Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreditno osiguranje acredia

Potencijal je velik, 81% tvrtki nema osiguranje potraživanja

Zagreb: Michael Kolb, predsjednik Uprave austrijskog Acredia kreditnog osiguranja
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
21.02.2023.
u 16:22

Uvijek je teško ugovarati poslove s klijentima preko posrednika. A zbog toga što nismo "klasičan" osiguravatelj, obično imamo dnevne ili tjedne kontakte s klijentima, jer je na stotine kreditnih limita koje pratimo i o kojima raspravljamo i ima smisla biti u izravnom kontaktu s donositeljima odluka, a možemo ponuditi i online alate, govori član uprave Acredije Michael Kolb.

U Hrvatskoj odnedavno izravno posluje Acredia, austrijsko kreditno osiguranje, specijalizirano za zaštitu naplate potraživanja, koje je dosad s klijentima radilo preko Allianza, kao reosiguravatelj. Prilikom predstavljanja poslovanja prezentirali su i istraživanje IPSOS-a koje je na uzorku od 150 malih i srednjih poduzeća pokazalo da više od 84 posto hrvatskih poduzeća ima problema s naplatom potraživanja, a 81 posto ih nema ugovoreno osiguranje potraživanja. O tržišnom potencijalu i modelu osiguranja potraživanja ekskluzivno za Večernji list govori član uprave Acredije Michael Kolb.

Koliki je dosad bio obujam vašeg poslovanja u Hrvatskoj? Radili ste preko Allianza, koji su glavni razlozi za izravan ulazak na tržište?

Ne toliko značajan koliko bi mogao biti, upravo zato što smo poslovali preko Allianza, na indirektan način i to je razlog zašto ga želimo povećati. Postoji tržišni potencijal industrije osiguranja i osiguranja potraživanja. Glavni razlog za izravno poslovanje je bolji servis i lakši način obavljanja posla. Uvijek je teško ugovarati poslove s klijentima preko posrednika. A zbog toga što nismo "klasičan" osiguravatelj, obično imamo dnevne ili tjedne kontakte s klijentima, jer je na stotine kreditnih limita koje pratimo i o kojima raspravljamo i ima smisla biti u izravnom kontaktu s donositeljima odluka, a možemo ponuditi i online alate. Sad klijenti mogu sve što trebaju napraviti sami: predati zahtjeve za limit kredita, prijaviti kašnjenja plaćanja, izvještaje o kreditima i statistike.

Tko su vam glavni konkurenti u Hrvatskoj?

Na tržištu su već dva druga globalna igrača, Atradius i Coface, oni su nam i globalno konkurencija, i lokalni HKO – Hrvatsko kreditno osiguranje. Oni se isto bave osiguranjem potraživanja, ali s drukčijim pristupom, za njih je to više klasično osiguranje.

Na kojim sve tržištima radite?

Izravno poslujemo u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj i neizravno u Srbiji, vrlo malo u BiH i Makedoniji. U 50 drugih zemalja imamo Allianzovu mrežu. Mi smo odgovorni za Austriju i zemlje Adria regije, a ostatak Allianz tRADE mreže odgovoran je za SAD, Njemačku i ostale. Svi imamo istu informatičku platformu i pristup svim informacijama.

Koje su vam tvrtke "niša" – građevinari, proizvođači…?

Fokusirani smo na svaku tvrtku koja radi B2B biznis, ne osiguravamo fizičke osobe, niti smo fokusirani na određene sektore. Također, ne isključujemo neke sektore zbog kreditnog rizika. Nije bitna veličina kompanije niti kojim se poslom bavi.

Imate li neke koji su i za vas prevelik rizik?

One koje se bave istraživanjima, primjerice, s njima ne radimo. Ne osiguravamo proizvođače ni trgovce oružjem i slične biznise, a svi drugi koji se bave B2B poslovanjem su više nego dobrodošli.

Koje rizike pokrivate i na koji način funkcionira osiguranje naplate?

Tvrtke koje osiguravamo žele isporučiti nešto drugoj kompaniji uz otvoreni račun, recimo, 60 dana. Uđu u naš online sustav i traže kreditni limit od, primjerice, 100 tisuća eura. Ispune zahtjev, posluju, recimo, s kompanijom u Švedskoj, a online alat registrira da je to kompanija koja nam je poznata, da imamo nekoliko limita i za nju, nema "crvenih zastava" i može se dobiti zatraženi limit. Ako im kompanija ne plati, mi pokrivamo nepodmireni iznos. Znači, klijentima osiguravamo informacije o pouzdanosti posla u koji ulaze prije nego što ga ugovore, a ako se pokaže da smo pogriješili, pokrivamo gubitak.

Bavite li se otkupom potraživanja?

Ne bavimo se otkupom potraživanja, ali faktoring društva mogu kod nas osigurati svoj portfelj kroz ugovore o pokriću nepodmirenih potraživanja.

Koliko imate bruto zaračunate premije u Austriji i koliki ste promet lani ostvarili?

Imamo više od 50 posto tržišnog udjela u Austriji i ukupno pokrivamo osiguravateljnom zaštitom više od 32 milijarde eura. Promet nam je lani prvi put dosegnuo 90 milijuna eura.

Kakva vam je vlasnička struktura, koliko drži Allianz?

Österreichische Kontrollbank drži 51 posto, a Euler Hermes AG, koji pruža usluge pod brendom Allianz Trade, ima 49 posto vlasničkog udjela.

Klijenti su vam isključivo tvrtke, ali bavite li se igdje klasičnim osiguranjem kredita?

Ne radimo taj dio posla, pokrivamo samo nepodmirena potraživanja.

14.2.2023., Zagreb - Michael Kolb predsjednik Uprave austrijskog Acredia kreditnog osiguranja. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nadzire vas austrijski ili hrvatski regulator?

Austrijski. Nemamo službene urede u svim zemljama, sve se radi iz Austrije. No transfer je provjeren od Hanfe. Sve ugovore o reosiguranju koji su išli preko Allianza pretvaramo u izravne ugovore o osiguranju i prilagođavamo proizvode lokalnoj regulativi.

Kakvi ste sa zaštitom osobnih i ostalih podataka? Radite s tvrtkama, ali spominjali ste u predstavljanju i osoblje…

Osoblje samo kao broj, ne imena. GDPR nama nije tema u ovom poslu, ispunjavamo formalne zahtjeve, naravno, ali nemamo puno informacija koje su strogo povjerljive jer se uglavnom radi o financijama i većinom ugovorne strane nisu pojedinci, nego tvrtke.

Odbijate li raditi s kompanijama koje nisu voljne dati podatke o poslovanju?

Moramo jer inače ne možemo raditi svoj posao. To je kao kad idete liječniku. Ako mu ne kažete što se događa, ne može vam pomoći.

Jeste li skupi? Kako zaračunavate trošak?

Naplaćuju se dvije usluge: prvi je naknada za limit, procjenu, informacije, a drugi za pokriće potraživanja. Znači, imamo dva platna modela, zbog poreza na dodanu vrijednost: za osiguranje moramo plaćati porez na osiguranje, a za naknadu za uslugu moramo plaćati, odnosno klijent mora plaćati, porez na dodanu vrijednost. Cijena ovisi o riziku, veličini posla, sektoru, granularnosti… Ako je samo nekoliko rizika, drukčija je cijena nego za vrlo granularan portfelj. To je klasična osiguravateljna kalkulacija. Naknada je fiksna, a premija osiguranja u većini slučajeva ovisi o potraživanjima koja se prijavljuju mjesečno, ovisi o poslovanju. 

>> VIDEO: Na ulazu u Punat na Krku uslijed potresa oštećen je i suhozid

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije