooboljelih. Tako da ne bih govorio o drugome valu. S druge strane imamo pandemiju u zemljama Južne Amerike u kojoj je ovo sezona respiratornih infekcija, u ovo vrijeme na južnoj polici imamo sezonu gripe što je ove godine koincidiralo s epidemijom Covida 19. Sada treba vidjeti kako će se tamo razvijati situacija, ali ja još ne bih govorio o drugome valu - rekao je izv. prof. dr sc. Ivan Puljiz u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Prim. dr. sc. Željka Karin je potvrdila da su njihovi novooboljeli došli iz BiH i Srbije, a otkrila je i da ima još novozaraženih:

- Obrađuju se njihovi kontakti, prvo njihove obitelji a potom i širi kontakti. Vrše se testiranja i svi kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Ovisno o rezultatima vidjet ćemo što dalje. Baš večeras smo dobili rezultate o nekoliko zaraženih u obiteljima oboljelih.

- Osjeti se jedno opuštanje i to je razumljivo na neki način nakon dana dobrih rezultata. To je ljudski. No ne treba izgubiti iz vida da nitko nije proglasio kraj epidemije, pandemija je u svijetu u svom zenitu. To ljudima treba stalno ponavljati kao i nužnost nastavljanja poštivanja epidemioloških mjera - rekao je  prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC Osijek.

Da su se građani previše opustili, smatra epidemiolog Bernard Kaić. Kaže da se mjere popuštaju i u drugim zemljama Europske unije, no tamo se i dalje strogo poštuju mjere opreza.

- Drži se razmak, nose se maske. Dok kod nas, naročito posljednja dva tjedan, čini se da su ljudi sve to zaboravili, istaknuo je Kaić istaknuvši pritom važnost nadzora provođenja nadzora - ističe Kaić za HRT i dodaje da sve preporuke imaju svoju svrhu.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:18 19.06.2020.

Očito je zbog izbornih ambicija ukinuta potpuna kontrola ulazaka građana s hrvatskim putovnicama iz zaraženih dijelova Europe (prvo Švedska, pa zatim Srbija i danas BeHa). To je štetno za cijelo društvo, donosi ogromne troškove liječenja i uništava fondove zdravstva. "Stručnjaci" su sada na izbornim listama i samo ih to zanima. Jako brzo stižu posljedice očitog skidanja i zanemarivanja zaštitnih mjera prilikom prolaska granice, a uzrok je samo jedan, kako kaže Beroš, to je virus. Razumno je odmah uvesti mjere granične kontrole prema kritičnim područjima, ovo nema nikakvog smisla i prelazi u ozbiljno zanemarivanje i čini ogromnu štetu našoj turističkoj industriji.

MA
max
03:56 19.06.2020.

Svi su povezani sa Srbijom i BiH ali ne zatvaramo te granice zbog izbora?

Avatar Joja
Joja
08:04 19.06.2020.

Potresi, virusi......kralj Tomislav je bio u pravu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije