Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslije obnovljene kuće napravljen i spomenik vinkovačkim Romeu i Juliji

Njihova ljubav nije bila moguća zbog njihovih rodbinskih veza. Radi te ljubavi u Vinkovcima ih se vrlo često naziva i „šokačkim Romeom i Julijom“.
09. svibnja 2016. u 17:45 3 komentara 1130 prikaza
Vinkovci: Izdana dozvola za rušenje rodne kuće Ivana Kozarca
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prema najavama s današnje konferencije za novinare održanoj u Vinkovcima 21. svibnja biti će svečano otkriven spomenik Mariji i Ivanu Kozarcu koji će se nalaziti ispred prošle godine obnovljene rodne kuće Ivana Kozarca na obali Bosuta. Prema riječima predsjednika Vinkovačkih šokačkih rodova Zvonimira Liščića, koji i stoje iza projekta, izgradnja spomenika bila je logičan nastavak nakon što je obnovljena rodna kuća Kozarca.

-Spomenik smo platili 172 tisuće kuna i nedostaje nam još oko 25 tisuća kuna. Ne sumnjam da će financijska konstrukcija vrlo brzo biti u cijelosti zatvorena, rekao je Liščić.

Inače, ideju za izgradnju spomenika dao je bračni par iz Vinkovaca, Katarina i Bosljko stanić poznati i kao vlasnici lanca trgovina „Boso“. Oni su i rodnu kuća Ivana Kozarca obnovili u izvornom obliku.

Festival glumca Otvorenje svečanosti 14. svibnja Sve spremno za 23. festival glumca Oldtimeri 'Stari sjaj' Defile oldtimera ulicama Vinkovaca

Ivanu Kozarcu Marija je bila sestričina u koju je poznati književnik bio platonski zaljubljen. Njihova ljubav nije bila moguća zbog njihovih rodbinskih veza. Radi te ljubavi u Vinkovcima ih se vrlo često naziva i „šokačkim Romeom i Julijom“. Njih dvoje rođeno je u ulici koja danas nosi naziv po Ivanu Kozarcu. On je umro 1910. godine od tuberkuloze sa svega 25 godina  života. Marija je umrla 1979. godine u svojoj 69 godini života.

-Marija i Ivan Kozarac prikazani su u sjedećem položaju na šokačkoj klupi. Jedno pored drugog su iako to u njihovo doba, zbog običaja koji su tada vladali, ne bi bilo moguće. Kako se radi o platonskoj ljubavi nadam se da će i skulptura odisati tom idejom, rekao je autor spomenika vinkovački akademski kipar Dejan Duraković.

Između ostaloga Ivan Kozarac poznatog je po romanu "Đuka Begović" i pjesmi "Milovo sam garave i plave", koju je uglazbio splitski skladatelj Ivo Tijardović.

>> Moderni balet uz glazbu benda Radiohead osvojio Zagreb i oduševio publiku!

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • crodanc:

  On je umro 1910, a ona je rođena 1910? Jer je umrla 1979 sa 69 godina? Platonska ljubav, HaHa

 • Avatar navijač
  navijač:

  Narod koji nepoznaje svoju prošlost , nema ni budućnost .Nemoramo dizati spomenike samo nazovi herojima , nego i ovakvim ljudima koji su to svakako zaslužili.

 • Avatar IstinaHurts
  IstinaHurts:

  koja šizofrenija. umjesto da se lovi mafija i progone ratni profiteri, novac se baca na ovakve gluposti