Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrs na stolu

"Potkovana" pisanica iz 1929. godine

Potkovana pisanica, portal (1)
Foto: Ivica Galovic
1/4
26.03.2013.
u 20:12

Tehnika tzv. "potkivanja" jaja jedinstvena je na slavonskobrodskom području, kažu u Muzeju brodskog Posavlja.

Od brojnih tehnika oslikavanja i ukrašavanja Uskršnjih pisanica, crtanje voskom najstarija je tehnika koja se održala i do danjašnjih dana, pa su višebojne pisanice izrađene tom tehnikom najčešće na području Slavonije, dok su one jednobojne više zastupljene u Baranji. Ipak, tehnika tzv. "potkivanja" jaja jedinstvena je na slavonskobrodskom području, kažu u Muzeju brodskog Posavlja.

Za izradu ovakvih pisanica potrebna je mirna ruka, dosta strpljenja i preciznosti, jer se na tanku ljusku jajeta iz kojeg je kroz malenu rupicu ispuhan sadržaj, minijaturnim čavlima prikuje metalna potkova. Jedna takva "Potkovana pisanica" za koju se pouzdano zna tko ju je i kada izradio najstarija je sačuvana pisanica te vrste u Slavoniji, pa i Hrvatskoj. Davne 1929 godine Brodjanin Vlado Kulir pisanicu je ukrasio željeznom potkovom, potpisao se na njoj grafitnom olovkom i darovao ju tadašnjem Gradskom i arheološkom muzeju u Brodu na Savi. Pisanica je u izvornom obliku kroz protekle 84 godine sačuvana do današnjih dana i nalazi se kao vrijedan dio etnoloske zbirke u fundusu Muzeja brodskog Posavlja.

-Potkova je od davnina simbol sreće, obilja i prosperiteta, a zbog zbog svoje povezanosti s konjima, po kojima je Slavonija nadaleko poznata, predstavlja i snagu, pouzdanost, izdržljivost. Narodno je vjerovanje da potkova mora biti okrenuta prema gore kako sreća ne bi iscurila - kaže Karolina Lukač, etnolog Muzeja brodskog Posavlja, a upravo zahvaljujući njoj ovu vrijednu pisanicu Brođani su imali priliku vidjeti i na nedavnoj izložbi "Bijelo i zeleno magijski elementi običaja, vjerovanja i narodne medicine".

>>Hrvoje Dumančić radio s djecom pisanice od gline

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije