Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova regulacija

Potpisan Memorandum za minuse na tekućim računima. Provjerite što se sve mijenja

Potpisan Memorandum  o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekučem računu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.07.2022.
u 12:58

Memorandumom se omogućuje prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje

Memorandum o razumijevanju u vezi s prekoračenjem po tekućem računu u petak su u Banskim dvorima potpisali ministar financija Marko Primorac, guverner HNB-a Boris Vujčić i predstavnici 13 banaka, a kako je istaknuto, cilj mu je vratiti dopuštena prekoračenja kao dominantan proizvod na tržište.

Memorandumom se omogućuje prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje.

Njime je predviđeno da će se od 1. kolovoza propisati granični iznos prekoračenja za izračun efektivne kamatne stope, u visini deset tisuća kuna. Iznosi niži od graničnog moći će imati istu nominalnu kamatnu stopu kao za granični iznos.

Prema memorandumu, primjena ograničenja efektivne kamatne stope na prešutna prekoračenja uvodi se od 1. rujna, a najkasnije do kraja lipnja 2023. godine banke će ponuditi prelazak na dopušteno prekoračenje svim potrošačima kojima je odobreno prešutno prekoračenje.

Do prelaska na dopušteno prekoračenje, a najkasnije do isteka 12 mjeseci od trenutka ponude za prelazak na dopušteno prekoračenje, potrošaču se samo u iznimnim slučajevima smije mijenjati ili ukinuti iznos postojećeg prešutnog prekoračenja, a dok potrošačima ne omoguće prelazak na dopušteno prekoračenje odnosno do isteka roka za prihvat ponude za prelazak na dopušteno prekoračenje, banke neće moći prodavati potraživanja po osnovi prekoračenja, piše u memorandumu.

U slučaju izmjene ili ukidanja prešutno prihvaćenog prekoračenja, banke će omogućiti potrošaču obročnu otplatu u najmanje 12 mjesečnih obroka i uz primjenu kamatne stope koja nije viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja, odnosno kamatne stope koja se primjenjivala na prešutno prihvaćeno prekoračenje ako je ta kamatna stopa niža, odnosno u manje obroka, ako to zatraži potrošač.

Za nova prekoračenja postojat će obveza da se potrošaču prvo nudi na korištenje iznos odobrenog dopuštenog prekoračenja, a banke će se obvezati da potrošaču koji koristi dopušteno prekoračenje i prešutno prihvaćeno prekoračenje provode otplatu tih prekoračenja tako da se prvo otplaćuje iznos iskorištenog prešutno prihvaćenog prekoračenja.

Uz navedeno, banke se obvezuju da iznos prešutno prihvaćenog prekoračenja koje će se odobravati ubuduće neće biti viši od iznosa prosječnog redovnog mjesečnog priljeva potrošača.

Prešutna prekoračenja slabije regulirana i skuplja

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je da su na tržištu u proteklih nekoliko godina, kada je riječ o prekoračenjima po tekućem računu, prešutna prekoračenja postala dominantan proizvod.

Primorac je prešutna prekoračenja definirao kao proizvod koji je slabije reguliran i skuplji za korisnike.

"Jednostavno se na temelju toga ukazala potreba da se na neki način pomogne građanima i da se prešutna prekoračenja dodatno reguliraju, odnosno da se na neki način dopuštena prekoračenja vrate kao dominantan proizvod na tržište. Ovim memorandumom upravo to ćemo učiniti", istaknuo je Primorac, dodajući da su u rješavanju problema zajednički sudjelovali Vlada, Hrvatska narodna banka (HNB) i poslovne banke.

Potpisivanjem memoranduma, apostrofirao je Primorac, potrošačima će se omogućiti korištenje kvalitetnijeg, uređenog i povoljnijeg proizvoda no što su to prešutna prekoračenja.

Rekao je i da su rješenja sadržana u memorandumu temeljena na načelima transparentnosti i informiranosti.

No s druge strane, istaknuo je, prešutna prekoračenja neće se ukidati bez toga da to potrošač sam zatraži niti će se smanjivati.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je da je HNB još pretprošle godine detektirao problem "migracija" s dopuštenih na prešutna ograničenja, gdje su potrošači manje zaštićeni.

"Potpisivanjem ovog memoranduma praktički smo se svi složili da ''migriramo'' natrag, s prešutnih na dopuštena ograničenja", istaknuo je Vujčić.

Kada je riječ o uštedi primjenom nove efektivne kamatne stope unutar dopuštenog prekoračenja, to ovisi od toga koliki je minus potrošaču odobren, a što je veći minus, veća je i ušteda.

Primjerice, ako je riječ o građanima koji imaju dopuštena ili u ovom trenutku prešutna prekoračenja do 10 tisuća kuna, i ako tijekom cijele godine koriste minus, godišnja je ušteda do otprilike 240 kuna, izjavio je Vujčić.

Na pitanje novinara zašto je donesen memorandum, a nije se posegnulo za zakonskim rješenjem, Vujčić je rekao da je tako odlučeno, da će se provedba memoranduma pratiti, a u slučaju potrebe donosit će se i zakonska rješenja.

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović izjavio je da će memorandum na formalni način pridonijeti tome da postupanja banaka budu u potpunosti usklađena prema svim potrošačima, a da se istodobno omoguće niže efektivne kamatne stope za prešutna prekoračenja.

"Odnosno, banke će primijeniti ograničenje efektivne kamatne stope na isti način koji je propisan za dopuštena prekoračenja. Da bi to bilo moguće, HNB će donijeti izmjenu odluke o efektivnoj kamatnoj stopi. Smatramo da će ovo biti prijelazno rješenje na korist potrošača, sve dok se zakonski kvalitetnije ne reguliraju prekoračenja po tekućim računima", izjavio je Adrović.

Vjeruje da će Vlada, kada je riječ o zakonskim rješenjima u budućnosti, voditi računa da ona budu u skladu s najboljom europskom praksom. 

Video: Inflacija i u lipnju nastavila ubrzavati! Premašila 12 posto na godišnjoj razini

Komentara 5

DU
Deleted user
13:14 22.07.2022.

Najbolje je ukinuti minuse. To je samo rupa u koju se uđe i onda banka dobro zarađuje. Idite u banku i tražite da vam ukinu prekoračenje. Troši što imaš, ionako je jednokratni ulaz iz kojeg se mnogi ne izvuku i samo plaćaju kamate.

Avatar southman
southman
13:10 22.07.2022.

Ne pitaju kad daju minuse. Ne pitaju kad ih ukidaju. Ne pitaju kako ih otplatiti. Ne pitaju ništa. A odlučuju o svemu. To su banke u HR.

DU
Deleted user
14:44 22.07.2022.

Minus je civilizacijsko rješenje za nenadane izvanredne situacije, npr. pogreb, popravak automobila i sl. U Hrvatskoj je sve izvitopereno pa je max. minus na tekućim neki svakodnevni "duboki gaz" odnosno nastojanje određenih soc. slojeva da si priušte standard 1-2 razredaa iznad realnih platežnih mogućnosti. Onda su im banke krive! Jer ih "navode" na to, onako nevine, neinformirane. Kad jednom "ugacaju" u te minuse - onda im je nemoguće izvući se, čak i da neka lovica neplanirano sjedne i izvuče ih tog trena, oni opet ulaze u taj financ. dubiozni raskorak između stvarnih primanja i onog što zamišljaju da jesu ili bi trebali postati. Uostalom, hrv. pučanstvo notorno znano kao debt friendly, odnosno rado ulaze u dugove po kred. karticama, tekućim itd. itd. A za razliku od drugačijih mentaliteta, npr. nizozemskog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije