Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mlada Bjelovarka

Pošaljite 
mi čokoladu, parfem i kozmetiku

irena horak, amina (1)
30.06.2014.
u 17:20


Danski agent i njegova supruga dobivali su poruke od Irene Horak. Mlada Bjelovarka teško se privikavala na život u Jemenu

– Amina je još u Jemenu – tvrdi Morten Storm, danski agent koji je Irenu Horak (Aminu) otpremio u Jemen gdje se udala za islamističkog vođu Anwara al-Awlakija. Posljednji se put s njom čuo 18. srpnja 2102., netom prije nego što će javnosti otkriti detalje svog posla, tražeći zaštitu nakon što su ga tajne službe ostavile na cjedilu usred operacije Amanda, u kojoj ih je Irena trebala dovesti do Nasira al-Wuhayshija, novog šefa Al-Qa'ide za Arapski poluotok.

Povjerila mu se da je mjesecima, dok je trajala vladina ofenziva, bila pod zaštitom Al-Wuhayshija, a onda se povukla u selo ubijena supruga. Nadala se da će otići u glavni grad Sanu. Iz nekih izvora do Storma je stigla informacija da se ponovno udala.

Ovoga puta za Qasima al-Raymija, zamjenika Al-Wuhayshija. Prije mu je javila da radi za teroristički časopis Inspire. Plan da ih Irena dovede do Al-Wuhayshija je propao, isto kao i onaj da im preda Al-Awlakija. Morten se prvi put susreo s Irenom u Beču 9. ožujka 2010., nakon dopisivanja u kojem mu je povjerila da je u Zagrebu izolirana, da ima problema zbog odijevanja, ali i da je preboljela karcinom. Tu informaciju nismo mogli potvrditi.

Kao Gwyneth Paltrow

Kad ju je vidio, ostao je zapanjen: Izgleda kao Gwyneth Paltrow. Prije puta u Sanu, gdje je u Institutu za arapsku kulturu trebala provesti neko vrijeme, bila je nervozna.

– Pošalji ljude da je što prije odvedu k tebi. Ne znam kako će se snaći – javio je Morten Al-Awlakiju. No stvari je morala prebaciti u vrećice i riješiti se kovčega s uređajem za praćenje. Amerikanci, koji su financirali akciju, bili su bijesni: "Al-Awlaki je dobio plavušu, ti četvrt milijuna dolara, a mi?"

– Žena sa Zapada u Jemenu? Kako će izdržati? – čudila se Mortenova žena, koja je postala Irenina potpora. Nakon vjenčanja s Al-Awlakijem. Irena je pozvala nju i Storma da ih posjete "kad se stvari smire".

– Sigurno se pitaš kako sam – pisala joj je 2011. – Dobro sam. Učim svaki dan. Naučila sam pripremati neka jemenska jela – pohvalila se. No sljedeće poruke, preko sitnica, otkrivale su koliko joj nedostaje kultura u kojoj je odrasla.

– Molim te, pošalji nam čokoladu Lindt, različite okuse – 100 g, Kinder Bueno, 10 komada, Ferrero Roche... I željela bih parfem. Light Blue od Dolce&Gabbane. Kutija je prekrasne nebeskoplave boje – tražila je.

Minica od trapera

– Odustala sam od jemenske odjeće. Ovdje se ne može do europske odjeće, a ništa što su mi donijeli ne sviđa mi se i u svemu mi je prevruće. Tkanine su loše – pisala je Stormovoj supruzi: – Trebam nekoliko haljina, suknji i majica. Jednostavnih, bez šljokica i nabora, njih mrzim. Haljine trebaju biti duge, bez rukava, široke, ali uske u gornjem dijelu. Tkanina laka i prozračna i nikako prozirna. Suknje, duge, široke, jednobojne. Majice kakve nađeš, jednostavne i lijepe. Samo, molim te, ne ružičaste i narančaste. Bijele, crne, razne nijanse plave i zelene su u redu, cvjetni uzorak je u redu. I minicu od trapera, jako usku i jako kratku. Popis se nastavljao: šamponi, rublje, boje za kosu... Kupovinu su obavljali agenti tajnih službi, a Storm se smijao pričajući kako su postali vješti u pohodima na parfumerije i dućane s rubljem. No danas, s odmakom, nakon što je javnosti otkrio kako je Irenu prevario, manje se smije. – Sigurno me sada mrzi – kaže Morten koji uskoro objavljuje autobiografiju, a Večernji list dobio je ekskluzivno pravo, prvi na svijetu, objaviti detalje o Ireninu životu u Jemenu.

>> Drama Irene Horak u Jemenu: Izolirana je, uplašena i okružena teroristima

Komentara 27

DU
Deleted user
17:22 30.06.2014.

Ma dajte, dosta vise tih srcedrapateljnih clanaka! Ona je jako dobro znala u sto se upusta, otisla je k teroristima, konvertirala a sada kuka! Daleko joj lijepa kuca!!!!

DI
dokazano.istinito
19:11 30.06.2014.

ja san sokiran djevojka koja je " okiprana" teroristima" trazi parfum i cokoladu ?! phfuj kakve medije,sramota

GE
Georgina56
18:33 30.06.2014.

zasto toliko prostora posvecujete toj osobi.pa ona se svjesno udala za teroristu podrzala taj krvavi pokret koji je toliko zla nanio muslimanima i krscanima zajedno. pokusavate od nje stvoriti zrtvu.grozno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije