Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslodavci se žale: Radnike više ne bismo trebali uvoziti prema zanimanjima

Do 27. srpnja ove godine u graditeljstvu su ostale neiskorištene još 3774 dozvole dok je u postupku izdavanja bilo njih 1010
02. kolovoza 2018. u 21:00 12 komentara 3263 prikaza
Radnici
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska Vlada ove godine utvrdila je godišnju kvotu od 35.500 dozvola za zapošljavanje stranaca. Od toga je za novo zapošljavanje određena kvota od 24.210 dozvola, a ostatak se odnosi na produljenje već izdanih dozvola, sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi te na premještanje unutar tvrtki. Najviše je dozvola pri tome odobreno u graditeljstvu – 10.770, a zatim slijedi sektor turizma i ugostiteljstvo s 8660 dozvola. Pri tome je određeno precizno koliko je dozvola na raspolaganju za pojedina zanimanja.

Stres, ured Koji mu je uzrok Stres na poslu? Ovo je jedan od razloga na koji rijetko pomislite

Manjak radne snage

Prema zadnje dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, do 27. srpnja u graditeljstvu je ostalo neiskorišteno još 3774 dozvola, dok je u postupku izdavanja bilo njih 1010. U turizmu i ugostiteljstvu još su neiskorištene 2194 dozvole, a u postupku izdavanja je njih 630. U graditeljstvu je najviše zasad neiskorištenih dozvola za tesara, a u ugostiteljstvu za pomoćne radnike.

Iako je hrvatska Vlada značajno povećala kvote za uvezene radnike pritisnuta problemom pomanjkanja radne snage, pogotovo u turističkoj sezoni ipak procedura izdavanja tih dozvola poprilično je komplicirana zbog čega neki poslodavci, iako uspiju naći radnike u inozemstvu, odustanu od njihova dovođenja u Hrvatsku. Jedan vlasnik manje građevinske tvrtke (podaci poznati redakciji) tako je u potrazi za zidarom i tesarom krenuo u susjednu BiH. Opcija su mu bili i priučeni zidar i tesar jer je, kaže, to dosta često kod ta dva zanimanja. I našao ih je. Otišao je zatim u policiju kako bi ih prijavio jer, napominje, želi isključivo legalno ih zaposliti i onda je shvatio koliko je to komplicirana procedura.

HEP Ratko Bošković I mlade i starije zadržat će u Hrvatskoj samo nov, uzbudljiv i isplativ posao!

– Jedan od uvjeta je da čovjek ima prijavu boravišta u RH prije nego što mu izdaju radnu dozvolu. Pa tko će doći i prijaviti se u RH, tražiti i unajmiti stan i dva mjeseca, a na kraju mu mogu odbiti dozvolu – pita se naš sugovornik.  

Dodaje da zbog toga neki strani radnici rade na crno i usput rješavaju dozvolu, a što je, upozorava, i rizik poslodavcu i gubitak za državni proračun. Njemu je osim toga nepremostivi problem bio i to što nadležne institucije traže i dokaz o obrazovnoj kvalifikaciji i osposobljenosti. Zanimanje tesara i zidara koje je tražio to je, kaže,  rijetko. Kao i u Hrvatskoj i u BiH se gotovo nitko ne upisuje u škole za ta zanimanja.

Anđelko Akrap Posljedica iseljavanja Traži se radnik: Zatvaraju se obrti, lokali i restorani jer u njima nema tko raditi

– Kada bi mogao dovesti i čovjeka bez potrebne kvalifikacije isti bi u roku od tri mjeseca prošao proces stručnog osposobljavanja za to zanimanje i stvar je riješena. 

Dakle, postojeći sustav je loš i kompliciran, treba ga mijenjati – zaključuje naš sugovornik koji je na kraju odustao od uvoza radnika. A uz zahtjev za izdavanje radne dozvole u RH stranac je, među ostalim, dužan priložiti fotografiju, presliku putne dozvole, dokaz o zdravstvenom osiguranju, dokaza o osiguranim sredstvima za uzdržavanje, ugovor o radu, dokaz o stručnoj spremi...

Konobarenje SEZONCI 'Imam dnevnicu od 240 kuna, ali napojnice su jako dobre. Ne želim biti na teret roditeljima'

Krucijalni problem

I savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Davorko Vidović smatra da se procedura izdavanja radnih dozvola mora radikalno promijeniti odnosno generalno reformirati.

On kaže da je sadašnja Vlada shvatila da je nedostatak radne snage krucijalni problem hrvatskog gospodarstva u kojem ima investicija, a nema tko raditi. A bez uvoza radnika taj se problem ne može riješiti. A radikalne promjene u proceduri izdavanja radnih dozvola za strance koje predlaže HGK, sastoje se, među ostalim, u tome, objašnjava Vidović, da primjerice Komora bude jedino mjesto gdje će poslodavci prijavljivati svoje potrebe za radnicima jer nema smisla da se MUP time bavi. Dozvola bi bila izdana u roku od sedam dana.

posao - burza rada - zapošljavanje - nezaposlenost Eurostat Stope slobodnih radnih mjesta u prvom kvartalu rastu i u EU i u Hrvatskoj

Komora pri tome dalje prati tog radnika u smislu kontrole je li ga poslodavac prijavio dok bi MUP obavljao samo sigurnosni dio posla provjere tog radnika. Vlada bi pri tome samo određivala broj kvota, ali bez navođenja zanimanja.

Trebamo napustiti model uvoza radnika prema zanimanjima. Sad se ne mogu neiskorištene kvote iz jednog zanimanja iskoristiti za uvoz radnika s drugim zanimanjem, a za koje su kvote popunjene – objašnjava Vidović. Pri tome HGK predlaže i uvođenje sustava kojim bi se u realnom vremenu prikupljali i pratili svi podaci o radnim dozvolama poput koliko je zahtjeva podneseno, koje tvrtke su ih podnijele, koliko je zahtjeva odobreno, koliko s kojim zanimanjima radnika je uvezeno...

Od popularnosti se ne živi, ovi BB stanari sada konobare

Radnici
1 / 10
Antonio i Lucija

 

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Deleted user:

  Radnike bi prvo trebalo posteno platiti, i onda tu postenu zaradu prijaviti. Takodjer omoguciti normalne uvjete, pa da vidis kako bi se radilo. Ne bi se radnike moralo uvoziti, sami bi dolazili

 • Dabiša:

  Davorko Vidović, što je on? Profesor marksizma ili tako nešto, filozof. Obično stranačko preslagivanje, sve su premrežili stranački ljudi, bez pravih znanja, koji ni za papar nisu zaradili u realnom sektoru. Izvan politike, ovaj bi čovjek bio gladan. Sramota za ... prikaži još! Komoru, zar nema kvalitetnih ekonomista i inženjera da osmisle štogod bolje?

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  –"" Kada bi mogao dovesti i čovjeka bez potrebne kvalifikacije isti bi u roku od tri mjeseca prošao proces stručnog osposobljavanja za to zanimanje i stvar je riješena."-----Gle sada kako smo flesibilni mačku vam piterinu, a prije ste tražili 18 ... prikaži još! godišnjaka sa iskustvom 60 godišnjaka? Svi ne sposobni pod led i gotovo.