Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mlađi oboljeli

Potvrđeni prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj: 'Cijepite se'

Ilustracija
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
20.11.2019.
u 16:00

Budući da su ovi potvrđeni slučajevi gripe u različitim dijelovima zemlje i nije riječ o unosu gripe izvana, vjerojatno će epidemija s više oboljelih započeti kroz par tjedana - rekao je dr. Vladimir Draženović, ravnatelj Nacionalnog centra za gripu

Potvrđeni su prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni. Dvoje oboljelih je u Zagrebu, a dvoje je u Splitu. Svih četvero pacijenata je došlo liječniku zbog visoke temperature, a riječ je o mlađima oboljelima, u dobi od 10 do 30 godina.

- Gripa tako krene, od djece i mladih, onda dođe u obitelji, iz obitelji u radne kolektive. To je njezin uobičajen put, a budući da su ovi potvrđeni slučajevi gripe u različitim dijelovima zemlje i nije riječ o unosu gripe izvana, vjerojatno će epidemija s više oboljelih započeti kroz par tjedana - rekao je dr. Vladimir Draženović, ravnatelj Nacionalnog centra za gripu.

I dr. Draženović napominje kako gripi odgovara upravo i ovakvo vrijeme kakvo je aktualno sada, kišovito i puno vlage, te kako je najbolja prevencija cijepljenje protiv gripe, koje je dostupno u svim zavodima za javno zdravstvo u zemlji ili u dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom. Iako je gripa stigla u Hrvatsku, nije kasno i preporuka je zaštititi se cijepljenjem.

VIDEO Čudni znakovi gripe za koje možda niste znali:

Ključne riječi

Komentara 4

KI
kiseli
17:52 20.11.2019.

Neću se cjepit. Prebolit ću gripu ka muškarac

Avatar rubinet
rubinet
16:36 20.11.2019.

"iz obitelji u radne kolektive". Je li u our,oour ili sour?

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
17:40 20.11.2019.

Svake godine pogrese soj virusa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije